דו"ח של היחידה המדעית של גרינפיס בשיתוף עם גרינפיס אפריקה שפורסם החודש חושף כי אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו גלי חום, שיטפונות וגשם עז גוברים בעוצמתם, בתדירותם ובחומרתם באזורים רבים באפריקה, מה שמאיים באופן ישיר וחמור על בריאות האדם, ביטחון המזון, השלום והמגוון הביולוגי ביבשת.

מזג האוויר ברחבי אפריקה שמדרום לסהרה הפך לקיצוני יותר ובלתי צפוי במאה העשרים ואחת, מגמה שמדעני האקלים טוענים כי תלך ותחריף בעשורים הקרובים. זהו הממצא העיקרי שאושר על ידי הדו"ח המקיף שפרסמו היום גרינפיס אפריקה והיחידה למדע של גרינפיס. הדו"ח "לשרוד את הסערה: מזג אוויר קיצוני ושינויי אקלים באפריקה" בוחן את הקשר בין אירועי מזג אוויר קיצוניים לבין שינויי אקלים באפריקה ומסכם את הנתונים המדעיים כיצד משבר האקלים יוצא מכלל שליטה כבר עכשיו ברחבי אפריקה, כולל גלי חום קיצוניים לא סדירים, שיטפונות, בצורות וציקלונים בקנה מידה שעד כה לא נראו. בעיות הקשורות למשבר האקלים פוגעות באופן חסר פרופורציה בקהילות העניות ביותרמכיוון שהן הכי פחות מצוידות ומוכנות להתמודדות והסתגלות של השינויים הרבים. 

"הממציאים המדעים מעידים על כך מעט מאוד דברים הם טבעיים באסונות הטבע המכים באפריקה. זהו משבר שהוא מעשה ידי אדם הדורש פתרון מעשה ידי אדם. אפריקה היא נקודת המוצא של האנושות וממנה גם יחל תהליך השינוי של פעולות האקלים למען עתידנו. בריאות, בטיחות, שלום וצדק לא יושגו רק באמצעות תפילות ושקיות אורז ותירס בעקבות אסון. מנהיגי אפריקה חייבים להכריז על מצב חירום אקלימי על מנת לשמור על העתיד הקולקטיבי של היבשת", אמרה מליטה סטיל, מנהלת התוכניות של  גרינפיס אפריקה.

להלן חלק מהממצאים המרכזיים של הדו״ח:

הטמפרטורות הממוצעות העתידיות באפריקה צפויות לעלות בקצב מהיר יותר מהממוצע העולמי בכל תרחישי ההתחממות.

עליית הטמפרטורה השנתית הממוצעת בחלק גדול מאפריקה צפויה לחרוג מ -2 ℃ או לנוע בטווח של 3 ℃ עד 6 ℃ בסוף המאה העשרים ואחת. אם קצב הפליטות הגבוהה הנוכחי יימשך – מדובר בעלייה של פי שתיים עד ארבע מעבר ליעדים של הסכמ פריז

העלייה במידות החום עשויה להוביל למקרי מוות, עקירה, סכסוכים הקשורים לאקלים, גשמים לא סדירים, מחסור במי שתייה, שיבוש הייצור החקלאי והכחדה מואצת של מינים אפריקאיים.

התדירות, העוצמה ומשך אירועי החום הקיצוני צפויים לעלות, בעקבות מגמות שכבר נצפו בדרום, במזרח ובצפון אפריקה.

 הינדו אומארו איברהים, מנהל האגודה למען נשים הילידים ועמי צ'אד (AFPAT):

"במהלך 50 השנים האחרונות כבר חווינו התחממות של 1.5C, הרבה מעבר לממוצע העולמי. בסאהל( חבל ארץ הגובל במדבר סהרה) שינויי האקלים הרסו את היבול שלנו, את בתינו וקרעו משפחות בעקבות הגירה כפויה. אבל אפריקה היא לא רק השלב שבו ההשפעות הקשות ביותר על האקלים יתגלגלו; זו יבשת של מיליוני אזרחים הנחושים לעצור את שינויי האקלים, להתרחק מדלקים מאובנים, שיעמדו להגן על יערותינו ועל המגוון הביולוגי שלנו מפני חקלאות תעשייתית״. 

פעילת האקלים האוגנדית ונסה נקאטה:

"ראיתי כיצד שינויי האקלים משפיעים באופן לא פרופורציונלי על האנשים בקהילה שלי, במדינה שלי  ובכל יבשת אפריקה. זהו אסון לחקלאות שהיא המפתח להישרדותנו; הפרנסה שלנו בסכנה כאשר הכל אבד לנו בשיטפונות, בבצורות ובגלי חום. אני קוראת למנהיגים: עליכם להתעורר, עליכם להקשיב למדע, ועליכם להתמודד עם מצב החירום האקלימי. עלינו לשים קץ לחוסר ביטחון התזונתי והמחסור במים, לאלימות ולאי השוויון המגדרי שנגרם כתוצאה משינויי האקלים״.

לקריאת הדו״ח המלא של גרינפיס אפריקה והיחידה המדעית של גרינפיס

אני רוצה לעזור