Trakya Çerkezköy’de meşe ormanlarına yapılmak istenen termik santralin ardından şimdi de Kırklareli’nin verimli tarım arazileri santral tehdidi altında.

Kırklareli Ovası’nın yanı başına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı geçtiğimiz hafta Cuma günü İnece Beldesi’nde yapılmak istendi.

NELER OLDU

Trakya’nın çeşitli bölgelerinden erken saatlerde ÇED toplantısının gerçekleştirileceği yere gelen genç yaşlı birçok insan ellerinde tencere, tava ve pankartlarla santral istemediğini haykırdı. Kırklarelili kadınlar ellerindeki bastonları yere vurarak tepkilerini gösterirken, halkın taşıdığı “Trakya’mı cehenneme çevirme”, “Elektriğin bedeli canım olmasın”, “Ne termik ne kömür Efe ister uzun ömür” pankartları dikkat çekti. Trakyalıların protestosu nedeniyle bakanlık görevlileri toplantı alanına giremedi. Böylece ÇED toplantısı yaptırılmadı. Trakyalılar termik santral istemedikleri ve toplantıyı yaptırmadıklarına dair tutanak tuttu.

PLANLANAN SANTRAL NELERE SEBEP OLACAK?

Kırklareli santrali için belirlenen yer Büyük Ova Koruma Planı’nda yer alıyor. Planlanan santral Kırklareli Ovası’na 3 kilometre uzaklıkta, santral kömür ocakları ise, Kırklareli ovası sınırları içinde bulunuyor. Proje alanının yüzde 84’ünü tarım, yüzde 16’sını ise orman arazisi oluşturuyor. Kırklareli ve Trakya’nın gıda ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Çeşit çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği bölgede kurulacak santral, yaratacağı hava kirliliği, tüketeceği yer altı suyu ve neden olabileceği asit yağmurları ile bölgedeki tarımı olumsuz etkileyecek.

Yaptığımız sağlık etki modellemesine göre, santral 40 yıl çalıştığı takdirde etkileri şöyle olacak:

    • 230 erken ölüme neden olacak.
    • Santralin karbondioksit salımı yılda yaklaşık 2,8 milyon ton olacak.
    • Yılda 550 astım atağı ve 7 bin 800 solunum bozukluğu vakası yaratacak.
    • Yılda 1300 iş gücü kaybı yaratacak.
    • Projenin neden olacağı hava kirliliğine bağlı sağlık harcamaları senede 23 milyon Avro, karbondioksit salımlarına bağlı olarak ise 94 milyon Avro dışsal maliyet ortaya çıkacak.

Trakya’nın verimli tarım arazileri, ormanları, yer altı suları ve havasını tehdit eden Vize, Çerkezköy ve Kırklareli’nde yapılmak istenen üç termik santrale karşı yürüttüğümüz “Trakya’ya Kömürlü Termik Santral Olmaz Be Ya” kampanyası devam ediyor.

Trakyalıları bu mücadelede yalnız bırakma ve sen de kampanyaya katıl.