57 מיליון טונות של זיהום פלסטיק

(תיעוד: גרינפיס)
האנושות מייצרת בכל שנה 57 מיליון טונות של זיהום פלסטיק. דמיינו את הסנטרל פארק בניו יורק מלא בפסולת בגובה בניין האמפייר סטייט. כזה. נתונים אלה מתייחסים לפסולת פלסטיק בסביבה הפתוחה בלבד, כזו שאינה מוטמנת או נשרפת כראוי. הודו, הנמצאת במקום הראשון, מייצרת יותר מפי שניים זיהום מאשר שתי המדינות אחריה – ניגריה ואינדונזיה. שמונה מדינות בסך הכל, בהן חיה כ-15% מאוכלוסיית העולם, נכשלות במאבק בזיהום הפלסטיק, ומייצרות לבדן יותר ממחצית זיהום הפלסטיק העולמי. לפי האו״ם, ייצור הפלסטיק צפוי לעלות בשנים הקרובות מ-440 מיליון טון ל-1.2 מיליארד טונות בכל שנה(!), כך עולה ממחקר שהתפרסם השבוע בכתב העת Nature והתבסס על נתונים מ-50 אלף עיירות וערים מרחבי העולם.
זיהום הפלסטיק התפשט לאורך עשרות שנים לכל כדור הארץ וניתן למצוא אותו במעמקי האוקיינוסים, בפסגות הגבוהות ביותר ובגופם של אנשים ובעלי חיים. לצורך התמודדות עם המשבר החמור, הסכימו מדינות העולם על הצורך בכינון אמנה מחייבת נגד זיהום זה, ובחודש נובמבר צפוי להתקיים בדרום קוריאה השלב האחרון במשא ומתן על פרטי האמנה. אנחנו בגרינפיס, בארץ ובכל רחבי העולם, לוחצים על קובעי המדיניות לפעול ולתמוך באמנה שאפתנית, שתפחית באופן דרמטי את ייצור הפלסטיק החד פעמי. כל דבר פחות מזה יהיה כישלון לאמנה.
חיתמו על הקריאה של גרינפיס לאמנת פלסטיק חזקה:

כוכבי קולנוע, ספורטאים ופעילים חברתיים בכל העולם תומכים באמנה

(תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)
השבוע, לקראת פתיחת העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, איחדו כוחות זוכת פרסי הטוני והגראמי, בט מידלר, וזוכת האוסקר, לופיטה ניונג'ו, עם שחקנים, ספורטאים ופעילים אחרים בקריאה למנהיגי העולם לתמוך באמנה עולמית שאפתנית להפחתת פלסטיק, תוך התחייבות להפחית באופן דרסטי את ייצור הפלסטיק ולסיים את השימוש בפלסטיק החד-פעמי.
השחקנים, הספורטאים והפעילים, מאמריקה, אירופה, אסיה, אפריקה ואוקיאניה, חתמו על מכתב פתוח, אשר קורא למנהיגים עולמיים להוביל הסכם פלסטיק חזק ו"להסכים לסיים את השימוש בפלסטיק חד-פעמי". הם מצטרפים ל-80% מהציבור אשר – על פי סקר שהוזמן על ידי גרינפיס בינלאומי – תומכים בקיצוץ ייצור הפלסטיק.
בארץ, הפקנו השבוע וובינר מקצועי על אמנת הפלסטיק, בו הציגו האחראיות על התחום מטעם המשרד להגנת הסביבה, במטרה לחבר כמה שיותר גורמים למאמצים לכינון אמנה שאפתנית לקראת סיום המו"מ על אמנת הפלסטיק, שיתקיים בבוסאן, דרום קוריאה, מה-25 בנובמבר עד ה-1 בדצמבר 2024.
גרינפיס דורש שהאמנה העולמית לפלסטיק תקצץ את סך ייצור הפלסטיק בלפחות 75% עד 2040, כדי להגן על המגוון הביולוגי ולהבטיח שהתחממות כדור הארץ לא תחצה את רף ה-1.5° צלזיוס. מעל 99% מהפלסטיק מיוצר מדלקים פוסיליים, וכאשר הייצור צפוי לזנק, זהו גורם משמעותי לשינוי האקלים.

