Η σημερινή επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ότι θα συνεχίσουν δυναμικά την μάχη ενάντια στις κλιματικές αλλαγές έρχεται σαν άμεση ‘απάντηση’ στην αναμενόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα, ελέω Τραμπ.

Η κοινή δήλωση των Ε.Ε. – Κίνα, ωστόσο, θα πρέπει να υποστηριχθεί και με αποφασιστικές πολιτικές προώθησης των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace, Ansgar Kiene, δηλώσε σχετικά:

Σήμερα παρέχεται μία πραγματική ευκαιρία σε Ευρώπη και Κίνα για μία τεχνολογική επανάσταση, καθώς οι οικονομίες τους απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφονται στον ήλιο και τον άνεμο για την τροφοδότησή τους με καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Με περισσότερο από 1,1 εκατ. εργαζομένους στον τομέα των ΑΠΕ στην Ευρώπη και περισσότερο από 3,5 εκατ. στην Κίνα αντίστοιχα, αμφότερα τα δύο μπλοκ μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από τις ΗΠΑ. Σε αυτήν την κούρσα για την γρήγορη ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο, το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η εκμετάλλευση της δυνατότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους καθαρή ενέργεια.”

Ο υπεύθυνος κλιματικής πολιτικής του γραφείου της Greenpeace στην ΝΑ Ασία, Li Shuo, ανέφερε:

Σήμερα είδαμε την Ευρώπη και την Κίνα να βγαίνουν μπροστά την κρίσιμη ώρα και να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, δηλαδή την ευθύνη για κλιματική δράση, ασχέτως από την αλλοπρόσαλλη στάση του Τραμπ. Βρυξέλλες και Πεκίνο όμως θα πρέπει να κάνουν τα λόγια τους πράξεις προκειμένου να αδράξουμε όλοι τα σημαντικά οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.”

Η σημερινή κοινή δήλωση υπογραμμίζει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τη λήψη κλιματικής δράσης και παρέχει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα κινηθούν στο εξής η Ε.Ε. και η Κίνα στο περιθώριο της επίσημης διαδικασίας, δηλαδή της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κλίμα (UNFCCC). Σε αυτόν περιλαμβάνεται κάλεσμα σε όλες της χώρες να “ενδυναμώσουν τις προσπάθειες με την πάροδο του χρόνου”. Για την Ε.Ε. αυτό μεταφράζεται σε πιο φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση, καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση και την υποστήριξη των ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αύξηση του στόχου διείσδυσης ΑΠΕ σε 35%-45% το 2030, από το αναιμικό 27% που έχει θέσει σήμερα η Ευρώπη. Με τις κατάλληλες πολιτικές, οι μισοί ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους καθαρή ενέργεια ως το 2050, καλύπτοντας το 45% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Για πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, δείτε την ετήσια έκθεση της International Renewable Energy Agency.