Τhere is no Green without Peace

© Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας γεμίζει βαθιά θλίψη και αγωνία για την εξέλιξη και τις συνέπειές του. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς που εμπλέκονται στη δίνη αυτού του πολέμου και ευχόμαστε άμεσο τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων που ήδη κοστίζουν σε ζωές, καταστροφές και εκτοπισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Από τη γέννηση της Greenpeace, όταν μια μικρή ομάδα πολιτών εναντιώθηκε στις πυρηνικές δοκιμές, μέχρι και σήμερα, επιμένουμε πως η προστασία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του πλανήτη. Καμία πολεμική σύγκρουση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, αντιθέτως πάντα αποτελεί την απαρχή νέων προβλημάτων. Στη θέση των πολεμικών επιθέσεων η διεθνής κοινότητα πρέπει άμεσα να προτάξει τον διάλογο, τη συνεργασία και τη διπλωματία. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες που ήδη βιώνει ο λαός της Ουκρανίας, μέσα σε λίγες μέρες η ανθρωπότητα δείχνει να επιστρέφει σε επικίνδυνες πρακτικές του παρελθόντος που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου και ειρηνικού.

Ελπίζοντας στον άμεσο τερματισμό του πολέμου, συνεχίζουμε τη δράση μας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, για πρόσβαση όλων σε καθαρή τροφή και καθαρό νερό, για τερματισμό της πυρηνικής απειλής. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας οφείλει να συνταχθεί με τη μεριά της ειρήνης και να υποστηρίξει τον δρόμο που θα ενισχύσει την ασφάλεια όλων μας, αποκλείοντας τα πυρηνικά και τα ορυκτά καύσιμα από κάθε σχεδιασμό για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.