״מכירת חיסול של אוצרות הטבע של ישראל״

צילום: גרינפיס

עשרות פעילי סביבה וביניהם פעילי גרינפיס מחו אתמול במשכן הכנסת על מנת לדרוש מממשלת השינוי לבטל את פתיחת הים התיכון בישראל לקידוחי גז ונפט חדשים. בעידן של משבר אקלים אסור לקדוח בים ולהמשך פיתוח משק הגז תהיינה השפעות מרחיקות לכת על מדיניות האקלים של ישראל, על כלכלתה, על ביטחונה ועל בריאות תושביה. מחאה זו מצטרפת לפנייה שיזמנו בשם ארגוני הסביבה לשר האנרגיה שטייניץ במחאה על התנהלות משרד האנרגיה בכל הנוגע לעבודת ״ועדת אדירי 2״ המתכנסת בימים אלו ודנה בעתיד משק הגז. 

צילום: גרינפיס

בשבוע שעבר הופתענו לקרוא פרסומים בעיתונות בנוגע לוועידת אדירי 2, ועדה אותה מוביל מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי אשר מתכוון להמליץ להגדיל את יצוא הגז הטבעי המופק בישראל וכן לעודד חיפוש מאגרי גז טבעי נוספים. פרסומים אלו הופצו עוד לפני שעבודת הוועדה הסתיימה והוצגה בפני הציבור ובעת הרגישה של חילופי השלטון, לכן נראה כי מדובר בשיבוש התנהלותה התקינה ובמחטף.

״הפרסום המגמתי והמוקדם של מסקנות ועדת אדירי 2, מעלה סימני שאלה כבדים לגבי טוהר והתנהלות עבודת הוועדה ונראה שלא נבחנו שורה של שאלות מפתח לרבות ההיתכנות של מכירת גז ישראלי לאירופה ללא תמיכה ממשלתית ניכרת״. נכתב בפניה.ביום שלישי, ה-08.06 ציינו ברחבי העולם את יום האוקיינוסים הבין לאומי, ובמחאה בכנסת דרשנו יחד עם פעילי תנועות האקלים שלא לקדוח בהפרעת פלמחים, לבטל את ההסכמים בין קצא"א לאיחוד האמירויות ולבטל לאלתר את כל הפרויקטים הפוסיליים המתוכננים לקידוח.

"סטארבקס" הכריזה שתעבור לשימוש בכוסות רב פעמיות באירופה ובמזרח התיכון עד לשנת 2025

צילום: גרינפיס

סטארבקס הודיעה היום כי תציע את תוכנית ה- Cup-Share הרב פעמית שלה בכל 3,840 החנויות באירופה, במזרח התיכון ובאפריקה עד שנת 2025. השקה ראשונית תחל בבריטניה, צרפת וגרמניה בחודשים הקרובים. צעד שיוביל לצמצום דרסטי בשימוש בחד פעמי ברשת בתי הקפה הגדולה בעולם כזה שיהפוך את מודל השימוש החוזר לאופציה היחידה הקיימת בחנויות הרשת. בגרינפיס מברכים על המהלך החלוצי, אך מדגישים שעל החברה ליישם את מדיניות זו בכל סניפיה ברחבי העולם ולהוציא לגמרי את השימוש בחד פעמי. 

חופי סרי לנקה נשטפו בפלסטיק

© picture alliance / ASSOCIATED PRESS

לאחר שבערה במשך ימים ארוכים, ספינת המטען "אקספרס פרל" טבעה אל מול חוף קולומבו בסרי לנקה. עם טביעתה, שחררה הספינה את שארית מטען הכימיקלים והפלסטיק שלה, לאחר שחלק ממנו דלף מהספינה כבר לפני כשבועיים. כמות עצומה של כדוריות פלסטיק המשמשות חומר גלם לייצור שקיות חד פעמיות, כיסו את החוף כשמלאכת הניקוי נראית בלתי אפשרית. הספינה הובילה 25 טון של חומצה חנקתית, נתרן וכימיקלים מסוכנים. בעלי חיים ימיים כמו צבי ים, דגים וציפורים, כבר החלו להישטף מתים אל החוף.

