Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Greenpeace και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) με θέμα την καλλιέργεια του λούπινου και την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 παραγωγοί (αγρότες και κτηνοτρόφοι).

Αγρότες, γεωπόνοι και επιστήμονες συμφώνησαν ότι η καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών(1) είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για στροφή της χώρας σε βιώσιμη γεωργία, δηλαδή γεωργία που παράγει ασφαλή και υγιεινή τροφή προστατεύοντας την υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στη διάρκεια της ημερίδας, οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του κτηνοτροφικού λούπινου, αλλά και των υπόλοιπων κτηνοτροφικών φυτών (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι) που είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία(2).

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ειδικευμένοι γεωπόνοι(3) που πρότειναν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ενώ στο τέλος της ημερίδας διανεμήθηκε εγχειρίδιο καλλιέργειας κτηνοτροφικού λούπινου. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για βιώσιμη γεωργία και εντάσσεται στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(4).

Οι εκπαιδευτικές ημερίδες της Greenpeace θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές της χώρας το επόμενο διάστημα,  στηρίζοντας όλο και περισσότερους παραγωγούς που θέλουν να στραφούν προς ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που ωφελούν τους ίδιους, αλλά και την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Η Ημερίδα είχε θέμα «Κτηνοτροφικά λούπινα: μια καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου στη Δορκάδα Θεσσαλονίκης.
  2. Η Greenpeace αποτυπώνει σε ηλεκτρονικό χάρτη ο οποίος διαρκώς ανανεώνεται, τις καλλιέργειες ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών www.fitepse-ti-lisi.org