ההתחממות הגלובלית צפויה לעלות ב-1.5 מעלות בין 2030 עד 2052 אם תמשיך לעלות בקצב הנוכחי. אין מנוס מצמצום פליטות גזי החממה.

הדו״ח המיוחד של ה-IPCC בנושא ״1.5 מעלות״ מראה שיש להפחית את פליטות פחמן דו-חמצני CO2
ב-50% עד השנה 2030 לפני שמגיעים למאזן של אפס לפני אמצע המאה העשרים ואחת לכל המאוחר.

הפאנל הבין-ממשלתי על שינוי אקלים.

 IPCCחושף בדו”ח מיוחד את ממדי אתגר של התחממות גלובלית, תוך הצגת מתווה ברור להתמודד עמו.

 

הדו״ח המיוחד של ה-IPCC בנושא ״1.5 מעלות״ מראה שיש להפחית את פליטות פחמן דו-חמצני CO2

ב-50% עד השנה 2030 לפני שמגיעים למאזן של אפס לפני אמצע המאה העשרים ואחת לכל המאוחר.

 

ההתחממות הגלובלית צפויה לעלות ב-1.5 מעלות בין 2030 עד 2052 אם תמשיך לעלות בקצב הנוכחי. אין מנוס מצמצום פליטות גזי החממה.

 

על-מנת להגיע ליעד ה-1.5 מעלות, צריכת הפחם תצטרך להצטמצם בשני שליש עד 2030 ולהגיע לאפס אחוז מצריכת החשמל עד שנת 2050. השימוש באנרגיות מתחדשות יצטרך לענות על 85% מייצור החשמל ואף למעלה מכך. הדו״ח מוצא כי השיפור הניכר בטכנולוגיות לשימור חשמל אנרגיה סולארית ורוח שכבר החל לקרות יוכל להוות סימן לשינוי מערכתי חיובי בהמשך.

 

השימוש בנפט ובגז יצטרך להצטמצם במהירות גם כן. המתווה מחייב צמצום של 37% בצריכת הנפט עד שנת 2030. פתרונות טבעיים כגון הגנה על יערות וייעור מחדש יכולים לדאוג לצמצום משתלם בפליטות הפחמן הדו-חמצני עד 2030 ליעד 2 מעלות ואולי אף ליעד של 1.5 מעלות.

 

מנכ״ל גרינפיס העולמי, ג׳ניפר מורגן: ״העולם עולה בלהבות. כדי להימנע משריפות טראגיות נוספות, סערות קשות ואבדן חיים, העולם חייב לחתוך את פליטות גזי החממה בחצי בעשור הקרוב. זה אתגר אדיר, אבל זה מעשי והמחיר של הימנעות מהצעדים הנדרשים תביא לאבדן חייהם של מליונים ברחבי העולם, בראש ובראשונה אלה הפגיעים ביותר״.

 

״דו״ח ה-IPCC הוא הדו״ח המדעי החשוב והייחודי ביותר שהיה ברשותנו. מנהיגים בממשלות ובתאגידים לא יכולים עוד להתחבא ועליהם להראות שהם מבינים את המדע ופועלים בנחישות הנדרשת. לכולנו יש תפקיד. כל אדם יכול לעשות את כל שביכולתו כדי לשנות מסלול ולאמץ את הכיוון של דו״ח ה-IPCC״.

 

יועצת מדיניות בכירה בגרינפיס הנורדי, קאיסה קוסונן:״האם נגיע אל היעד בזמן? אף אחד לא יודע. אנו נכנסים לשטח חדש ולא מוכר. מה שחשוב כעת הוא להחליט לנסות ולהפוך זאת לעדיפות המוחלטת שלנו. רק אז יהיה לנו הסיכוי להגן על עצמנו מההשלכות ההרסניות שהמדע מזהיר מפניהן אם נעבור את רף ה-1.5 מעלות״.

 

״אלה שאומרים שזה לא מציאותי, אומרים לנו בעצם שעלינו לוותר על אנשים, לוותר על מיני בעלי-חיים, לוותר על כוכב הלכת המדהים שלנו. לא נקבל את זה. לא נוותר על האמונה בתבונה האנושית, האומץ או התקווה כנגד אדישות פוליטית וחמדנות תאגידית. לעולם לא נוותר על עתידנו״.

 

קמפיינרית לנושא האקלים והאנרגיה בגרינפיס מזרח אסיה, מארי צ׳אנג: ״אנו חוזים בתחילת הסוף של עידן הפחם בקוריאה, עם החלטות מהפכניות של מחוז Chungcheongnam-do לחדל מהשימוש בפחם ושל שתי קרנות פנסיה לסיים את השקעותיהן בפחם. החלטות אלו מעודדות את ממשלתו של ממשלת הנשיא מון להאיץ את פעילויותיה לעמוד בהתחייבויות שלה בהסכם פאריז״. 

״דו״ח ה-IPCC שולח מסר ברור שאסור לאפשר לפחם להיות חלק מהעתיד שלנו. משמעות הדבר שמוסדות ציבוריים פיננסיים – KEXIM, K-SURE, and KDB Bank –  חייבים להפסיק להשקיע בחברות פחם בחו״ל”

דו״ח ה-IPCC ייכלל במסגרת דיאלוג טלנואה שיסכם את שיחות שינויי האקלים באו״ם השנה בדצמבר (COP24) ) על-מנת להשפיע על ממשלות להעצים את תכניותיהן לטיפול בשינויי האקלים.

governments in ramping up their climate action plans..

 

הערות:

גרינפיס הפיק מסמך המפרט את עיקרי דו״ח ה-IPCC,  אותו ניתן לקרוא כאן