Ήξερες ότι εκτός από το να φτιάξεις τη δική σου ενεργειακή κοινότητα, μπορείς να γίνεις μέλος σε μία ήδη υπάρχουσα; Ήξερες ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να έχουν μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων; Ήξερες ότι η σύστασή της γίνεται σε 7+1 βήματα;

Break Free March in Athens. ©  Production House / Greenpeace
Είναι ώρα να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μαςκαι να έχουμε τη δυνατότητα, ο καθένας από εμάς ως απλός πολίτης, να παράξουμε οι ίδιοι και να καταναλώσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας. © Production House / Greenpeace

Η πραγματικότητα είναι πως είναι αρκετά αυτά που οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τις ενεργειακές κοινότητες, γι’ αυτό και οι απορίες είναι πολλές. Με αυτή την αφορμή, προσπαθήσαμε να καλύψουμε το κενό και να συγκεντρώσουμε όλη μας τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσω της συμμετοχής μας στην ενεργειακή κοινότητα του Hyperion σε έναν οδηγό, όσο πιο αναλυτικό (αλλά όχι φλύαρο!) και πρακτικό γίνεται. 

Στον οδηγό που δημοσιεύουμε, ξεκινάμε βήμα-βήμα:

Το πρώτο είναι να βρεις τι είδους κοινότητα θέλεις να φτιάξεις (ή να συμμετέχεις) και πού, με ποιους θέλεις να προχωρήσεις, τι θέλετε να πετύχετε και πώς θα εξηγήσετε το όραμά σας και στην τοπική κοινότητα.

Στο δεύτερο, κοιτάς τα νομικά θέματα και προετοιμάζεις το καταστατικό. Η διαδικασία έχει και αυτά τα πιο τεχνικά κομμάτια, όμως σου προτείνουμε να συμβουλευτείς έναν ειδικό ώστε να έχεις όλη τη βοήθεια που χρειάζεσαι.

Στο τρίτο βήμα, καταθέτεις τα χαρτιά σου! Είναι ένα σημαντικό στάδιο όπου η ενεργειακή κοινότητα αποκτά οντότητα και επίσημα, και μπαίνει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Στο τέταρτο, τα θέματα αφορούν κυρίως τη διαχείριση και τη διοίκηση της κοινότητάς σου: η πρώτη γενική συνέλευση, οι πρώτες εκλογές και ο ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στα βήματα 5 και 6, αιτείσαι και παίρνεις ΑΦΜ για την ενεργειακή κοινότητα, δηλώνεις τη Νόμιμη Έδρα και φτιάχνεις τη σφραγίδα της.

Στο έβδομο βήμα, ώρα να πας στην τράπεζα για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό για την κοινότητά σου, με τα δικαιολογητικά που θα σου ζητηθούν.

Τέλος, στο βήμα 8, γίνεται η κατάθεση της συνεταιριστικής μερίδας από τα υπάρχοντα μέλη και η ομάδα σου είναι έτοιμη για δράση. Ο συνεταιρισμός μπορεί να αρχίσει τη λειτουργία του και να βρει νέα μέλη να συμμετάσχουν ή να επενδύσουν στην κοινότητα. Καλή αρχή! 

Είναι ώρα να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας και να έχουμε τη δυνατότητα, ο καθένας από εμάς ως απλός πολίτης, να παράξουμε οι ίδιοι και να καταναλώσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας. Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε, αφού τα οφέλη είναι πολλά: λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αυτονομία, ακόμα και βοήθεια σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, θα έχουμε καθαρή ενέργεια που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, στη συγκράτηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην επόμενη μέρα της ενέργειας, γιατί το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει. Η ενεργειακή δημοκρατία, δηλαδή η ενεργός συμμετοχή όλων μας στην παραγωγή ενέργειας, δεν είναι μία θεωρία. Ήδη γίνεται πράξη, και μπορείς και εσύ να συμμετέχεις!

Διάβασε ολόκληρο τον οδηγό εδώ