לפי הרשות להגנת הסביבה הימית בסרי לנקה, מי הים התערבבו עם הכימיקלים המסוכנים והזיהום מסכן את שוניות האלמוגים ועלול לגרום נזק חמור לבעלי החיים הימיים שזהו ביתם. עם שקיעת הספינה חוששים בסרי לנקה מדליפת הנפט שבמיכליה ומחשיבים את האירוע לאסון האקולוגי החמור שידעה סרי לנקה מעודה.

דליפת נפט חדשה ברוסיה עושה את דרכה לקוטב הצפוני

תיעוד: גרינפיס

ב-11 למאי התגלתה דליפת נפט בקומי שברוסיה, 130 קילומטרים מהעיר אוסינסק. במחוז העיר החלו בפעולות חירום ואירוע הדליפה נחקר על ידי משרד התובע המחוזי. פחות משבוע לאחר מכן, כתם השמן התקדם לעבר הכפר אוסט-צילמה הממוקם כ-400 קילומטר מהתמזגות נהר פצו'רה אל הים הארקטי. מומחי גרינפיס חוששים כי הזיהום עלול להגיע אל הים הארקטי. 

הרס האמזונס ממשיך לשבור שיאים

יער האמזונס (תיעוד: גרינפיס)

חודשים לפני שיאה של עונת השריפות באמזונס, מספרן של השריפות באמזונס הברזילאי הגיע לשיא של 14 שנים. מדובר בעלייה של 65% (!) מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. מנתונים שפירסמה הסוכנות הברזילאית הממשלתית לחקר החלל עולה כי ביערות האמזונס ואיזור הסוואנה סרדו שבברזיל בערו מספר השריפות הגבוה מאז 2007. רבות מהשריפות הללו מוצתות על מנת לפנות צמחייה לטובת גידולים חקלאיים. לוויינים אישרו כי אותרו כמעט 1200 שריפות באמזונס, עלייה של 40% מהשנה שעברה. בשטחי הסרדו נצפו 2649 שריפות, עלייה של כמעט 80% מהשנה שעברה. 

מגרינפיס ברזיל נמסר כי "שיאים אלה אינם מפתיעים כלל, לצערנו, בהתחשב בכך שהמדיניות האנטי-סביבתית של ממשל בולסונרו רק הולכת ומקצינה. ההתקפה הממשלתית על הסביבה היא כה פרועה, עד שבפעם הראשונה בהיסטוריה שר הסביבה נחקר בחשד לפשעים נגד הסביבה".

האו״ם קבע שחייבים להפחית את פליטות גז המתאן: אבל מה זה בכלל מתאן?!

גרינפיס: הקשר בין הגז ״הטבעי״ למתאן ומשבר האקלים

בשנים האחרונות עוד ועוד מחקרים ודוחות מבקשים למשוך את תשומת הלב במקביל לפחמן הדו חמצני, לגז המתאן. המתאן, גז חממה עצמתי עשרות מונים יותר מפחמן דו חמצני, מהווה את המרכיב העיקרי בגז הטבעי. 

מוערך כי המתאן, שרמתו האטמוספרית הגיעה בשנת 2020 לשיא היסטורי מאז שהחלו המדידות בשנות ה-80', אחראי ל-20% מהתחממותו של כדור הארץ עד כה. מהם מקורות המתאן, כיצד ניתן להפחית את השימוש בו כבר היום ומה היעדים להפחתת השימוש בו שקבע האו״ם? 

קראו על כך בבלוג חדש באתר

עזרו לנו להקים יחידת תחקירים ישראלית

הציבור בישראל צריך צוות תחקירים סביבתיים עצמאי שיעבוד עבורו במשך כל השנה בעזרת האמצעים המתקדמים ביותר על מנת חשוף עוולות ופשעים סביבתיים בכל רחבי הארץ ולהעלות אותם לראש סדר היום הציבורי.

לכן, החלטנו לראשונה בישראל, ליצור משהו גדול ולהקים צוות תחקירים סביבתיים עצמאי כחול לבן. על מנת לתת לצוות הזה הכשרה ואת הגישה לכלי המחקר המתקדמים ביותר (כמו שימוש צילומי לווין וגישה למאגרי מידע מתקדמים.) אנו אוספים תרומות שיסייעו להקמה ופיתוח הצוות.

עכשיו צריך אותנו יותר מתמיד – וזה הזמן להגביר את הלחץ ולחשוף את מה שמנסים להסתיר מכולנו: מי באמת מאיים על הציבור בישראל ועל עתיד כדור הארץ?

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור