Από το βήμα της Βουλής σήμερα κατά τη συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάθεση σχεδίου κλιματικού νόμου προς διαβούλευση μέσα στους επόμενους μήνες. Μετά τη θετική τοποθέτηση, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, φαίνεται να διασφαλίζεται ένας ικανοποιητικός βαθμός διακομματικής συναίνεσης τουλάχιστον σε επίπεδο αρχής, απαραίτητο συστατικό ενός κλιματικού νόμου μακράς πνοής με όραμα και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής. Απομένει πλέον να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν σε έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο, περιβαλλοντικά ακέραιο και κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, η δική μας προσπάθεια για τη συνδιαμόρφωση πρότασης κλιματικού νομου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία! Η Πρωτοβουλία μας δεσμεύεται να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ελληνικού κλιματικού νόμου, που υπηρετεί τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο της χώρας και αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα. Στόχος μας είναι η συνδιαμόρφωση μιας φιλόδοξης πρότασης νόμου που θα αποτελέσει επίσημη υποβολή κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 

Καλούμε πολίτες και φορείς να γίνουν ενεργό μέρος της πρωτοβουλίας και να συνδιαμορφώσουν το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα klimatikosnomos.gr.