Η ιστορία εν συντομία: η προηγούμενη κυβέρνηση μας απέκρυψε ότι αποφάσισε την τελευταία μέρα πριν διαλυθεί η Βουλή, αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου, για να καλυφθεί το δώρο που έκανε στη βιομηχανία.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Δεδομένο 1: στη βάση της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, η ευρωπαϊκή βιομηχανία (άρα και η ελληνική) θα έπρεπε να πληρώνει δικαιώματα ρύπανσης, ώστε το κάθε κράτος μέλος (και η Ελλάδα) να αποκτήσει κεφάλαια υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Αυτό προέβλεπε η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεδομένο 2: η ευρωπαϊκή βιομηχανία υπονόμευσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία τόσο πολύ, ώστε να δημιουργηθούν παραθυράκια, εξαιρέσεις και φωτογραφικές διατάξεις, με τα οποία τελικά ο ρυπαίνων πλουτίζει και η κοινωνία πληρώνει.

Δεδομένο 3: η ελληνική βιομηχανία εκμεταλλεύτηκε σχεδόν κάθε παραθυράκι που υπήρχε με δεδομένη την προθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης να υπηρετήσει το κοντόφθαλμο συμφέρον της βιομηχανίας, με άμεσες επιδοτήσεις εις βάρος της κοινωνίας που τις πλήρωνε.

Η τελευταία αντίστοιχη πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, δυστυχώς αποκαλύφθηκε μόλις τώρα.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2014 συνεδρίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία αποφάσισε αυξήσεις για το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ) που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η επιπλέον επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται σε 1,16 €/MWh.


Η απόφαση πήρε ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, την ημέρα που διαλύθηκε η Βουλή δηλαδή και παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Επειδή βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο Για κάποιον μαγικό λόγο, αν και το ΦΕΚ υπογράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου, τελικά δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου, ενώ στο ενδιάμεσο δεν είχε καν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ!

Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί χρειάστηκε να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, η απάντηση είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε περίπου 20 εκατ. ευρώ (ετησίως) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δημιουργώντας έτσι μία τρύπα που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε εμείς.

ΥΓ: Συμπτωματικά, ο νέος υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας, συναντήθηκε σήμερα με την ίδια βιομηχανία που πήρε τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως για να ακούσει ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι η βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες επιδοτήσεις, άμεσες και έμμεσες. Ελπίζουμε ότι ο νέος υπουργός έχει υπόψη του μία διαφορετική προσέγγιση, που θα συμφέρει όλους μας.

Δημήτρης Ιμπραήμ

Βιογραφικό

Δημήτρης Ιμπραήμ
Ο Δημήτρης Ιμπραήμ γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace από το 1999, έχει διατελέσει υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια και έχει αναλάβει το συντονισμό πανευρωπαϊκών projects για την ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική. Σήμερα εργάζεται ως διευθυντής εκστρατειών στην Greenpeace.