Dok europski ministri ribarstva, Europski parlament i Europska komisija ulaze u završnu fazu pregovora o novoj europskoj Zajedničkoj ribarskoj politici (CFP), Greenpeaceov brod Arctic Sunrise plovi prema Hrvatskoj. Od 18. ožujka naš je brod na turneji davanja potpore europskim ribarima koji love na održiv način, noseći jasnu poruku čelnicima EU i europskih zemalja da je održivi ribolov jedini put prema zdravim morima punima ribe i prosperitetu ribarstva kao gospodarske grane.

Hrvatska je četvrta zemlja koju na ovom putovanju Arctic Sunrise posjećuje. Brod stiže u riječku luku, na gat Karoline riječke, u petak 12. travnja oko 15:00, a odlazi 16. travnja, dva dana nakon prvih hrvatskih izbora za Europski parlament.

Arctic Sunrise in the Amazon off Manaus. © Markus Mauthe / Greenpeace

„Hrvatska će uskoro postati punopravna članica EU. Reforma Zajedničke ribarske politike sjajna je prilika da, kao nova članica, odigramo važnu i konstruktivnu ulogu u izgradnji te zajedničke europske budućnosti. Održivo ribarstvo jedini je način da se sačuva more, riba i ribarstvo kao poziv, jer mora i život u njima i na njima već desetljećima trpe zbog prekomjernog izlova. Sada je čas za spas ribljih vrsta, mora i oceana“, izjavljuje Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj.

Već desetljećima europska politika ribarstva favorizira goleme i često destruktivne brodove dajući im milijune eura subvencija te prednost u dodjeli ribolovnih kvota. Iako brodovi niskog utjecaja na morski okoliš i vrste čine oko 80 posto europskog ribarskog sektora, njihovi vlasnici preživljavaju s jedva 20 posto kvota. Istovremeno, destruktivna flota masovnog industrijskog ribolova drži u šaci preostalih 80 posto kvota. Takvo stanje pogubno je i za riblji fond i za mora i oceane, kao i za mnoge male ribare koji desetljećima love odgovorno a sada su suočeni s gubitkom posla.

Greenpeace traži od vlada da odaberu održivo ribarstvo i iskoriste reformu CFP-a za smanjenje ribolovnih kapaciteta na način da za početak uklone najdestruktivnija ribarska plovila, daju prvenstvo pristupa lovištima ribarima niskog utjecaja na ribu i morski okoliš, te omoguće oporavak ribljeg fonda do 2015. godine.

Za vrijeme boravka Arctic Sunrisea u Rijeci, građani će moći posjetiti brod, družiti se s posadom i čuti priče s mora, upoznati se s lokalnim ribarima, saznati više o održivom ribolovu kroz našu izložbu i, dakako, izraditi brodiće od papira na koje će ispisati vlastitu poruku podrške malim ribarima i održivom ribarstvu. To je već učinilo 29.000 ljudi, među njima i rumunjska ministrica vodoprivrede, šumarstva i ribarstva Lucia Varga te europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki.

U subotu 13. travnja u 11:00, hrvatski i svjetski plivački as Duje Draganja prisustvovat će tiskovnoj konferenciji na brodu i dati potporu malim ribarima, održivom ribarstvu i borbi za zdravlje mora i ribljih vrsta.

Duje Draganja izjavljuje: „Moramo učiniti sve da sačuvamo naša mora i ribu, jer bez njih nema života ni ribarima ni svima nama“.

Uz hrvatske ribare i njihovog grčkog kolegu, na konferenciji će nam se pridružiti i gradonačelnik Rijeke g. Vojko Obersnel.