Ovaj UN-ov sporazum mogao bi biti prijeloman za zaštitu mora i oceana. Evo kako bi on trebao izgledati i kako da zajedničkim snagama natjeramo svjetske čelnike da ga donesu.

Dupini plivaju u blizini obale sjeverne Korzike.
Dupini u blizini obale sjeverne Korzike. © Greenpeace / Paul Hilton

Sa svakim novim danom prijetnje našim morima i oceanima sve su alarmantnije, od klimatskih promjena i onečišćenja plastikom do eksploatacije nafte i ruda te prekomjernog izlova.

Ipak, kroz oblake se nazire i tračak nade. Znanstvenici su osmislili odvažan plan kako spasiti naša mora i oceane, a on je briljantno jednostavan: proglasiti diljem planeta zaštićene zone odnosno rezervate koji bi činili trećinu mora i oceana u kojima bi se potpuno zabranilo ribarenje, rudarenje, bušenje i druge razorne industrije.

Prihvati li se ovaj plan, bit će to jedan od najvećih poduhvata očuvanja okoliša u ljudskoj povijesti kojim će se stvoriti milijuni četvornih kilometara novozaštićenih područja.

Kako omogućiti provedbu plana morskih rezervata

No tu se suočavamo sa sljedećim problemom: trenutno nema načina proglasiti nova zaštićena područja izvan teritorijalnih mora. Ta golema morska prostranstva ne mogu se zaštiti bez međunarodnoga sporazuma o provedbi njihove zaštite.

Stoga su vlade pojedinih zemalja počele u UN-u raditi na Sporazumu o svjetskim morima i ako taj posao naprave kako treba, njime će dati instrumente kojima će se ta nova morska utočišta doista i uspostaviti. U turbulentnim političkim prilikama koje vladaju svijetom bit će to izvanredan putokaz kako međunarodna suradnja na zaštiti našega zajedničkoga doma može i treba funkcionirati.

Stoga ćemo ove godine dati sve od sebe da se to i dogodi. Kroz kampanju “Zaštitimo oceane” ljudi diljem svijeta snažno će zagovarati čvrsti Sporazum o svjetskim morima.

Već godinama se među zemljama razgovara o takvom sporazumu (a njegovo zagovaranje kroz kampanje traje već cijelo desetljeće), no ozbiljni razgovori tek počinju. Bliži se četvrta i posljednja runda pregovora u New Yorku, na kojoj će vlade zemalja članica UN-a odlučiti o Sporazumu o svjetskim morima. Ovdje ukratko iznosimo ono na što Greenpeace posebno ukazuje od početka pregovora.

Tko podržava snažan sporazum?

Već je mnogo zemalja diljem svijeta izrazilo potporu snažnom Sporazumu o svjetskim morima. Ti čelnici obraćaju pažnju na ono što im govore njihovi građani i znanstvenici te se zalažu za ono što je najbolje i za ljude i za planet.

Mnoge afričke, pacifičke, karipske, latinoameričke i europske zemlje slažu se da Sporazum o svjetskim morima treba jasno i precizno omogućiti stvaranje zaštićenih područja u međunarodnim vodama i zamijeniti neuspješan sustav regionalnih sporazuma koji su trenutno na snazi.

Na nama je da podržimo te napredne vlade te im damo do znanja da iza njih stoji svjetski pokret koji ih potiče da odu i korak dalje.

A tko podmeće klipove?

Vlade nekih država, poput SAD-a i Australije, još uvijek nemaju ni volje ni vizije da nešto poduzmu, a Norveška, Island i Rusija uglavnom kaskaju s razgovorima. Mi ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da te zemlje uhvate korak s ostalima te čuju glas građana i znanstvenika.

Naime, održavanje postojećeg stanja neće vratiti život u mora i oceane. Svaki put iznova vidimo da postojeći sustav zakrpa ne može zaštititi život u moru od višestrukih pritisaka. Naša mora i oceani u kritičnom su stanju i više jednostavno nema vremena za odugovlačenje.

U ovoj fazi pregovori mogu otići u krivom smjeru, a velike ribarske i rudarske kompanije već snažno rade na tome da zadrže postojeći nefunkcionalni sustav koji naš plavi planet dovodi u opasnost. Stoga je na nama da natjeramo vlade pojedinih zemalja da naprave ono što treba napraviti.

Svijet možemo mijenjati jedino ako surađujemo. Mi znamo kako se zauzeti za naša mora i dobiti bitku – od zaustavljanja Shellovih bušotina na Arktiku do prisiljavanja najveće svjetske kompanije za uzgoj tune da počiste za sobom i zaštite ljude i ovaj planet.

No sad je došlo vrijeme da budemo još ambiciozniji. Za ostvarenje ove misije tijekom ove godine trebat će nam sva moguća hrabrost, mudrost i kreativnost koju imamo na raspolaganju, ali za početak je dovoljan samo tvoj potpis.

Pridruži se našoj peticiji!