Sık Sorulan Sorular

Greenpeace nedir?

Greenpeace, uluslararası bir çevre kuruluşudur.
Bağımsızdır: Hiçbir şirketten, sanayi kuruluşundan, siyasi partiden ya da devletten maddi destek ya da sponsorluk kabul etmez. Yalnızca bireylerden aldığı maddi destekle ayakta durur.
Aktivisttir: Greenpeace, gezegenimizi yaşanmaz hale getiren çevre suçlarına şiddet içermeyen, yaratıcı ve doğrudan eylemlerle tanıklık eder, çevre skandallarını ortaya çıkarır ve kamuoyuna duyurur.
Bilimseldir: Gerek kendi laboratuvarı, gerek kendisiyle işbirliği yapan onlarca bilim insanının yaptığı araştırmalar ve sunduğu bulgular doğrultusunda bilimsel raporlar hazırlar.
Etkindir: Greenpeace, uluslararası anlaşmalara lobi etkinlikleriyle ağırlığını koyan, taslaklar öneren ve kabul ettirebilen az sayıda sivil toplum kuruluşundan biridir. Dünyada 55 ülkede toplam 27 bağımsız ulusal ya da bölgesel ofisi ile faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda çevre konusunda mücadele veren yerel hareketlerle de yakın çalışmaktadır.

Greenpeace nasıl doğdu?

Greenpeace 1971 yılında Kanadalı küçük bir grubun, Amerika’nın Kanada’da yaptığı nükleer denemelere karşı nükleer deneme alanına gitmek üzere küçük bir balıkçı teknesiyle yola çıkmalarıyla ortaya çıktı. Onların cesareti, inancı ve protestolarındaki barışçıl yapı binlerce insanı heyecanlandırdı ve bir araya getirdi.

Greenpeace’in temel hedefi nedir?

Greenpeace’in çevresel yıkımı durdurmak dışında hiçbir amacı yoktur. Greenpeace dünyayı tehdit eden en önemli çevre sorunları üzerinde çalışır ve çözümler önerir.

Greenpeace nasıl çalışır?

Greenpeace tüm dünyada çevreye karşı işlenen suçlara karşı kampanyalar yürütür. Bu kampanyalar; barışçıl doğrudan eylemler, yetkililerle görüşmeler, uluslararası anlaşmalara gözlemci olarak katılma ve lobi faaliyetleri, seçenekler ve çözümler üretmek (bu konuda çalışmalar yapıp, onları raporlar, basın toplantıları vb. yöntemler ile kamuoyuna sunmak) gibi etkinlikleri içerir. Numuneler alınır, analizler yapılır, bunları kamuoyuna açıklamak için basın toplantıları düzenlenir.
Greenpeace’in gücü, eylem ve kampanyalarımızla ilgili haberleri insanlara ulaştıran, yetkililere çözümler için baskı uygulayarak bizi destekleyen bireylerden gelir.
Barışçıl doğrudan eylemler, tüm kampanya çalışmalarının sadece görünen yüzüdür. Şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle suçlara tanıklık etmek, suçlular üzerinde baskı oluşturmak ve kamuoyu yaratmak, bir Greenpeace kampanyasının en çok dikkat çeken yanıdır.

Greenpeace Türkiye’de ne zamandır var, ne kadar etkin?

Greenpeace Akdeniz ofisi, Türkiye’de Aralık 1995 yılında faaliyet göstermeye başladı. O günden bugüne iklim krizi ve enerji alanları başta olmak üzere; plastikler, okyanuslar, denizler, tarım ve gıda alanlarında birçok farklı kampanya yürütüldü ve yürütülmeye devam ediyor.

Greenpeace kampanya konularını nasıl seçiyor?

Greenpeace dünyayı tehdit eden en büyük çevre felaketlerini durdurmaya yönelik çalışmalar yürütür. Son yıllarda dünyamızın en büyük tehdidi olan iklim krizi, Greenpeace’in de en önemli çalışma alanıdır. İklim krizi ile bağlantılı olarak, enerji, okyanuslar, ormanlar, gıda&tarım, plastik ve hava kirliliği gibi alanlarda da faaliyet göstermektedir. 
Kısıtlı kaynaklar nedeniyle Greenpeace, Türkiye’de tüm bu konu başlıkları üzerine çalışma yürütemiyor. Bu seçimi etkileyen birçok faktör var; konunun önemi, bilgi kaynağı, maddi kaynak gibi.
Mevcut kampanyalar kazanıldığında ve/veya daha fazla bireyin maddi destek vermesiyle, Greenpeace Türkiye’de de daha fazla konuda çalışma yürütebilir.

Greenpeace Türkiye’de şu anda hangi konular üzerinde çalışıyor?

Greenpeace Akdeniz ofisi olarak Türkiye’de şu anda aktif kampanya yürütülen alanlar şöyle;
– İklim Krizi 
– Enerji – (Kömürlü Termik Santraller- Yenilenebilir enerji)
– Gıda&Tarım
– Plastik
– Okyanuslar
– Hava Kirliliği

Greenpeace’in Türkiye’de kaç destekçisi var?

Şu anda Greenpeace Akdeniz, her ay Greenpeace’in tüm dünyadaki faaliyetleri ve dünyadaki çevre mücadelesine dair haberleri içeren “Greenpeace Akdeniz Dergisi”nin 20 bin abonesi var. Greenpeace Akdeniz’in, Türkiye’deki faaliyetlerinin kaynağını da bu dergi aboneliği oluşturuyor. 

Greenpeace’in merkezi nerede, nasıl yönetiliyor?

