חברות הנפט לא ישתיקו אותנו

צוות גרינפיס בבית המשפט בצפון דקוטה

אנו מסכמים את השבוע הראשון מתוך חמישה של משפט ההשתקה של גרינפיס על סך 300 מיליון דולר. הימים הראשונים הוקדשו להשבעת חבר המושבעים – כן, ממש כמו בסדרות – לאחר מכן, החלה חברת האנרגיה ET בבעלותו של חבר של דונאלד טראמפ, לקרוא לעדים מטעם התביעה והציגה גם עדויות מוקלטות. מיותר לציין,  כי הקשר בין התמונה שהם מנסים לצייר לבין האמת – רופף למדיי. כזכור, זהו האיום הגדול ביותר על גרינפיס במהלך 50 השנה האחרונות; הפסד במשפט עלול להביא לסגירת גרינפיס ארה״ב, לפגוע בכל הרשת שלנו ויותר מכל – יהווה פגיעה בחופש הביטוי וההתארגנות ואף יעודד תביעות השתקה דומות. 


בינתיים, בשבוע הראשון למשפט, להבדיל ממשפט נתניהו, קצב מתן העדות גבוה מהמתוכנן, וייתכן שההגנה מטעם גרינפיס תחל עוד לפני סוף השבוע. בשל התהודה הבינלאומית של המשפט והמשמעות שלו, הגיעו לבית המשפט נציגים רבים מארגונים שונים, המפקחים על תקינות מהלכים משפטיים. בשבוע האחרון, זכה המשפט לתהודה נרחבת ברחבי ארה״ב ובעולם, כולל בישראל. מוזמנים לקרוא את הכתבה ב"הארץ" בנושא.
במידה וענקיות הנפט יצליחו להשתיק את תנועת האקלים, ההשלכות תהיינה הרסניות. גרינפיס קיים כדי למנוע את ההשלכות הגרועות ביותר של שינויי האקלים ולמען עתיד טוב וצודק יותר. במשך חמישה עשורים, ניצבנו מול בעלי הון ותאגידים – גם הפעם לא נאפשר להם לנצח.


נותרו לנו מאה יום להגנה על האוקיינוסים

פעילי גרינפיס ארה״ב בפעולת הקרנה למען האוקיינוסים על מוזיאון גוגנהיים, ניו-יורק.

לפני כשנתיים, עשו מנהיגים מכל רחבי העולם היסטוריה, בכך שהסכימו לכינונה של אמנת אוקיינוסים בינלאומית. זהו מהלך משנה משחק, בעקבותיו יכולות ממשלות להקים שמורות טבע ימיות, שירחיקו תעשיות נצלניות, המחריבות את הים בעבור בצע כסף ורווחים; אבל, האמנה על הנייר לא שווה הרבה ללא פעולה אמיתית. עוד 100 יום תתכנס ועדת האוקיינוסים של האו״ם בנושא, ועל מנת שהאמנה תתממש 60 מדינות חייבות לאמץ אותה בחקיקה –  עד כה עשו זאת רק 18. אזהרות המדענים הן חד משמעיות: עלינו להגן על שטח של 30% מהאוקיינוסים עד לשנת 2030, על מנת לשקם את החיים בים. ניתן עדיין להשיג את היעד, אבל רק אם יפעלו עכשיו.

אסון סביבתי הוא גם אסון נשי

מחאה למען צדק אקלימי, הפיליפינים.

משבר האקלים נושא איומים לא רק כלפי הטבע ובני האדם אלא גם כלפי נשים, באופן ספציפי. מחקרים הראו כי משברים ואסונות טבע במדינות עניות מגבירים אלימות וניצול מגדריים, המופנים כלפי נשים, נערות וילדות. אלה כוללים אלימות בתוך היחסים, אונס ותקיפות מיניות, זנות כפויה, כפיית נישואים, נישואי ילדות וצורות נוספות של ניצול.

תכיפותם וחומרתם המתעצמת של אסונות טבע פוגעת ביכולתן של קהילות להתאושש מהם. כאשר מדובר במדינה בה מלכתחילה נשים חסרות שוויון זכויות, הן מועדות עוד יותר לפגיעה וניצול, בפרט כאשר נשים הן האחראיות למצוא מזון, מים ועץ לבערה – במקומות בהם משאבים אלה זמינים פחות ופחות.בבלוג מיוחד ליום האישה הבינלאומי, שיחול ביום שבת, אנחנו כותבים על השפעותיו הלא שוויונית של המשבר האקלימי על נשים ובאותה נשימה, מדוע נשים הן כוח עוצמתי וחיוני לשינוי. מתן חופש וזכויות אדם בסיסיות לנשים לנהל את חייהן וחיי המשפחה שלהן, הם חלק בלתי נפרד מהמאבק ליצירת עולם בר קיימא.

המשבר האקולוגי: הגיעה העת לפעול ולא רק להבטיח

פעילי גרינפיס בוועידת המגוון הביולוגי, קאלי, קולומביה.

