Nakon tri puna dana Arctic Sunrise će sutra napustiti Hrvatsku i nastaviti svoju plovidbu prema Kopru u Sloveniji. Tijekom svog boravka u Rijeci brod je posjetilo više od 2500 građana.

Arctic Sunrise in the Amazon off Manaus. © Markus Mauthe / Greenpeace

„Građani su bili izuzetno zainteresirani za naš brod i željeli su saznati o održivom ribarstvu. Naravno, vrlo smo sretni zbog toga. Također nam je drago što su se poznate ličnosti, poput Duje Draganje, Olivera Dragojevića i drugih, potpisale na naše brodiće od papira u znak potpore održivom ribarstvu. Ovakav odaziv javnosti daje mi nadu da će ovaj put reforma europske Zajedničke ribarske politike konačno biti više od papirnate izmjene bez stvarnih promjena na bolje,“ komentira Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea za Hrvatsku.

Jutros je na Arctic Sunriseu održan okrugli stol uz sudjelovanje predstavnika ribara, pomoćnika ministra poljoprivrede Mira Kučića, pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode Nenada Strizrepa, saborskog zastupnika Petra Baranovića, ravnatelja hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, te predstavnika udruga Eko Kvarner i Sunce, na temu uloge zona bez ribolova u postizanju održivog ribarstva.

Nakon rasprave, Greenpeaceove brodove od papira, u znak potpore kampanji, potpisao je i g. Miro Kučić, pomoćnik ministra poljoprivrede, koji je na svom brodiću ispisao poruku: „Nekad sam bio crven iznutra a zelen izvana. Danas sam zelen iznutra, a crven izvana od srama što smo učinili od planeta“.