Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα να εξελίσσεται, με τη ΔΕΗ να επιθυμεί τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις πληρωμής των λογαριασμών.

Πέρα όμως από κάποιους πιθανούς εύπορους “μπαταχτσήδες”, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορά σε άνεργους πολίτες με πραγματικό βιοποριστικό πρόβλημα. Η κατάσταση μοιάζει με αδιέξοδο: πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν απειλούνται τώρα να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Και όμως, από αυτό το αδιέξοδο υπάρχει συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση.

Η ΔΕΗ μπορεί να ξεκινήσει τη δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε φτωχές οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη, προκειμένου να έχουν δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο. Μέσω ενός τέτοιου σχεδίου δράσης τα φτωχά νοικοκυριά μπορούν να βγουν από το καθεστώς “ελεημοσύνης” που βρίσκονται σήμερα και να ξανακερδίσουν την αξιοπρέπειά τους. Η ΔΕΗ μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις με χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εισπράξει μέρος (ή και το σύνολο) των οφειλών μέσω τακτοποιήσεων που πλέον θα είναι βιώσιμες.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι υπάρχουν έτοιμα κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη ΔΕΗ για αυτόν το σκοπό.

Ποια είναι αυτά; Τα εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα ρύπανσης που πληρώνει υποχρεωτικά η ΔΕΗ και τα οποία -βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας- αποτελούν δημόσιους πόρους που θα πρέπει κατά 50% τουλάχιστον να επενδυθούν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών στα κτίριά μας.

Αυτή είναι μία από τις δύο επεξεργασμένες προτάσεις με τις οποίες η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει 300.000 φτωχά νοικοκυριά να έχουν δωρεάν ηλιακή ενέργεια, όπως τις παρουσιάσαμε αναλυτικά την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη τύπου.

Συνεπώς, το βασικό συμπέρασμα είναι το εξής:

Η ΔΕΗ μπορεί να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες του μεγαλύτερου πόρου της Ελλάδας, του ήλιου, ώστε να προσφέρει κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Και να προσφέρει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Κάτι παρόμοιο μάλιστα ήδη γίνεται στην Καλιφόρνια, προς όφελος των πιο φτωχών νοικοκυριών.

Για αυτό και ζητάμε από τον έλληνα πρωθυπουργό, που τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί στην ιστορική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, να ανακοινώσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 1 εκατ. κτιρίων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν παροχή ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.

Τάκης Γρηγορίου

Βιογραφικό

Τάκης Γρηγορίου
Ο Τάκης Γρηγορίου σπούδασε διεθνή οικονομικά και έκανε το μεταπτυχιακό του στις ευρωπαϊκές σπουδές στην Αγγλία. Με την Greenpeace ασχολείται από το 2003 αρχικά ως εθελοντής και οικονομικός υποστηρικτής. Έχει εργαστεί εθελοντικά και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και διετέλεσε για ένα χρόνο υπεύθυνος προγράμματος της αποστολής των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου στη Συρία. Από το 2008 κατέχει τη θέση του υπεύθυνου εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.