Merkezi Hollanda, Amsterdam’da bulunan Greenpeace’in Başkanı Jennifer Morgan’dır. 
Her Greenpeace ofisinin kendi yönetim kurulu, yöneticileri ve ülkenin/bölgenin yapısına uygun bir yapılanması bulunmaktadır. Bu ofisler Uluslararası Greenpeace’in bir parçasıyken, aynı zamanda Greenpeace’in genel prensipleri çerçevesinde kendi kampanya önceliklerini ve stratejilerini belirleyebilirler. Greenpeace ofislerinin yöneticileri yılda bir kez bir araya gelerek bilgi paylaşımı, strateji geliştirme toplantılarıyla küresel organizasyona yön verir.

Greenpeace gerçekçi çözümler öneriyor mu?

Greenpeace’in sunduğu çözümlerin tümü uygulanan veya uygulanabileceği kanıtlanmış çözümlerdir. Örneğin Greenpeace Almanya tarafından geliştirilen ‘ozonla dost’ buzdolabı, birçok ülkede yoğun olarak kullanılan güneş ve rüzgâr enerjisi, Birleşmiş Milletler’in de kabul ettiği temiz üretim yöntemleri gibi.

Greenpeace’e nasıl katılabilirim?

– Greenpeace’in çalışmalarını desteklemek için “Greenpeace Akdeniz Dergisi”ne abone olabilirsiniz. 
– Şehrinizdeki Greenpeace yerel grubuna katılarak Greenpeace gönüllüsü olabilir, kampanya çalışmalarına aktif katkıda bulunabilirsiniz.

Greenpeace’e nasıl yardım edebilirim?

– Greenpeace Akdeniz Dergisi’ne abone olabilirsiniz. 
– Çevrenizdeki kişilere çalışmalarımızdan söz edebilirsiniz.
– Kişisel bağlantılarınızla Greenpeace’e çeşitli konularda ücretsiz ya da indirimli olanaklar yaratabilirsiniz. (Matbaa, kâğıt, grafik tasarım, reklam vs.)
– Bir yayında ücretsiz Greenpeace ilanı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
– Bir kulüp, oda ya da derneğin düzenlediği özel bir gün veya gecede Greenpeace’in stand açmasını sağlayabilirsiniz.

Greenpeace, maddi kaynağını nereden sağlıyor?

Greenpeace, tam bağımsız yapısını korumak amacıyla şirketlerden, hükümetlerden veya siyasi partilerden para kabul etmez. Bu hususta ciddiyiz ve gelen yardımları kontrol edip şirket hesaplarından geldiği takdirde gelen bağışlar/destekler tüm dünyada iade ediliyor. Şirketlere ve hükümetlere karşı finansal bağımsızlık kurulduğumuz günden beri temel değerlerimiz arasında. Çevreyi korumak adına barışçıl kampanyalar yürütmede bireysel desteklerden faydalanıyoruz. Çalışmalar dünyada 3 milyon bireyin düzenli maddi desteğiyle sürdürülmektedir.

Paramın çevre yararına kullanıldığından nasıl emin olabilirim?

Şeffaflık politikasının somut kanıtı olarak Greenpeace tüm gelir ve gider kayıtlarını kontrol eden bağımsız bir audit/denetim firması tarafından denetlenmektedir. Her yıl Greenpeace’in gelir/giderleri denetlenir ve web sitesinde bir rapor yayımlanır. Bu rapor, isteyen medya mensuplarına/destekçilere sunulur.

Greenpeace Türkiye’de ne başardı?

Başarılar bölümünü inceleyiniz.

Greenpeace’in Türkiye’nin başka illerinde temsilcilikleri var mı?

Temsilciliklerimiz yok. Ancak farklı şehirlerde Greenpeace yerel gönüllü grupları bulunuyor.

Greenpeace gemilerinde görev almak için neler gerekli?

Greenpeace’in gemilerde yürütülen çalışmalarını koordine eden bir birimi var. Gemilerde görev almak için başvurularınızı buradan yapabilirsiniz.

Greenpeace Shell’e/BP’ye ortak mı?

Greenpeace, Shell ya da BP’ye ORTAK DEĞİLDİR.
Mart 2000’de Greenpeace’in yaptığı bir eylem, dünya basınında Greenpeace’in yaratıcı ve etkili eylem biçimlerinden biri olarak yorumlanırken, Türkiye’de bir haber ajansının haberin çevirisinde yaptığı bir yanlışlıktan dolayı haberin “GREENPEACE, SHELL’E ORTAK OLDU”, “YEŞİLE PETROL BULAŞTI” gibi manşetlerle yayımlanmasına ve dolayısıyla eylemin yanlış anlaşılmasına ve Greenpeace’in yanlış tanınmasına neden olmuştur. Bu eylem, Shell’in petrol arama faaliyetlerini durdurmak ve temiz enerjilere yatırım yapılması çağrısında bulunmak için yaptığımız çalışmalardan sadece biriydi:
Greenpeace, Shell’in hissedarlar toplantısına katılmak için gerekli olacak kadar hisse satın almış, bu toplantıya katılarak Shell’in diğer hissedarlarına şirketin yaptığı kirli yatırımları, çevreyi nasıl kirlettiğini ve neler yapılması gerektiği anlatılmış ve artık petrol çıkarmaktan vazgeçilmesi gerektiği hatırlatmıştır.
Bu hisseler satın alınırken üyelerimizin paraları kullanılmamıştır. Hisseler banka kredisi ile KÂR ya da ZARAR etmemek koşulu ile alınmıştır ve toplantının hemen sonrasında hisseler kâr edilmeden satılmıştır.
Eyleme farklı bir yorum ise Greenpeace’in diğer petrol şirketlerinin baskısı ve yardımıyla Shell’e karşı eylem yapmış olduğu şeklindedir.