
Η φετινή περιοδεία του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace στην Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες: το πλοίο επισκέφτηκαν περίπου 1.200 πολίτες στα δύο λιμάνια-προορισμούς της περιοδείας, στο Ηράκλειο και στον Βόλο, καθώς και σημαντικός αριθμός μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και τοπικών κινημάτων. Το υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου για τη δράση της οργάνωσης και για το κύριο αίτημά μας να απεξαρτηθούμε από το ορυκτό αέριο άμεσα απέδειξαν ότι υπάρχει αρκετή επίγνωση για τη σημαντικότητα των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών βιώσιμων λύσεων στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται ήδη τον υψηλό βαθμό επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στις ζωές τους, έχοντας βιώσει πολλές φορές ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές σχετιζόμενες με την κλιματική κρίση.
Αρκετοί κάτοικοι της Κρήτης γνωρίζουν για τα προβληματικά σχέδια των εξορύξεων αερίου και την απειλή που αυτά αποτελούν για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου και ειδικά για τα σπάνια είδη όπως τους φυσητήρες. Μέσα από την περιοδεία του πλοίου, ενημερώσαμε ακόμα περισσότερους, ενώ πέρα από την ανάγκη προστασίας της πολύτιμης βιοποικιλότητας της χώρας, αναδείξαμε και τη σύνδεση μεταξύ των καταστροφικών εξορύξεων αερίου και της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης. Με την ειρηνική διαμαρτυρία που πραγματοποιήσαμε στο FSRU Alexandroupolis στρέψαμε την προσοχή στις καταστροφικές μονάδες ορυκτού αερίου που επιμένει να σχεδιάζει και να επιδοτεί πλουσιοπάροχα με δημόσιους πόρους η ελληνική κυβέρνηση. Στον Βόλο ήταν εντυπωσιακή η επίγνωση και η αντίθεση για τον επιβλαβή χαρακτήρα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης μονάδας επαναεριοποίησης ορυκτού αερίου (LNG) στον Παγασητικό Κόλπο.

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Kώστας Καλούδης, δηλώνει: “Η κλιματική αλλαγή και τα ενεργειακά θέματα είναι πλέον πολύ περισσότερο αντιληπτά από τους πολίτες στη χώρα, ενώ είδαμε ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν και είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν πραγματικά βιώσιμες λύσεις. Με την περιοδεία του πλοίου, τονίσαμε ότι τα σχέδια για νέες υποδομές ορυκτού αερίου θα εντείνουν την κλιματική κρίση, που ήδη βιώνουμε με τους παρατεταμένους καύσωνες, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, και οι επιπτώσεις της οποίας απειλούν όχι μόνο το περιβάλλον αλλα και τη ζωή μας”.
Από τις συζητήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών κρατάμε -μεταξύ άλλων- τη βούληση για περισσότερη, αποφασιστική και αποτελεσματική περιβαλλοντική δράση, όπως επίσης και τη διάθεση συνεργασίας με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αναγνώριση ότι η εποχή απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για προσαρμογή και αύξηση της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και για μία βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Η Greenpeace, στηρίζοντας τα τοπικά κινήματα που εναντιώνονται στα σχέδια για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα στην Κρήτη και στη Μαγνησία, επαναλαμβάνει το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση όλων των σχεδίων για εξορύξεις και νέες εγκαταστάσεις ορυκτού αερίου στη χώρα μας, καθώς και για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο ως το 2035. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ανεκτά επίπεδα και θα διασώσουμε τους ζωτικής σημασίας φυσικούς πόρους της χώρας από την κλιματική κρίση. Και όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε ανίκητοι.