Η πανδημία έφερε πολλές δυσκολίες, αλλά μας θύμισε πόσα μας ενώνουν. Είδαμε ότι ο πλανήτης Γη και όλοι του οι κάτοικοι είμαστε ένα, εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, και μόνο αν προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα θα προστατευτούμε κι εμείς.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας έκαναν πιο έντονες τις υπόλοιπες κρίσεις της εποχής μας. Ο τρόπος παραγωγής τροφίμων, η διείσδυσή μας σε παρθένα οικοσυστήματα, η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, όλα είναι αλληλένδετα και μόνο συνολικά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Κι επειδή κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία, τώρα είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, με εσένα στο πλευρό μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον και όχι την επιστροφή στην “κανονικότητα”, που μας έφερε ως εδώ. Μαζί, έχουμε τη δύναμη!

Μαζί συνεχίζουμε

Το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς έπρεπε να μείνουμε και εμείς σπίτι, όμως δεν μείναμε σιωπηλοί! Όλοι επηρεαστήκαμε από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε, όμως βρήκαμε δημιουργικούς τρόπους να δουλέψουμε μαζί για να έρθουμε πιο κοντά στο πράσινο, δίκαιο και ειρηνικό μέλλον που διεκδικούμε. Οι τοποθετήσεις μας στην Βουλή, οι συναντήσεις με φορείς, πολιτικούς και οργανώσεις, έγιναν διαδικτυακά, και ακόμα και με την απόσταση μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν εμάς και εσένα που μας στηρίζεις.

Συμμετείχαμε σε webinars, διοργανώσαμε τα δικά μας για να σου μιλήσουμε, ρωτήσαμε τη γνώμη σου για μία καλύτερη επόμενη μέρα, καταθέσαμε αναλυτικά σχόλια για όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που έφταναν το ένα μετά το άλλο (καύση σκουπιδιών, πλαστικά μίας χρήσης, ηλεκτροκίνηση, περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας). Ξεκινήσαμε συνεργασία με μικρούς παραγωγούς στα πλαίσια της εκστρατείας μας για εγχώρια, βιώσιμη, ανθεκτική γεωργία. Οι ομάδες μας ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν πολίτες στον δρόμο για την άμεση ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.


Πήραμε θέση για όλα τα σημαντικά θέματα: για την απόφαση αναμόρφωσης όλων των δασικών χαρτών, για τις “ψευδολύσεις” που προωθούνται ως λύση για την πλαστική ρύπανση αντί να δοθεί έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, για τα προβλήματα του αγροδιατροφικού μοντέλου. Με επιστολές στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, ζητήσαμε ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο που εγγυάται επαρκή και υγιεινή τροφή, σταθερό εισόδημα για τους παραγωγούς και καλύτερο περιβάλλον. Ακούσαμε τους ειδικούς υγείας, που μας είπαν ότι το πλαστικό μίας χρήσης δεν είναι πιο ασφαλές στην πανδημία, ενώ η επαναχρησιμοποίηση είναι.

Η χρονιά σε στιγμές

Φυσικός πλούτος ή πετρέλαιο;

Εν μέσω καραντίνας, ενώ γινόταν ξεκάθαρο ότι η προστασία του φυσικού μας πλούτου προστατεύει και εμάς, ο νόμος “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” και τα άρθρα του άνοιγαν διάπλατα τον δρόμο σε εξορύξεις. Δεκάδες οργανώσεις και 42.000 πολίτες φωνάξαμε όλοι μαζί ένα εντυπωσιακό “Όχι” στον νόμο!

Δες εδώ

Οι φωνές μας δεν θα χαθούν

Παρόλο που ο νόμος “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” ψηφίστηκε, οι χιλιάδες φωνές που αντιτίθονταν δεν μπορούσαν να σωπάσουν. Ήταν η ώρα να ακουστούμε όλοι δυνατά στην Ημέρα Δράσης μας, που κορυφώθηκε με δυναμική, ειρηνική δράση έξω από το ΥΠΕΝ και κατέληξε σε προσαγωγές ακτιβιστών.

Δες εδώ

Το μήνυμα ταξίδεψε

Τζουμέρκα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Κατάκολο & Πύργος Ηλείας: μαζί με κατοίκους, στείλαμε μήνυμα κατά των εξορύξεων από περιοχές που απειλούνται από αυτές, γιατί αν διδαχτήκαμε κάτι από την πανδημία, είναι ότι το υγιές φυσικό περιβάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και να χτίσουμε την επόμενη ημέρα.

Δες εδώ

Κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη

Η πανδημία απέδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας. Από το Σούνιο και την Θεσσαλονίκη, μαζί με χιλιάδες πολίτες σε 26 χώρες της Ευρώπης, απαιτήσαμε από τους ηγέτες της Ελλάδας και της ΕΕ λύσεις που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε πραγματικά από τις κρίσεις, με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο.

Δες εδώ

Η ενέργεια στα χέρια σου!

Τώρα περισσότερο από ποτέ, η δύναμη της φύσης μας δίνει ελπίδα. Συνεχίσαμε τη δουλειά 25 χρόνων και μιλήσαμε για τις λύσεις που μας δίνει η καθαρή, φτηνή, ανανεώσιμη ενέργεια. Με σύμμαχο τον ήλιο, γινόμαστε οι ίδιοι παραγωγοί της ενέργειας που χρειαζόμαστε και γεμίζουμε τη χώρα με ενεργειακές κοινότητες!

Δες εδώ

Δεν είναι απλά ένα μανιφέστο

Όλα όσα μαζί διεκδικούμε εδώ και χρόνια, συνδυάστηκαν και έγιναν οι προτάσεις που καταθέσαμε για μία πραγματικά πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την πανδημία. Ρωτήσαμε τη γνώμη σου και μαζί ενώσαμε τις φωνές μας στο δικό μας “μανιφέστο” για να απαιτήσουμε το μέλλον που αξίζουμε, και συνεχίζουμε δυναμικά!

Δες εδώ

Η φύση δεν γνωρίζει σύνορα

Σύστημα που παράγει κέρδη, όχι τροφή

Η πανδημία επιβεβαίωσε τα προβλήματα του αγροδιατροφικού μας συστήματος, που δεν είναι ανθεκτικό στις κρίσεις. Ζητήσαμε νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην ΕΕ και με δυναμικές δράσεις σε όλον τον κόσμο δείξαμε τη λύση: ένα άλλο σύστημα, με επίκεντρο τους ανθρώπους, όχι το κέρδος, που προσφέρει σε όλους και όλες υγιεινό, καθαρό φαγητό.

Δες εδώ

Ο μπλε πλανήτης μας, κινδυνεύει

Η προστασία των ωκεανών δεν μπήκε σε καραντίνα. Τα πλάσματα της θάλασσας, το κλίμα του πλανήτη και οι κοινότητες που εξαρτώνται από τη θάλασσα για την επιβίωσή τους, μας χρειάζονται. Η εκστρατεία μας συνεχίστηκε δυναμικά, με σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζητάμε μία Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς.

Δες εδώ

Το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει

Παρά την πανδημία, η κλιματική κρίση παραμένει πρωταγωνιστής. Στην Αρκτική, οι πάγοι έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες ήταν πολύ έντονες και φέτος. Η ανθρώπινη απληστία συνεχίζει να καταστρέφει τον Αμαζόνιο. Ήμασταν εκεί και αναδείξαμε και αυτήν την πραγματικότητα.

Δες εδώ