Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν στην περιοχή του Βαρνάβα την Κυριακή 11 Αυγούστου, κατέληξαν να έχουν φτάσει στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Πεντέλης, των Βριλησσίων και του Γέρακα στη βόρεια πλευρά της Αθήνας, εντός του αστικού ιστού, αναγκάζοντας δεκάδες κόσμου σε εκκένωση, απειλώντας σπίτια και οδηγώντας τελικά στην απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όλους τους κατοίκους που εργάζονται για να περιοριστεί η φωτιά και να σώσουν τις ζωές τους, την περιουσία τους και το φυσικό περιβάλλον.
Η Ελλάδα μόλις βίωσε τον θερμότερο Ιούνιο και τον θερμότερο Ιούλιο στην ιστορία. Μέχρι τώρα, η πυρκαγιά στην Αττική είναι η χειρότερη αυτής της περιόδου για τη χώρα, ενώ το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις σχετικά με τις πυρκαγιές, οι οποίες επιδεινώθηκαν από παράγοντες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Μόνο από τις αρχές Μαίου, η Ελλάδα είχε περισσότερες από 3.500 πυρκαγιές, αριθμό αυθημένο κατά 22% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καλεί για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως δικαιολογία και αντ’ αυτού να την αντιμετωπίσει επιτέλους ως την επείγουσα απειλή που πραγματικά είναι.
Μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών, η κλιματική κρίση, επιδεινώνεται από τη συνεχή καύση ορυκτών καυσίμων. Παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί η χώρα από την κλιματική κρίση, η Ελλάδα συνεχίζει με αμείωτη ένταση, ασταμάτητα και αδικαιολόγητα να επενδύει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και σε άχρηστες και οικονομικά μη βιώσιμες υποδομές αερίου, αντί να επενδύει με πιο φιλόδοξο και προοδευτικό τρόπο σε βιώσιμες, καθαρές λύσεις ενέργειας και στον σχεδιασμό και τη γρήγορη εφαρμογή έργων προσαρμογής στην κλιματική κρίση.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενσωματώσει την προσαρμογή στην κλιματική κρίση σε όλα τα επίπεδα προετοιμασίας και διαχείρισης καταστροφών, καθώς και να επενδύσει σε σχέδιο διαχείρισης των δασών και μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Οι πραγματικοί υπαίτιοι – η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και οι κυβερνήσεις που είναι συνένοχες – πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο.