Ένα πλαστικό ομοίωμα δελφινιού που είχε πνιγεί από πλαστικά μίας χρήσης “ξεβράστηκε” χθες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας ένα μήνυμα αφύπνισης προς πολιτεία και πολίτες: η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης δεν πνίγει με σκουπίδια μόνο τις πόλεις, αλλά και τις θάλασσές μας, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και τελικά την ίδια την υγεία μας.

© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

“Το δελφίνι συμβολίζει το πραγματικό πρόσωπο της εξάρτησής μας από το πλαστικό μίας χρήσης. Η μόνη πραγματική λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η μείωση της κατανάλωσης και η εγκατάλειψη της κουλτούρας της μίας χρήσης. Η εικόνα των σκουπιδιών που έχουν γεμίσει τις πόλεις μας είναι μία μοναδική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι η ρύπανση έχει πολύ περισσότερες επιπτώσεις από ό,τι μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και να περιορίσουμε το πλαστικό στη ζωή μας”,

δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και αναφορές έχουν τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των πλαστικών σκουπιδιών στη θαλάσσια ζωή. Τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως το δελφίνι, κινδυνεύουν τόσο από τα μακροπλαστικά (κομμάτια μεγαλύτερα των 25mm, ορατά με γυμνό μάτι) καθώς παγιδεύονται, στραγγαλίζονται ή πνίγονται, όσο και από μικροπλαστικά (κομμάτια μικρότερα των 5mm) που συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα[2].

© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Στην Ελλάδα, η χρήση πλαστικού μίας χρήσης θεωρείται κάτι το φυσιολογικό και βολικό, με τους Έλληνες να καταναλώνουν, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, 16,6 κιλά κατά κεφαλή κάθε χρόνο[3]. Πολλά από αυτά καταλήγουν στις θάλασσες και τις παραλίες μας. Το 60-90% των σκουπιδιών στη θάλασσα είναι πλαστικά, ενώ το 80% όλων αυτών προέρχεται από την ξηρά[4].

Η Μεσόγειος και οι ελληνικές θάλασσες απειλούνται ξεκάθαρα από την υπερκατανάλωση πλαστικού μίας χρήσης. Αυτό το καλοκαίρι, το Rainbow Warrior θα περιοδεύσει στην Ελλάδα με στόχο να αναδείξει αυτό το τεράστιο ζήτημα και μαζί με τον κόσμο να αναζητήσει λύσεις. Το Rainbow Warrior θα βρεθεί στη Ζάκυνθο στις 20-21 Ιουλίου, στο Ηράκλειο στις 24-25 Ιουλίου και στη Σύρο στις 30-31 Ιουλίου.

© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να ανακαλύψουν το πλαστικό τους αποτύπωμα, μαθαίνοντας πόσο πλαστικό χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της οργάνωσης[5], να ξεκινήσουν να αλλάζουν τις συνήθειές τους και να μειώσουν το πλαστικό μίας χρήσης στην καθημερινή τους ζωή.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Το δελφίνι δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Γιώργο Μπαρδάκα, από χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες που μάζεψαν οι εθελοντές της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

[2] https://wedocs.unep.org/rest/bitstreams/11700/retrieve

[3]https://www.greenpeace.org/greece/wp-content/uploads/2018/02/20151015-Analysis-of-Eurostat-packaging-recycling-data-1-0-with-cover26.10.pdf

[4] Plastics in the Marine Environment. 2016. Eunomia. Research & Consulting Ltd.

[5] Οι πολίτες μπορούν να ανακαλύψουν το πλαστικό τους αποτύπωμα εδώ.

Πάτα εδώ