Danas je Greenpeaceov brod Arctic Sunrise već u prvih šest sati otvorenih vrata broda posjetilo 750 građana, među njima i plivački as, hrvatski olimpijac Duje Draganja te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Obojica su bila nazočna vrlo posjećenoj tiskovnoj konferenciji na brodu, u kojoj su sudjelovali i predstavnici hrvatskih i grčkih malih ribara. Grčki ribar doputovao je s Greenpeaceom iz Pireja dati podršku svojim hrvatskim kolegama.

Duje Draganja

„Greenpeace nas je kroz povijest naučio da se vrijedi boriti za pravu stvar. Zato i jesmo danas ovdje jer trebamo zaštititi ono malo što je ostalo u našem moru. Osobno i u ime Plavog foruma podržavam ovu kampanju i nadam se da ćemo imati nešto više za ostaviti budućim generacijama“, rekao je Duje Draganja.

Od 18. ožujka brod je na turneji potpore europskim ribarima koji love na održiv način, noseći izravnu poruku čelnicima EU i europskih zemalja da je održivo ribarstvo jedini put prema zdravim morima punima ribe i prosperitetu ribarstva kao gospodarske grane.

„Greenpeace je na turneji traženja potpore europske javnosti održivom ribarstvu i malim ribarima kao većini koju europska politika predugo zanemaruje. Sada kada pregovori o novoj Zajedničkoj ribarskoj politici EU ulaze u završnu fazu, vrijeme je za stvarnu promjenu“, izjavljuje Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj.

Tijekom turneje, Greenpeace skuplja potpise građana na brodovima od papira koje posjetitelji izrađuju u znak potpore održivom ribarstvu. Već je prikupljeno više od 30 tisuća potpisa, među njima i potpisi Duje Draganje i gradonačelnika Obersnela koji je izrazio simpatije za Greenpeaceovu borbu za održivo ribarstvo.

Poznati hrvatski glazbeni umjetnik Oliver Dragojević izrazio je podršku ovoj kampanji i najavio svoj posjet brodu sutra u nedjelju oko 12:00 sati.

“Što se tiče održivog ribarstva, postoji podjela na velike i male ribare, ali svi hrvatski ribari su ekološki osviješteni i glavni im je cilj održivo ribarstvo i budućnost hrvatskog ribarstva. Spremno podupiremo ovakve kampanje te ćemo i dalje u njima sudjelovati,” izjavio je Danijel Strugar, predsjednik Koordinacije hrvatskih malih ribara, koji je sa svojim kolegama potpisao Zajedničku deklaraciju europskih malih ribara.