Η βία δεν είναι μέθοδος επίλυσης προβλημάτων. Αντίθετα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να επιτείνει προβλήματα και να επιδεινώσει καταστάσεις έντασης. Αυτό ισχύει προφανώς και στην περίπτωση του χρυσού στη Χαλκιδική. Η Greenpeace αντιτίθεται στη βία, έχοντας υιοθετήσει την αρχή της μη βίας ως βασική και θεμελιώδη αξία σε κάθε της δράση, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν στο μέλλον τους. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς που εκπροσωπούν πολίτες, πρέπει να έχουν λόγο και άποψη. Ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να πραγματοποιείται έγκαιρα και ουσιαστικά η διαδικασία της διαβούλευσης, ώστε να μπουν στο τραπέζι οι διαφορετικές απόψεις, να γίνει η απαραίτητη σύνθεση μέσα από επιχειρήματα, δεσμεύσεις και αμοιβαία εμπιστοσύνη, με σκοπό να αναδειχθούν οι λύσεις.

Στην περίπτωση των Σκουριών δεν έκανε τίποτε από αυτά και τώρα συλλέγει τα ανάλογα αποτελέσματα. Παράλληλα, κρίσιμα ερωτηματικά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης παραμένουν αναπάντητα.

Ο πανικός και ίσως η εμμονή, με την οποία λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση δεν την αφήνουν να δει τους ανθρώπους πίσω από τα νούμερα εκτοξεύοντας έτσι την ένταση και την κλιμάκωση της βίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί παρά λύνει προβλήματα, βαφτίζοντας ως επενδύσεις τις εξορύξεις χρυσού, των υδρογονανθράκων, αλλά και την επέκταση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη στη χώρα μας.

Η Greenpeace είναι αντίθετη στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, όπως και σε κάθε τέτοιου τύπου «επενδύσεις» που υποθηκεύουν το μέλλον, δεν συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη, δεν συμμετέχουν ουσιαστικά στη έξοδο από την κρίση, διχάζουν αντί να ενώνουν την κοινωνία.


Διαβάστε επίσης:

Ελντοράντο: ανοίξαμε και σας περιμένουμε

Η καλύτερη άμυνα είναι η (δημιουργική) επίθεση

Χαλκιδική έχεις μήνυμα από τη Φινλανδία

Εμπρός για νέα Ελντοράντο;

Νίκος Χαραλαμπίδης

Βιογραφικό

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.