תיעוד מיוחד חושף ציד כרישים מזעזע באוקיינוס השקט

(תיעוד: גרינפיס)
חקירת גרינפיס בינלאומי בצפון האוקיינוס תיעדה את תפיסתם הלא-חוקית של 84 כרישים, באזור בעל חשיבות אקולוגית גדולה בצפון האוקיינוס השקט, במקום דגי טונה – שהם המינים המיועדים לדיג על ידי כלי השיט הללו.
הפגיעה הקשה באוכלוסיית הכרישים בעשורים האחרונים, הנגרמת מפרקטיקות דיג הרסניות ודיג יתר, מביאה להידרדרות במצבה של המערכת הימית בכללותה. לצפייה בתיעוד המזוויע לחצו כאן
זוהי רק דוגמה אחת לכך שניהול האוקיינוסים העולמי מתעדף רווח וניצול על פני הבטחת שלמותה ושגשוגה של המערכת הימית. לכך יש רק פתרון אחד – אמנת אוקיינוסים גלובלית, שתתקן את המערכת השבורה הזו ותגן על האוקיינוסים שלנו.
השמיעו את קולם של הכרישים! 🦈❤️

האם על בית דין בהאג לדון גם בפשעים סביבתיים?

דמיינו לרגע שקיעה באוקיינוס השקט. השמש נעלמת באופק, אדוות גלים מגיעות ממש קרוב אלינו ונעלמות אל תוך החול הלבן. זוהי פיסת גן עדן שרבים מאיתנו חולמים עליה. אבל, האיש המבוגר שנולד באי הזה, גדל והתחתן בו, ולאחרונה נולדה לו אף נכדה ראשונה, מסתכל על הים בדאגה הולכת וגוברת. הוא מודד את המרחק מהכביש הסמוך עד המים, והמרחק הזה התקצר עוד בחודשים האחרונים. קרב היום והכביש בעצמו ייעלם, ואולי הוא כבר לא יוכל להמשיך לחיות באי הזה ויאלץ לנטוש את ביתו.
לפני מספר ימים, פנו שלוש מדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט – פיג'י, ונואטו וסמואה – לבית הדין הפלילי הבינלאומי, על מנת לכלול אקוסייד (פשע אקולוגי) בתוך רשימת הפשעים שהערכאה המשפטית יכולה לדון בהם, לצד רצח עם, פשעים נגד האנושות ועוד.
מדינות איים אלה הן חלק מהקהילה הבינלאומית, בדיוק כמו שאר מדינות העולם, אבל עם אוכלוסייה קטנה, המונה בסך הכל מיליון וחצי תושבים. הן ניצבות בחזית משבר האקלים. גובה האיים נמוך מאוד, והשינויים המואצים בגובה פני הים בעשורים האחרונים משפיעים עליהם קשות. המסת הקרחונים והתחממות המים, גורמים לעליית פני הים, ומדינות האיים מתמודדות עם הצפות, אובדן מי שתייה והפיכת אזורים, הולכים וגדלים בשטחן, לבלתי ניתנים למחייה. בנוסף, הסופות הטרופיות המתעצמות, גובות מחיר יקר בנפש וברכוש.
הפנייה לבית הדין אינה הניסיון הראשון של מדינות אלה להעיר את מנהיגי העולם לפעולה אקלימית משמעותית. לפני מספר שנים, אחד מתושביהן ביקש מאוסטרליה שתעניק לו מעמד של פליט אקלים. הפניה הייתה מאוד הגיונית: אוסטרליה, על תעשיית הפחם שלה, היא אחת התורמות הגדולות למשבר האקלים, שהופך אותו לפליט. הוא נענה בסירוב, אך לאחרונה הביעה אוסטרליה את נכונותה לקבל בבוא העת אל שטחה, את כל אוכלוסיית טובלו, עוד מדינה זעירה באוקיינוס השקט, במידה ויתעורר צורך.
הסיפור נשמע אולי אזוטרי משהו. אבל זהו חלק מהפסיפס המרתק והמדאיג של ההשלכות השונות של משבר האקלים. בכל רחבי העולם, קהילות שונות נמצאות בחזית המאבק במשבר, מכיוונים שונים: מי מהם נפגע מעליית פני הים, אחרים משריפות איומות, סופות הרסניות, גלי חום או בצורות קשות. שינויי האקלים הם תופעה גלובלית, חובקת עולם, הנובעת מכולנו – ופוגעת בכולנו. אולם, יש כאלה הנפגעים יותר.
לאחרונה, התפרסם מחקר, אשר מראה את הפער בין הצהרות ממשל ביידן לבין המציאות בפועל בתחום הקיומי הזה. למרבה הצער, יציבות העולם מתערערת עם שתי מלחמות במקביל, באוקראינה ובמזרח התיכון, והתכלות המשאבים, פליטות גזי החממה וההרס הסביבתי – ממשיכים. וכך, האיש המבוגר באוקיינוס השקט ממשיך לצפות בדאגה אחר העלייה המתמדת של פני הים ועולמו חרב. אבל – זה לא מאוחר לפעול ולעולם לא יהיה מאוחר מידי לפעול. זה הזמן לשנס מותניים, לשדרג יעדים להשגת איפוס פליטות גזי חממה בשנים הקרובות ולהחזיר לעולם את שפיותו ואת יופיו.


ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל
עכשיו הזמן לעזור לכדור הגדול ב-5 ש"ח לחודש בלבד!

(תיעוד: רועי גליץ, שגריר גרינפיס ישראל)
הרבה דברים קורים אצלנו בתחום המאבקים הסביבתיים, ולך יש הזדמנות לקחת בהם חלק ולעזור לנו להגן על כדור הארץ, הסביבה והבריאות של כולנו – המשימה החשובה ביותר לקיומנו.
מעגלים רבים כבר הצטרפו לשורותינו והם מעתה חברים בארגון גרינפיס. עכשיו זה הזמן להצטרף אליהם!
באמצעות העיגול הקטן של האגורות שלכם לשקל הקרוב, תוכלו לסייע לפעילות שלנו להתקיים ולהתרחב.
לדוגמה: קנית ב-9.80 ₪? שילמת 10 ₪ ותרמת לגרינפיס ישראל 20 אג’! סכום התרומה הממוצע לחודש עומד על 5-3 שקלים בסך הכול.
התרומה שלך תסייע לנו לקיים מחאות ומאבקים פרלמנטריים ומשפטיים, לקדם מחקרים, לחשוף שקרים, להגיש תביעות משפטיות, לבצע פעולות מחאה, אקטיביזם סביבתי ועוד, למען בעלי החיים שלא יכולים להשמיע את קולם ו- למען כולנו.

השבוע מסביב לעולם
תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב
לקבלת כל העדכונים שלנו למייל
דיון
שלום צוות נכבד לדעתי אמנה לא תעזור , היתרונות של הפלסטיק בהווה הם אדירים ועצומים אין מצב שהאנושות תקטין באופן משמעותי את השימוש בפלסטיק . הפתרון לדעתי הוא מחזור אמיתי של הפלסטיק שיכול להתרחש רק אם המחזור יהיה כלכלי למחזר אותו לדוגמא שכל הבקבוקי השתיה יהיו ניתנים למחזור ולא חד פעמי ( כמו בקבוקי הזכוכית ) כמובן שצריך פיקדון משמעותי ( לא כמו הפיקדון העלוב היום ) שיגרום לכולם למחזר ולא לזרוק אותם תגובת המערכת: לצערנו הדבר אותו אתה מציע לא אפשרי מבחינה טכנולוגית. לא כל פלסטיק ניתן למיחזור. יש סוגים רבים של פלסטיק שלא ניתנים כלל למיחזור. והפלסטיק שכן ניתן למיחזור - ניתן למיחזור רק פעם אחת עד פעמיים ואז הופך לפסולת, כך שלפי שיטת המיחזור - כל הפלסטיק יהפוך לבסוף לזבל. גם אם האנושות לא תאסוף מספרים עלובים של פלסטיק למיחזור ובאורח פלא תאסוף את כל כולו של הפלסטיק - לבסוף הפלסטיק הזה יהפוך לפסולת כך שהבעיה לא נפתרה אלא נדחתה.