Εδώ και δεκαετίες, το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων. Κυκλοφορούν πολλές συμβουλές και ιδέες για μείωση της ενεργειακής σπατάλης στο σπίτι, όμως πάντα οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι και το αποτύπωμά μας μένει αναλλοίωτο. Ελλείψει ενός αποτελεσματικού και ευρείας κλίμακας προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών παραμένουμε χωρίς τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών μας.

Εμείς στην Greenpeace στύψαμε το μυαλό μας να σκεφτούμε μερικές πρακτικές ιδέες, και τις μοιραζόμαστε μαζί σου ώστε να εξοικονομήσεις ενέργεια και να αντιμετωπίσεις το κρύο.

Διάβασε συμβουλές και ιδέες για μείωση της ενεργειακής σπατάλης στο σπίτι. © Mitja  Kobal / Greenpeace
Διάβασε συμβουλές και ιδέες για μείωση της ενεργειακής σπατάλης στο σπίτι. © Mitja Kobal / Greenpeace

Αναγνωρίσαμε τα παρακάτω 10+1 ως μερικά από τα πιο παράξενα σημεία από τα οποία χάνουμε ενέργεια στο σπίτι μας:

1.Ο απορροφητήρας 

Όταν μαγειρεύεις δεν έχει κανένα -σχεδόν- νόημα να προσπαθείς να θερμάνεις την κουζίνα, καθώς η ζέστη θα φεύγει συνεχώς από τον χώρο μέσω του απορροφητήρα. Τελείωσε το φαγητό σου με την ησυχία σου και μετά ασχολήσου με τον κλιματισμό.

2.Η κατσαρόλα

Για να γίνει το φαγητό καταναλώνεται προφανώς ενέργεια. Αν το καπάκι της κατσαρόλας μένει εντελώς ανοιχτό κατά το μαγείρεμα, τότε πολύτιμη θερμότητα χάνεται, με αποτέλεσμα να καίμε την κουζίνα περισσότερη ώρα. Μην ξεχνάς ότι το καλομαγειρεμένο φαγητό είναι αυτό που σιγοβράζει στη φωτιά με κλειστό καπάκι.

© Greenpeace / Jan  Beránek
Αν το καπάκι της κατσαρόλας μένει εντελώς ανοιχτό κατά το μαγείρεμα, τότε πολύτιμη θερμότητα χάνεται. © Greenpeace / Jan Beránek

3.Τα κατεψυγμένα προϊόντα

Έχει απαιτηθεί τόση ενέργεια για να καταψυχθεί ένα προϊόν, η οποία όταν το βγάζεις από την κατάψυξη χάνεται αμέσως. Κρίμα κι άδικο. Ένα κόλπο από παλιά είναι να βάζεις τα προϊόντα στη συντήρηση πρώτα πριν βγουν εντελώς από το ψυγείο, ώστε να εκμεταλλεύεσαι έτσι τη σταδιακή απόψυξή τους σε ένα επίσης ψυχρό περιβάλλον. Αυτό φυσικά θέλει έναν κάποιο προγραμματισμό στο μαγείρεμα, γιατί θα σου προσθέσει χρόνο. Προσοχή, δεν μπορεί να γίνει για χορταρικά, αφού είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία.

4.Ο βραστήρας

Όσο περισσότερο νερό βράζεις, τόσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάς. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να βάζεις στο δοχείο μόνο όσο νερό χρειάζεσαι άμεσα, παρά να τον γεμίζεις και να μένει νερό που προφανώς θα κρυώσει ξανά σύντομα. Επίσης, είναι προτιμότερο να βράζεις το νερό που χρειάζεται για το μαγείρεμα στον βραστήρα παρά απευθείας στην κατσαρόλα.

Βάζε στον βραστήρα μόνο όσο νερό χρειάζεσαι άμεσα. Όσο περισσότερο νερό βράζεις, τόσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάς. © Greenpeace

5.Η μπαλκονόπορτα και τα παράθυρα

Σε σπίτια με παλιά κουφώματα, όπως δηλαδή τα περισσότερα στην Ελλάδα, ακόμη και με κλειστά τα τζάμια υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Τις πολύ κρύες, λοιπόν, μέρες είναι καλύτερο να κλείνεις και τα παντζούρια, ώστε να θωρακίζεις καλύτερα το σπίτι σου, ιδιαίτερα αν κοιτούν προς τη βόρεια πλευρά. Αν φυσικά έχει ηλιοφάνεια, παρά το κρύο, καλύτερα να μπαίνει το φυσικό φως μέσω των τζαμιών και να κάνεις το σπίτι σου “θερμοκήπιο”. Τέλος, προσπάθησε να κλείσεις τις χαραμάδες και αν χρειαστεί, αγόρασε τις ειδικές ταινίες που υπάρχουν στο εμπόριο για αυτόν τον σκοπό.

