Solar System Installation in Larissa, Greece. © Constantinos Stathias
Η ενεργειακή κοινότητα Υπερίων είναι και επίσημα η πρώτη ενεργειακή κοινότητα πολιτών στην Αθήνα που θα παράγει τη δική της ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. © Constantinos Stathias

Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 80kW θα εγκατασταθεί στην Θήβα και θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 30 νοικοκυριών αλλά και των γραφείων της Greenpeace και του WWF Ελλάς.

Η ενεργειακή κοινότητα Υπερίων είναι και επίσημα η πρώτη ενεργειακή κοινότητα πολιτών στην Αθήνα που θα παράγει τη δική της ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μέρος του κόστους του έργου – για όσα νοικοκυριά είχαν ανάγκη χρηματοδότησης – καλύφθηκε από δανεισμό που παρείχαν περίπου 20 συμπολίτες μας μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης Genervest.[1] Ακολουθώντας το παράδειγμα του Υπερίων, η Μινώα Ενεργειακή, η μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη, επέλεξε την Genervest για τη χρηματοδότηση του πρώτου της έργου: ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW που θα καλύψει τις ανάγκες για ενέργεια των πρώτων 100 μελών της.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Genervest – μίας πρωτοβουλίας της Greenpeace – είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, έργα τα οποία είναι αποκλεισμένα από την προοπτική τραπεζικής χρηματοδότησης εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.[2] 

“Το ενεργειακό σύστημα του αύριο πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική συμπερίληψη και την -ουσιαστική- περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όχι την απρόσκοπτη κερδοφορία. Η Genervest αποτελεί ένα εργαλείο στήριξης έργων που πληρούν αυτά τα κριτήρια, όπως είναι ο ΥΠΕΡΙΩΝ.”, τόνισε ο Χρήστος Βρεττός, ιδρυτικό μέλος της ΕΚΟΙΝ ΥΠΕΡΙΩΝ. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους περίπου 20 συμπολίτες μας και τις κοινωνικές οργανώσεις που βοήθησαν με τη συνδρομή τους στην επιτυχή χρηματοδότηση του Υπερίων. Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν την κοινωνικά δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη των ΑΠΕ, να μπουν στην πλατφόρμα της Genervest και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επένδυσης σε κάποια από τα προσφερόμενα έργα”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα συμμόρφωσης στην Genervest.

Ενεργειακή δημοκρατία σε εφαρμογή. Πραγματικά πράσινα έργα πολιτών, όπως του Υπερίων, προχωρούν χάρη στην στήριξη της κοινωνίας, με τις δύο πλευρές να συνδημιουργούν τις βάσεις για ένα νέο βιώσιμο επενδυτικό και ενεργειακό σύστημα. Ευχόμαστε καλή τύχη στα υπόλοιπα έργα, ώστε όλοι και όλες να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να γίνουν κομμάτι της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.” δήλωσε η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Με αφορμή την ανακοίνωση της επιτυχούς χρηματοδότησης του Υπερίων, τη σκυτάλη παίρνει στην επενδυτική πλατφόρμα της Genervest η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα με το πρώτο συμμετοχικό έργο για εικονική αυτοπαραγωγή, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 405kW. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιαζόμενου χαρτοφυλακίου της Μινώα, αφορά μόνο σε εικονική αυτοπαραγωγή και η παραγόμενη ενέργεια θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 100 περίπου νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που συνεχίστηκε με την υγειονομική, τα πιο πολλά μέλη μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Με τη βοήθεια που θα λάβουν μέσα από τα έργα που προγραμματίζει η Κοινότητα, τα νοικοκυριά θα ανακουφιστούν ενώ πολλές επιχειρήσεις θα γίνουν βιώσιμες, ιδίως εκείνες στις οποίες οι δαπάνες για την ενέργεια είναι πολύ υψηλές.” τόνισε ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της ΕΚΟΙΝ Μινώα. 

Όσοι πολίτες ή νομικά πρόσωπα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Μινώα Ενεργειακή, μπορούν να διαβάσουν περισσότερα για το έργο εδώ.

Σημειώσεις για συντάκτες

  1. Ο Υπερίων δανειοδοτήθηκε με 40.000 ευρώ τα οποία προήλθαν από πολίτες και κοινωνικούς οργανισμούς. Διαβάστε περισσότερα για τη φιλοξενία του Υπερίων στη Genervest εδώ. Περισσότερα για την ενεργειακή κοινότητα Υπερίων εδώ. Το έργο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο στη Θήβα, ιδιοκτησίας Ομίλου Ήρων, που μισθώθηκε από τον Υπερίωνα για αυτόν τον σκοπό. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας, το σύνολο των οποίων διαμένει στην Αθήνα.

    Η Greenpeace και το WWF Ελλάς συμμετέχουν στο φωτοβολταϊκό πάρκο με ίδιους πόρους. 
  2. Κατά κανόνα ο τραπεζικός τομέας δεν χρηματοδοτεί έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι ότι το οικονομικό όφελος για τους συμμετέχοντες προκύπτει από την εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας και όχι από εισροή χρημάτων σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Η Greenpeace έχει εκπονήσει σχετική έρευνα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα δημοσιεύσει σύντομα. Το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται και στις κοινές προτάσεις για την ανάπτυξη των ΕΚΟΙΝ που κατέθεσαν πριν λίγους μήνες η Greenpeace, το WWF Ελλάς και η Electra Energy στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  3. Η ενεργειακή κοινότητα Μινώα δημιουργήθηκε από περισσότερους από 200 πολίτες και δημόσιες αρχές στην Περιφέρεια Κρήτης, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κρήτης και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.