Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, εγκαινίασαν τη συνεργασία τους για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής.

pr-dimos-thess-grgr

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλμπίδης σε κοινή συνέντευξη τύπου

Το φωτοβολταϊκό σύστημα[1].θα εγκατασταθεί σε στέγη του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου ή του 50oυ Δημοτικου Σχολείου Θεσσαλονίκης και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών τους. Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου που θα δημιουργεί νέα έσοδα από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και από άλλους δήμους.

Συγκεκριμένα, η δράση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα και θα απελευθερώσει πόρους του Δήμου που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.

Όπως τόνισαν οι κκ. Μπουτάρης και Χαραλαμπίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου για την εικονική αυτοπαραγωγή που θα μειώνει τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σε βιώσιμα επίπεδα[3].

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε:

“Σήμερα ανακοινώνουμε τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τηνGreenpeace, η οποία αφορά στην εικονική αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επ’ ωφελεία μιας κοινωνικής δομής, και συγκεκριμένα του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Η συνεργασία αυτή έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά – αυτό το έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σε 48 σχολικά κτίρια και σε δύο δημοτικά κτίρια – αλλά κυρίως επειδή μ’ αυτό το νέο σύστημα πετυχαίνουμε ταυτόχρονα και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιορίζοντας έτσι τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αλλά και την υποστήριξη μίας κοινωνικής δομής, εξοικονομώντας χρήματα από τις ενεργειακές δαπάνες της. Πιστεύω ότι η νέα αυτή προσπάθεια σε συνεργασία με την Greenpeace θα πάει πολύ καλά και στόχος μας είναι να την προχωρήσουμε περαιτέρω, επεκτείνοντας το σύστημα και για την υποστήριξη και άλλων κοινωνικών δομών”.

“Στη μάχη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η ενεργειακή δημοκρατία, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να γίνει μικροπαραγωγός καθαρής ενέργειας, είναι απαραίτητο συστατικό και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης κομβικός. Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα έτοιμο εργαλείο και για άλλους δήμους που θα δημιουργεί συνεχώς νέα έσοδα που θα επανεπενδύονται σε αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις. Για αυτό κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έναν δήμο που διακρίνεται για την προοδευτικότητα και την καινοτόμο δράση”,

τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης.

Η Greenpeace καλεί και άλλους δήμους της χώρας να απευθυνθούν στην Greenpeace ώστε να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η εικονική αυτοπαραγωγή, καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία που υπάρχουν για την αξιοποίησή της.

Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ‘ανοίξει’ σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ, που δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Η εικονική ή απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή (virtual net-metering) επιτρέπει την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μακριά από το σημείο κατανάλωσης (μετρητής ΔΕΗ). Το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία τροφοδοτείται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και συμψηφίζεται με την κατανάλωση του ενδεδειγμένου μετρητή που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο στο δίκτυο. Πραγματοποιείται, δηλαδή, ένας εικονικός συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Τα προφανή οφέλη της εικονικής αυτοπαραγωγής είναι ότι επιτρέπουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια ακόμα και σε καταναλωτές που δεν διαθέτουν δικό τους χώρο στο σημείο κατανάλωσης. Αρχικά, το θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής μόνο σε δήμους, αγρότες και κοινωφελή ιδρύματα.

[2] Η ετήσια παραγωγή του συστήματος εκτιμάται σε 14.000 kWh (κιλοβατώρες) και θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα του Ξενώνα Γυναικών, που ανέρχονται ετησίως περίπου σε 13.500 kWh. Η αγορά και η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος θα χρηματοδοτηθεί από την Greenpeace χάρις στους χιλιάδες υποστηρικτές της που θέλουν οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία.

[3] Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε πρόσφατα το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εικονική αυτοπαραγωγή σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε και πλέον αναμένεται η τελική ΥΑ. Προκειμένου να καθίστανται βιώσιμες οι επενδύσεις σε συστήματα εικονικής αυτοπαραγωγής, θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να προστατεύει τον επενδυτή από άδικες χρεώσεις (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ) στην καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα. Η Greenpeace κατέθεσε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, περισσότερα εδώ.

Πάτα εδώ