לפני מספר שנים ירד שלג בארץ אבל גם בכל האזור ואפילו בקהיר. בחדשות ציינו שלא נראה כזו תופעה למעלה מ -120 שנה. שלג בעיצומו של התחממות כדור הארץ. כמה מוזר!

יש מי שחושב שזה לא רק מוזר, זה מוכיח שאין כזה דבר שינוי אקלים שנגרם על ידי האדם ועולם כמנהגו נוהג. הנשיא טרמפ וחבורה בלטי מבוטלת של פוליטיקאים מגלגלת כדורי שלג ויחד איתם את האחריות של האנושות להגברת אפקט החממה ולשינוי האקלים.

מה קורה באמת? איך יכול להיות שבעידן של שינוי אקלים יורד כזה שלג?

התשובה נעוצה בשתי הבחנות שצריך לעשות כדי לא לטעות כמו הנשיא טרמפ: הבחנה בין מזג אוויר לאקלים והבחנה בין אפקט החממה לשינוי האקלים.

על ההבדל בין מזג אוויר לאקלים

יורד שלג בעידן של התחממות כדור הארץ? כדי להבין למה, צריך להבחין בין מזג אוויר לאקלים. מזג אוויר הוא אירוע תָּחוּם גם בזמן וגם במרחב. מדברים על מזג האוויר שהיה אתמול, על זה שיהיה בשבוע הבא, בירושלים או בישראל. אקלים, הוא שכלול של הרבה מאוד אירועים שונים של מזג אוויר. אקלים הוא מזג אוויר בסקלה אחרת, על פני מרחבים גדולים יותר ובעיקר על פני זמנים ארוכים הרבה יותר. כשאנו מדברים על האם מחר בבוקר צריך לקחת מטרייה לעבודה, אנחנו מדברים על מזג האוויר ולא על האקלים. לעומת זאת, כשאנו מדברים על הטמפרטורות באזור אגן הים התיכון המזרחי בתחילת המאה ה-21 אנו מדברים על אקלים ולא על המזג אוויר באותה תקופה.

שלג, קור וגשם גם כאן בעידן של התחממות כדור הארץ. כי מה שמשתנה זה האקלים – הנתונים הממוצעים של מכלול האירועים ולא של אירועים בודדים. כתוצאה מאפקט החממה, הטמפרטורה בכדור הארץ עולה, לכן אנחנו רואים יותר ימים חמים ופחות ימים קרים. זה לא שאנחנו מפסיקים לראות ימים קרים או מפסיקים לראות שלג. ממש לא. אבל מבחינה סטטיסטית, אנחנו רואים את השינוי לכיוון אחד ולא לכיוון השני. כך אירוע החום הקיצוניים גדלו בארבעים השנים האחרונות ב-400% בכל העולם. גם בישראל, השירותים המטאורולוגים מצביעים על מגמה כזו ובעיקר על פחות ימים קרים… מה שבטוח חלק מאיתנו מרגישים בשנים האחרונות.

התחממות כדור הארץ ושינוי האקלים

שחרור של גזים כמו פחמן דו-חמצני ומתאן מגביר את אפקט החממה ולוכד יותר חום סביב כדור הארץ. עודף החום מייצרת את "התחממות גלובאלית". בסופו של דבר, ההערכה היא כי 93% מהחום הזה נקלט באוקיינוסים ולא ביבשות, זאת משתי סיבות: האוקיינוסים מכסים כ-70% משטח כדור הארץ והצבע שלהם כהה הרבה יותר מזה של היבשות כך שהם קולטים את החום יותר.

החום שנקלט על ידי האוקיינוסים מחמם אותם, משנה את זרימת מסות האוויר ומגביר את אידוי. על כל מעלה בהתחממות כדור הארץ, ההערכה היא כי כתוצאה מהאידוי הלחות גדלה ב-7%.

עם שינוי הלחות ומסות האוויר מעל הים, אנחנו כבר מאוד רחוקים מהסיפור הפשוט של התחממות כדור הארץ. האקלים כולו משתנה, בצורה הרבה יותר מורכבת וקשה לחיזוי. התוצאה היא לא התחממות מידתית אלא הקצנה אקלימית עם יותר ימים של חום קיצוני, פחות ימים של קור, יותר ימי גשם קיצוני ופחות ימים של גשם מתון.

אני רוצה לעזור