Όλος ο ραδιενεργός άνθρακας ο οποίος βρίσκεται στο νερό στις δεξαμενές του εργοστασίου Daiichi της Φουκουσίμα θα απορριφθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, εφόσον η ιαπωνική κυβέρνηση προχωρήσει με τα τωρινά της σχέδια. Αυτό έδειξε νέα έρευνα από το ιαπωνικό γραφείο της Greenpeace και το γραφείο ανατολικής Ασίας.
Το ραδιενεργό ισότοπο Άνθρακα-14 έχει χρόνο ημιζωής 5.370 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια και απορροφάται από οτιδήποτε είναι ζωντανό στη φύση. Η συγκέντρωσή του στα ψάρια είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το τρίτιο. O Άνθρακας-14 είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνος επειδή είναι σημαντικός παράγοντας στη δόση ακτινοβολίας για τους ανθρώπους, και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ανθρώπινο DNA.
Η ιαπωνική κυβέρνηση και η εταιρεία TEPCO συνεχίζουν να λένε ότι τα 1,23 εκατ. τόνους νερό στις δεξαμενές έχουν “υποστεί επεξεργασία” και να δίνουν την εντύπωση ότι το νερό απλά περιέχει τρίτιο. Όμως, η έρευνα του ιαπωνικού γραφείου της Greenpeace και του γραφείου ανατολικής Ασίας, Stemming the Tide 2020: The reality of the Fukushima radioactive water crisis, μεταφέρει με λεπτομέρεια την πραγματικότητα γύρω από το μολυσμένο νερό στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς και το γεγονός (που επιβεβαίωσε η TEPCO) ότι το σύστημα καθαρισμού της (Multi-nuclide Removal Facility, ALPS) στο εργοστάσιο δεν σχεδιάστηκε για να αφαιρέσει τον Άνθρακα-14. Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης για το αν το νερό θα απορριφθεί στον Ειρηνικό αναμένεται σύντομα.
“Σχεδόν 10 χρόνια μετά τη μέρα που ξεκίνησε η καταστροφή, η TEPCO και η ιαπωνική κυβέρνηση ακόμα καλύπτουν το μέγεθος της κρίσης στο Daiichi της Φουκουσίμα. Εδώ και χρόνια, έχουν σκοπίμως αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με το ραδιενεργό υλικό στο μολυσμένο νερό. Έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους κατοίκους της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία και στις γείτονες χώρες, όπως τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, ότι το νερό που πρόκειται να απορριφθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό περιέχει επικίνδυνα επίπεδα Άνθρακα-14. Αυτός, σε συνδυασμό με άλλα ραδιονουκλεΐδια στο νερό, θα παραμείνει επικίνδυνο για χιλιάδες χρόνια, με πιθανότητα να προκαλέσει γενετική ζημιά. Αυτό είναι ακόμα ένας λόγος να εγκαταλειφθούν τα σχέδια αυτά”, είπε ο Shaun Burnie, συγγραφέας της έρευνας και ειδικός πυρηνικών θεμάτων στο γερμανικό γραφείο της Greenpeace.
Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης και ανάλυση της απόφασης της TEPCO να μην χρησιμοποιήσει την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία επεξεργασίας (BAT) από την εταιρεία ύδρευσης των ΗΠΑ, την Purolite. Παρά την αποδεδειγμένη ικανότητα της BAT να μειώσει τη συγκέντρωση ραδιενέργειας σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, η TEPCO επέλεξε την τεχνολογία ALPS από τις άπειρες εταιρείες Toshiba και Hitachi. Η αποτυχία της ALPS είναι συνέπεια μίας σειράς λάθος αποφάσεων, σύμφωνα με την έρευνα. Τέλος, η έρευνα εξηγεί την ανάλυση της ίδιας της ιαπωνικής κυβέρνησης, που δείχνει ότι η αποθήκευση του νερού μετά το 2022 και μακροπρόθεσμα είναι πιθανή.
“Η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEPCO έχουν κατασκευάσει μία σειρά μύθων σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους για την απόρριψη του νερού. Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό, μηχανικό ή νομικό εμπόδιο στην εξασφάλιση περισσότερου αποθηκευτικού χώρου για το μολυσμένο νερό που έχει καθαριστεί με την τεχνολογία ALPS. Είναι απλά θέμα πολιτικής θέλησης. Η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την επιλογή της αποθήκευσης βασίζεται στην σκοπιμότητα: η λιγότερο ακριβή επιλογή είναι να ρίξουμε το νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε επιστημονικές θεωρίες ή αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και δεν έχει καμία αιτιολόγηση”, είπε ο Burnie.
Δες την έρευνα εδώ (στα αγγλικά).
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών.
Υποστήριξέ μας