"תחל שנה וברכותיה". החל מהראשון לינואר 2023, נכנס לתוקפו בצרפת חוק שמהווה אבן דרך משמעותית במאבק הגלובלי נגד זיהום פלסטיק. לפי החוק, מסעדה שבה יותר מ-20 מקומות ישיבה חייבת לספק ללקוחותיה כלים רב פעמיים. המשמעות היא אומנם שמזמינים בטייקאווי ימשיכו לקבל אריזות חד פעמיות הביתה או למשרד, אך שולחנות אוכל עמוסי פסולת חד פעמית במסעדות אוכל מהיר כבר לא יהיו מחזה נפוץ.   

החוק הזה מתווסף לשורה ארוכה של חוקים שמבקשים להילחם בזיהום הפלסטיק בכל רחבי העולם, זיהום שנזקיו ידועים מזה שנים אך נראה שהוא רק הולך ומחריף עם השנים. רק בישראל ענף החד פעמי רשם גידול של 51% תוך 4 שנים והוא מגלגל מאות מיליוני שקלים כל שנה. העובדה ששום טיול ברחבי העיר או בחיק הטבע לא יכול להסתים בלי לחזות בפסולת פלסטיק על האדמה מעידה עד כמה המפגע הפך להיות נרחב.  

אך כאמור, ברחבי העולם נרשמת התעוררות בנושא. באסיה, כבר בשנת 2002, הוחלט בבנגלדש על איסור שימוש בשקיות פלסטיק. באפריקה, לפני 5 שנים, הוחלט בקניה ובטנזניה שאין להשתמש בשקיות פלסטיק. תיירים שיגיעו כיום למדינות אלה עם שקיות פלסטיק יגלו שאסור להם להיכנס איתן. כיום, ב-14 מדינות באפריקה יש חקיקה כזו או אחרת בעניין. גם בדרום אמריקה החלה חקיקה דומה בשנים אלה, כאשר ב-2018 ממשלת בליז העבירה חוק ששימוש בפלסטיק חד פעמי במגזר האוכל יסתיים עד 2021. בשנה שעברה, בברזיל, ענקית מזון בשם iFood התחייבה להפחית באופן דראסטי את השימוש בפלסטיק במשלוחים שלה. 

המשותף לחוקים אלה הוא העובדה שהם לא היו קיימים ללא חברה אזרחית פעילה ועירנית. בצרפת, מדובר היה בארגון אזרחי בשם "אפס פסולת צרפת" שדחף לקידום החקיקה. בצ'ילה, מדובר היה בשני ארגונים בשם "אוקיאניה צ'ילה" ו" אוקיינוסים מפלסטיק – צ'ילה" שהגישו דו"ח למחוקק הצ'יליאני בו פירטו על הבעיה עם זיהום פלסטיק מצד אחד ועל הבעייתיות עם החקיקה הקיימת מצד שני. העבודה של שני ארגונים אלה הביאה לחקיקה המתקדמת ביותר בנושא. בברזיל, היה זה גם כן ארגון אוקיאניה שניצל מחאה ציבורית שקמה בעקבות סדרת טלוויזיה בה נצפו המשתתפים מזמינים טייק אווי בכלים חד פעמיים. הארגון ניצל את המחאה כדי להחתים יותר מ-20,000 איש על עצומה שקראה לאפליקציות אוכל להעניק ללקוחות אפשרות להזמין אוכל ללא פלסטיק. 

ובינתיים בישראל אנחנו צועדים לאחור. כבר ביומו הראשון  שר האוצר הנכנס בצלאל סמוטריץ' החליט ביומו הראשון בתפקיד להנחות על ביטול המס על חד פעמי. ישראל מוצפת בפלסטיק ושיאנית הצריכה של חד פעמי לנפש כשהישראלי הממוצע צורך פי 5 יותר חד פעמי בשנה ממקבילו האירופי. ביטול המס על החד פעמי יחריף את משבר הפסולת בישראל ויוביל לפגיעה בטבע, בבעלי החיים ובבריאות הציבור – פגיעה שכולנו משלמים עליה. 

לכולם ברור שהעתיד יהיה ללא חד פעמי. כבר היום יש חלופות לפלסטיק המזהם ותרומה אמיתית למדינה תהיינה קידום של מגנונים כלכליים המבוססים על פתרונות של שימוש ומילוי חוזר, פתרונות כפי שאנחנו רואים כבר מיושמים במדינות רבות בעולם ויכולים לתפוס בהדרגה את מקומו של החד פעמי בצורה נוחה, בריאה וזולה. סבסוד מדיחי כלים למשפחות מעוטות יכולת הוא רק פתרון אחד מיני רבים שיכולים להפוך את המס לכלי יעיל להפחתת זיהום.

אני רוצה לעזור