חלקה השני של ועידת המגוון הביולוגי ברומא, איטליה, הגיע לסיומו, לאחר שהחלק הראשון שנערך בקאלי שבקולומביה באוקטובר, הסתיים ללא הסכמות. למרות מתחים גיאו-פוליטיים משמעותיים, נראה שהמסר ״אין מימון – אין הגנה״, הגיע אל מקבלי ההחלטות. אנחנו בגרינפיס שמחים על ההתקדמות שהושגה, בה הונחה מפת הדרכים לגישור על פער מימון של 700 מיליארד דולר עד 2030, לקהילות מקומיות וילידיות, לצורך הגנה על המגוון הביולוגי. עם זאת, כדי להשיג במלואם את היעדים עליהם הוסכם בוועידה הקודמת, על ההתחייבויות להתגשם במציאות במהירות על ידי העברת עשרות מיליארדי דולרים בכל שנה, לצד לפחות 1% מהרווחים של תעשיות גדולות, דוגמת תעשיית החקלאות והתרופות. כמו כן, על ההסכמות החדשות להובי לסיום סבסוד פעילויות תעשייתיות, הפוגעות בטבע ובמגוון הביולוגי, תוך יצירת מנגנון מימון חדש המבוסס על עקרונות של שקיפות וצדק.

כעת, חיוני שמדינות הצפון הגלובלי יכבדו את התחייבויותיהן, ויתרגמו למעשים את הסכמות הוועידה למימון אמיתי של הגנה על המגוון הביולוגי באמריקה הלטינית ובעולם כולו. ההתקדמות שהושגה בוועידה היא איתות חיובי לקראת ועידת האקלים COP30, אשר תיערך השנה בברזיל. המשבר בעולם הטבעי דורש פעולה, לא הבטחות.

תקנות הדיג החדשות: איום חמור על החיים בים התיכון

דיג מכמורות בשמורת טבע ימית בצרפת.

תקנות הדיג החדשות: איום חמור על החיים בים התיכון

פקיד הדיג פרסם השבוע את המלצותיו, לצד המלצותיה של ועדה מקצועית שהוקמה לראשונה, במסגרת השימוע הציבורי לקביעת הסדרי עונת הרבייה. ארגוני סביבה שונים, בהם החברה להגנת הטבע, התריעו כי ההמלצות שפורסמו זהות כמעט לגמרי למסמך של אגף הדיג משנת 2024, מה שמעלה את החשש כי לא נעשה בנושא דיון מקצועי מעמיק. המסמך שפורסם קבע עונת רבייה קצרה במיוחד של חודשיים בלבד (בין ה-30 לאפריל ל-30 ביוני) – בניגוד לעמדת רשות הטבע והגנים – שבמהלכה עדיין מותר דיג מכמורות ודיג בחכה מהחוף. גם האיסור על דיג מכמורות, אחת משיטות הדיג ההרסניות ביותר למערכת האקולוגית הימית, קצר ביותר: מה-1 ביולי ועד ה-31 באוגוסט.על פי משרד החקלאות, ״יש צורך לייצר איזון מורכב בין שמירה על משאב הדגה לבין מטרות משרד החקלאות״, אולם תקנות הדיג נועדו, בראש ובראשונה, להגן על אוכלוסיות הדגים ועל המערכת האקולוגית הימית בעונת הרבייה, והן קובעות כי הדיג בעונה זו יושבת לחלוטין. השימוש הגורף בשנים האחרונות בסעיף המעניק לפקיד הדיג היתרי דיג חריגים, מסכל את מטרת התקנות. ההסדר המוצע לשנת 2025 מאפשר דיג בשיטות לא סלקטיביות ובאזורים נרחבים במהלך עונת הרבייה, ועלול לגרום לפגיעה חמורה בדגים מתרבים ובבעלי חיים מוגנים, כגון צבי ים, כרישים ובטאים. אנו קוראים להחמיר את ההגבלות, להטיל איסור מוחלט על דיג לא סלקטיבי בעונת הרבייה, להרחיב את התקופה, כך שתכלול גם את חודש אפריל ולוודא שהשימוש בסעיף ההחרגה ייעשה אך ורק במקרים מוצדקים וחריגים באמת. רק כך ניתן להבטיח את שיקום המערכות הימיות ושמירה על המגוון הביולוגי.

החלטתו הסופית של פקיד הדיג תתפרסם לאחר עיבוד הערות הציבור במהלך החודש הקרוב.

השבוע מסביב לעולם

עכשיו הזמן לעזור לכדור הגדול ב-5 ש"ח לחודש בלבד!

גור דב קוטב בקוטב הצפוני
(תיעוד: רועי גליץ, שגריר גרינפיס ישראל)

הרבה דברים קורים אצלנו בתחום המאבקים הסביבתיים, ולך יש הזדמנות לקחת בהם חלק ולעזור לנו להגן על כדור הארץ, הסביבה והבריאות של כולנו – המשימה החשובה ביותר לקיומנו.

מעגלים רבים כבר הצטרפו לשורותינו והם מעתה חברים בארגון גרינפיס. עכשיו זה הזמן להצטרף אליהם! 

באמצעות העיגול הקטן של האגורות שלכם לשקל הקרוב, תוכלו לסייע לפעילות שלנו להתקיים ולהתרחב. 

לדוגמה: קנית ב-9.80 ₪? שילמת 10 ₪ ותרמת לגרינפיס ישראל 20 אג’! סכום התרומה הממוצע לחודש עומד על 5-3 שקלים בסך הכול. 

התרומה שלך תסייע לנו לקיים מחאות ומאבקים פרלמנטריים ומשפטיים, לקדם מחקרים, לחשוף שקרים, להגיש תביעות משפטיות, לבצע פעולות מחאה, אקטיביזם סביבתי ועוד, למען בעלי החיים שלא יכולים להשמיע את קולם ו- למען כולנו.

מעגלים לטובה

כמה שקלים בודדים בחודש עבור תמיכה בכל המאבקים של גרינפיס ישראל

הצטרפות

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל