Bukurešt, Rumunjska, 10. travnja 2024. – Novo izvješće međunarodne organizacije Greenpeace pod nazivom „Sastavite istinu: uništavanje prašuma u Rumunjskoj” ukazuje na to da proizvođači namještaja koji surađuju s Ikeom nabavljaju drvnu sirovinu iz nekih od posljednjih europskih prašuma u rumunjskim Karpatima, uključujući i zaštićena područja mreže Natura 2000.

Aktivisti Greenpeacea postavili su Ikeine etikete po zaštićenom dijelu šume u Karpatima © Greenpeace

Greenpeaceovi rezultati istrage otkrivaju kako je sedam dobavljača koji proizvode Ikeine najomiljenije proizvode, na primjer stolice INGOLF ili dječje kolijevke i krevetiće SNIGLAR, povezano s uništavanjem šuma s visokim vrijednostima očuvanja (HCV) .[1][2] Najmanje 30 različitih proizvoda tih dobavljača pronađeno je u robnim kućama Ikee u 13 zemalja: Austriji, Belgiji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Izraelu, Poljskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Greenpeace stoga poziva Ikeu da postane dio rješenja umjesto da doprinosi postojećim krizama vezanim za klimu i bioraznolikost.

“Naša prirodna baština ne smije se pretvoriti u komade namještaja. Stare su šume ključne za zdravlje planeta i moraju se hitno zaštititi. Ikea mora ispuniti vlastita obećanja o održivosti i iz svog opskrbnog lanca eliminirati uništavanje prašuma – istaknuo je Robert Cyglicki, voditelj kampanje za bioraznolikost za Greenpeace u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE).

Skladište drva u rumunjskom Tălmaciu© Greenpeace

Istražni timovi Greenpeacea pratili su opskrbni lanac od analize izdanih dozvola i satelitskih snimaka sječe u šumama u Rumunjskoj, preko skladišta drva i proizvođača namještaja, sve do mjesta gdje ti proizvodi završavaju: na policama Ikeinih trgovina. Utvrđeno je da nekoliko proizvođača nabavlja drvo iz šuma s visokim vrijednostima očuvanja. Na temelju javno dostupnih informacija, Ikea je najveći kupac većini tih tvrtki, što ukazuje na veliku vjerojatnost da to sporno drvo završava u Ikeinom namještaju. To je potvrđeno u slučaju proizvođača Plimob, koji proizvodi namještaj gotovo ekskluzivno za Ikeu.[3]

Greenpeace CEE dao je Ikei i proizvođačima priliku da komentiraju nalaze ove istrage. Ikea nije osporila informaciju, dok većina proizvođača nije odgovorila. Jedna tvrtka potvrdila je primitak drva s područja ekološke mreže Natura 2000, navodeći da takvo uništavanje nije protuzakonito.

Snimke posječene šume Karpata ©Greenpeace

Greenpeace prepoznaje da je proizvodnja namještaja općenito dobar način iskorištavanja drva i dodavanja vrijednosti sirovinama, ali to ne podrazumijeva žrtvovanje biološki najraznovrsnijih šuma na planeti. Karpati su dom smeđim medvjedima, risovima, vukovima te europskim bizonima i među najvažnijim su utočištima flore i faune na europskom kontinentu. No tvrtke i vlasti žele izbjeći označavanje područja kao primarnih šuma ili prašuma kako bi se izbjegla ograničenja, što rezultira time da je samo 2,4 posto (1700 km²) rumunjskih šuma u Karpatima trenutno zaštićeno od sječe. Istodobno, službeni podaci ukazuju na to da je oko sedam posto rumunjskih šuma starije od 120 godina.[4] Prema strategiji EU-a za bioraznolikost, te bi šume trebale biti strogo zaštićene.


“Ikea mora postati korporativni predvodnik u zalaganju za donošenje pravno obvezujućih i učinkovitih mjera zaštite bioraznolikosti kako bi se ispunili europski ciljevi u području bioraznolikosti”, zaključuje Cyglicki.

Dodatne fotografije u velikoj rezoluciji i video materijale možete pronaći na sljedećem linku.

Napomene:

[1] Dokument „Zločin protiv prirode” (Nature Crime) – deklasificiran: „Sastavite istinu: uništavanje prašuma u rumunjskim Karpatima”, Greenpeace u središnjoj i istočnoj Europi (Greenpeace CEE) / Rumunjska, 2024. (LINK)
[2] Masifpanel SRL, Aramis Invest SRL, Taparo SA, Sortilemn SA, Iris Service Ciuc SA, Plimob SA, Aviva SRL
[3] https://www.letemps.ch/economie/ikea-radiographie-dune-contreoffensive-mediatique
[4]https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC124671#:~:text=%2D%20About%2093%25%20of%20the%20mapped,legal%20framework%20on%20strict%20protection