PRAVILNIK O AMBALAŽI I OTPADNOJ AMBALAŽI, PLASTIČNIM PROIZVODIMA ZA JEDNOKRATNU UPORABU I RIBOLOVNOM ALATU KOJI SADRŽAVA PLASTIKU

Poveznica na savjetovanje se nalazi ovdje. Otvoreno je do 10. prosinca 2022.

Pozdravljamo neke pozitivne promjene koje ovaj Pravilnik donosi, ali nužno je povećati razinu ambicija i pokazati stvarnu namjeru da se stane na kraj onečišćenju plastikom za jednokratnu upotrebu. Recikliranje ne može biti glavno rješenje, a rješenja ne treba tražiti ni u zamjeni jednokratne plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu. Potrebno je voditi se temeljnim načelom Direktive o jednokratnoj plastici – odmakom od jednokratne upotrebe i pomakom prema rješenjima za višekratnu upotrebu.

Pregledom Pravilnika utvrdili smo nekoliko smjernica koje bi dovele do obuhvatnijeg i kvalitetnijeg uređenja:

Pravilnikom se ne postavljaju jasni ciljevi smanjenja potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda, već se samo ponavlja načelna obveza da se ostvari „mjerljivo kvantitativno smanjenje” iz Zakona o gospodarenju otpadom. Ponavljamo zahtjev da treba postaviti jasan obavezan cilj smanjenja na izvoru, odnosno smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu (50% do 2025. i 80% do 2030.), kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni te jednokratnu plastičnu ambalažu.

Ponavljamo stav da vrlo lagane plastične vrećice treba zabraniti. Kako u Zakonu o gospodarenju otpadom to nije učinjeno, obvezna naplata tih vrećica krajnjem korisniku je minimalna mjera za ograničavanje njihove uporabe i pozdravljamo je tek kao privremenu mjeru. Svakako je potrebno uvesti krajnji rok nakon kojega one neće biti dostupne na tržištu.

Proširenje sustava povratne naknade korak je u dobrom smjeru, ali trebalo bi obuhvatiti i jednokratnu ambalažu od pića veću od 3 litre i drugu ambalažu tekućih jestivih proizvoda.

Pozdravljamo uvođenje obveze korištenja višekratnih čaša u ugostiteljskim objektima gdje se pripremaju i uslužuju napici. Obvezu treba provesti dosljedno i u nju uključiti i objekte jednostavnih usluga. Za ugostiteljske objekte gdje se hrana priprema i uslužuje na lokaciji, propisati obvezu uporabe višekratnog posuđa i pribora za jelo, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta. Također, za sve ugostiteljske objekte potrebno je propisati obvezu da osiguraju vodu za piće dostupnu iz slavine.