Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελβετία έχει αποτύχει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της σύμφωνα με τη Σύμβαση σχετικά με την κλιματική αλλαγή © Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Οι KlimaSeniorinnen, η ομάδα γυναικών άνω των 64 ετών από την Ελβετία, οι οποίες έχουν ιδρύσει την οργάνωση Swiss Senior Women for Climate Protection και είχαν προσφύγει ενάντια στην ελβετική κυβέρνηση επειδή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αποτυγχάνοντας να θέσει επαρκείς κλιματικούς στόχους, πέτυχαν μια μοναδική, ιστορική νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Η Rosmarie Wydler-Wälti, συν-πρόεδρος των Senior Women for Climate Protection, είπε: “Η απόφαση αυτή δεν είναι απλά μια νίκη για τις Senior Women for Climate Protection. Είναι μία νίκη για όλες τις γενιές. Ειδικά για τους νέους στην Πορτογαλία, των οποίων η γενιά θα ωφεληθεί από τη μακροπρόθεσμη βελτίωση του κλίματος. Η παρουσία τόσων νέων ανθρώπων στη δικαστική αίθουσα έδειξε στους δικαστές πώς είναι το πρόσωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το μέλλον”.

Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως (Grand Chamber) του ΕΔΑΔ έκρινε χθες στην υπόθεση “Verein KlimaSeniorinnen Schweiz and Others v. Switzerland” (No. 53600/20) ότι η Ελβετία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο διαπίστωσε την παραβίαση του Άρθρου 8 (δικαίωμα στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή) και του Άρθρου 6 (δικαίωμα στο δικαστήριο). 

Για πρώτη φορά, ένα διεθνές δικαστήριο που ειδικεύεται σε ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει άμεσα το δικαίωμα στην κλιματική προστασία © Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Το δικαστήριο επίσης έκρινε ότι η αγωγή που άσκησε η οργάνωση, που πλέον εκπροσωπεί περισσότερες από 2.500 γυναίκες άνω των 64 ετών, έχει “καθεστώς θύματος”. Όμως, δεν έκανε την αγωγή των μεμονωμένων προσώπων αποδεκτή. Έκρινε ότι η Ελβετία έχει αποτύχει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της σύμφωνα με τη Σύμβαση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσαρμόσει τους τρέχοντες κλιματικούς της στόχους με βάση την επιστήμη. 

Η Cordelia Bähr, συνήγορος των Senior Women for Climate Protection, δήλωσε: “Είμαι απολύτως ενθουσιασμένη και πολύ περήφανη γιατί, μετά από εννιά χρόνια εντατικής δουλειάς, οι KlimaSeniorinnen πήραν αυτό που άξιζαν. Είναι μια καταπληκτική στιγμή και η σημασία αυτής της απόφασης δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Θα έχει τεράστια σημασία για τις επόμενες κλιματικές αγωγές εναντίον κυβερνήσεων και εταιρειών παγκοσμίως και θα αυξήσει τις πιθανότητές τους να νικήσουν. Η απόφαση αυτή δείχνει σε πολίτες, δικαστήρια και κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη τι χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο της προστασίας από την κλιματική αλλαγή, ώστε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Για πρώτη φορά, ένα διεθνές δικαστήριο που ειδικεύεται σε ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζει άμεσα το δικαίωμα στην κλιματική προστασία. Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ θέτει συγκεκριμένες απαιτήσεις που τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώσουν ώστε να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Seniors for Climate Luxembourg Support Their Swiss Peers in Strasbourg, France. © Florence Menage / Greenpeace
Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για τις προσφυγές για το κλίμα σε όλον τον κόσμο © Florence Menage / Greenpeace

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για τις προσφυγές για το κλίμα σε όλον τον κόσμο. Οι πολίτες όλων των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορούν να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν, κι αν είναι απαραίτητο να κάνουν πιο ισχυρές, τις πολιτικές τους για το κλίμα με βάση τις αρχές που θέτει το ΑΔΑΔ για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα ωφελούσε τους πάντες – μεγαλύτερους και νεότερους.

Η νομική σύμβουλος στη διεθνή Greenpeace, Louise Fournier, που υποστήριξε τη νομική ομάδα των Swiss Senior Women for Climate Protection, είπε: “Αυτό δεν σταματά στο Στρασβούργο. Οι ιστορίες των KlimaSeniorinnen φτάνουν μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου ακροάσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις όλων των κυβερνήσεων όσον αφορά την κλιματική δικαιοσύνη θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους”.

Σημειώσεις:

  • Περισσότερες πληροφορίες για τις KlimaSeniorinnen θα βρείτε εδώ
  • Δείτε περισσότερα για την υπόθεση εδώ κι εδώ
  • Τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές στην υπόθεση, καθώς και από τρίτα μέρη στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως για τις ακροάσεις, βρίσκονται παρακάτω: Από τις Senior Women for Climate Protection Switzerland εδώ, από την ελβετική κυβέρνηση εδώ στα αγγλικά κι εδώ στα γαλλικά (ανεπίσημη μετάφραση), αλλά και εδώ στα αγγλικά κι εδώ στα γαλλικά, και από τα τρίτα μέρη εδώ