6.Οι εσωτερικές πόρτες

Η διαρροή ενέργειας από το σπίτι μας προς τα έξω γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή από αυτή που συμβαίνει εσωτερικά. Οι μικρές χαραμάδες κάτω από τις πόρτες καθιστούν δύσκολο να θερμάνεις ή να ψύξεις έναν χώρο. Αν, λοιπόν, λειτουργείς κατά βάση σε ένα δωμάτιο και θες να ελέγξεις τη θερμοκρασία του, βάλε ένα στοπ κάτω στην πόρτα ή μία πετσετούλα για να το μονώσεις πρόχειρα.

7.Το πάτωμα

Μάλλον δεν συμφέρει μία τόσο μεγάλη επιφάνεια να συμβάλλει σε απώλειες ενέργειας. Η συγκεκριμένη παρατήρηση έχει γίνει εδώ και αιώνες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να “στρώνουμε” το σπίτι. Μην το παραμελείς, ούτε σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς τόσο. Πραγματικά ακόμα κι ένα ελαφρύ υφαντό κάνει διαφορά.

Renewable Energy Sweden. © Philip Reynaers / Greenpeace
Μπαλκονόπορτες, παράθυρα, εσωτερικές πόρτες, τοίχοι: όλα είναι πηγές απώλειας ενέργειας. Μόνωσέ τα όπως μπορείς. © Philip Reynaers / Greenpeace

8.Οι τοίχοι

Έχεις σκεφτεί ότι αυτό που είπαμε παραπάνω για το πάτωμα ισχύει και για τους τοίχους; Ιδιαίτερα οι τοίχοι που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του σπιτιού – ελλείψει σωστής μόνωσης – αποτελούν πραγματικά “ψυγεία” τραβώντας τη ζέστη από τους εσωτερικούς χώρους. Δοκίμασε να τους καλύψεις με ένα χοντρό και ζεστό ύφασμα. Θα δεις διαφορά!

9.Το κρεβάτι σου (ναι… το κρεβάτι!)

Αν το κρεβάτι σου ακουμπάει σε κρύο τοίχο όπως περιγράψαμε πιο πάνω, ίσως ήρθε η ώρα να το μετακινήσεις από εκεί. Τουλάχιστον για τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα. Όσο πιο κοντά στο νοητό “κέντρο” του σπιτιού βρίσκεται το κρεβάτι σου, τόση μεγαλύτερη η προστασία από τους παγωμένους εξωτερικούς τοίχους (και τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται να χαλάσεις για θέρμανση).

10.Το μπάνιο

Ζεσταίνεις νεράκι για να κάνεις το ντους σου -είτε με ηλεκτρικό σύστημα, είτε μέσω του ήλιου, που τον αγαπάμε- το οποίο όπως πλένεσαι φεύγει απευθείας στο σιφώνι, παίρνοντας μαζί τη ζεστασιά του. Μπορείς να αξιοποιήσεις τη θερμότητα αυτή όμως, αν βάλεις τάπα την ώρα που κάνεις το μπάνιο σου. Έτσι, το νερό θα παραμείνει για λίγο περισσότερο χρόνο στον χώρο και θα προλάβει να τον ζεστάνει κάπως. Μην φανταστείς ότι θα γίνει… φούρνος το μπάνιο σου, όμως θα κάνει λίγο πιο ευχάριστη την εμπειρία του ντους σου! (Μην ξεχάσεις, ωστόσο, να αφαιρέσεις την τάπα λίγο αργότερα για να μην έχεις θέματα με μούχλα ή άλατα.)

Βάλε τάπα την ώρα που κάνεις το μπάνιο σου ώστε το νερό να παραμείνει για λίγο περισσότερο χρόνο στον χώρο και να τον ζεστάνει κάπως. © Greenpeace

11.Bonus tip: το στεγνωτήριο!

Σίγουρα όταν ο καιρός είναι βροχερός, το στεγνωτήριο μοιάζει μία καλή λύση για τα ρούχα που μόλις βγήκαν από το πλυντήριο. Βέβαια, στην περίπτωση που σου έχει γίνει σταθερή συνήθεια, σπαταλάς ενέργεια που ο ήλιος σου προσφέρει εντελώς δωρεάν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Προγραμμάτιζε, λοιπόν, τη μπουγάδα σου με βάση τον καιρό της εβδομάδας για να γλιτώσεις το περιττό τεχνητό στέγνωμα.

Πιθανότατα η παραπάνω λίστα να μπορούσε να φτάσει στα 1000+1 σημεία, από τα απλά και συνηθισμένα μέχρι εκείνα που χρήζουν παρεμβάσεων στο κτίριο. Το σημαντικό είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος να αποτελεί βασικό τρόπο σκέψης μας. Φυσικά, δεν αναιρείται η ανάγκη για ένα ευρύ και αποτελεσματικό κεντρικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών μας. Έως τότε όμως, ας προσπαθήσουμε να προστατευτούμε από το κρύο εξοικονομώντας παράλληλα όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται!