‘Ωρα για κλιματική δράση

Είναι γεγονός πως η ενέργεια και τα καύσιμα μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν πολίτες, δημοσιογράφοι, ενίοτε πολιτικοί εκπρόσωποι χάριν εντυπώσεων και σπανίως οι εταιρείες, αφού έχουν επιλέξει να μην αλλάξουν απολύτως τίποτα στη λειτουργία τους. Η μόνη αντίδραση που έχουμε δει είναι ορισμένες διαφημίσεις που προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πακέτα προσφορών τους θα μας σώσουν από την ενεργειακή κρίση. Παλιά μου τέχνη κόσκινο ο αποπροσανατολισμός και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανασφάλειας. 

Υπόθεση ΕΛΠΕ: 

Το ρωσικό αέριο και τα επικοινωνιακά τερτίπια

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα δεις μια χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων. Αθλητικά γεγονότα (βλ. εδώ και εδώ), ακαδημαϊκές υποτροφίες, καλλιτεχνικές εκθέσεις, φεστιβάλ οικολογίας (;) και άλλα πολλά. Ας δώσουμε έναν ορισμό σε αυτό: πράσινο ξέπλυμα. Όταν οι δραστηριότητές σου καταστρέφουν αποδεδειγμένα το κλίμα και κάθε όνειρο για ασφαλές μέλλον, οποιαδήποτε άλλη κίνηση “εξιλέωσης” μοιάζει λίγη. Ακόμη και τώρα, που ως ένδειξη συμπαράστασης στην Ουκρανία, αρκετές χώρες και μεγάλες εταιρείες σταμάτησαν να αγοράζουν ενέργεια από τη Ρωσία για να μη χρηματοδοτούν έμμεσα τον πόλεμο του Πούτιν, τα δικά μας ταπεινά ΕΛΠΕ πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων στη λίστα όσων συνεχίζουν τη συνεργασία. Ενώ πριν έναν μήνα διαβάζαμε αστείες δηλώσεις ότι δεν γίνονται απευθείας συναλλαγές με προμηθευτές ρωσικών συμφερόντων. “Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε την Ξανθοπούλου που μίλαγε με τη Γιαδικιάρογλου”, αλλά και η Γιαδικιάρογλου στην παρέα είναι.  

Αδιαφάνεια και “ό,τι-να-νεισμός” στις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο

Η πρόσφατη δράση της Greenpeace εστίασε αρκετά στις δραστηριότητες της εταιρείας στο Ιόνιο, όπου διεξήχθησαν σεισμικές έρευνες σε διάφορα θαλάσσια οικόπεδα με σκοπό την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παρά την περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγονται. Πανηγυρίσαμε μια μικρή νίκη όταν αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εκρήξεις και με μια μικρή απόσταση πλέον, μελετάμε καλύτερα την κατάσταση. 

Ξεκινάμε με την αντιφατική πληροφορία γύρω από τις προαναφερθείσες σεισμικές έρευνες. Από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε ότι ξεκίνησαν κάτω από μυστικότητα οι έρευνες στο Ιόνιο, τονίσαμε την ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες και ενημέρωση της κοινωνίας, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Αυτό επεκτάθηκε και στον φερόμενο αναγκαστικό τερματισμό των ερευνών ύστερα από τους 3 εκβρασμούς ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας. Όσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω εκπροσώπων του ενημέρωνε το κοινό ότι έχουν διακοπεί οι έρευνες, το SW COOK συνέχιζε κανονικά μέχρι τις 4 Μαρτίου. Πρακτικά ψευδόμενοι στους πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να διασταυρώσουν την πληροφορία. 

Σε άλλη πιο πρόσφατη προσπάθεια να μας αποδείξουν ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, ο υφυπουργός κύριος Αμυράς απάντησε σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Αδαμοπούλου με επιστολή, της οποίας το ύφος ταιριάζει μάλλον σε διένεξη γυμνασιόπαιδων. Στο εν λόγω κείμενο αναφέρει ένα περιστατικό εντοπισμού κητώδους στην περιοχή κατά το οποίο το SW COOK “σεβάστηκε” τους περιβαλλοντικούς όρους και σταμάτησε τις εκρήξεις στις 11 Φεβρουαρίου και για 2 ημέρες. Για κακή τύχη της εταιρείας και το Υπουργείου, το Rainbow Warrior, το πλοίο μας, ήταν ακόμη στο Ιόνιο την ημερομηνία εκείνη, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Αμυράς δεν συνέβη. Οι εκρήξεις πράγματι είχαν σταματήσει για λίγο, αλλά αυτό αφορούσε σε αλλαγή κατεύθυνσης του COOK και διήρκησε μόλις κάποιες ώρες. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου, το υδρόφωνό μας κατέγραφε ξανά εκρήξεις, το πλήρωμά μας αισθανόταν ξανά τις δονήσεις και εκείνες ακριβώς τις μέρες ντόπιοι μοιράζονταν αντίστοιχες δικές τους μαρτυρίες, όπως ο ψαράς που βίωσε τα ωστικά κύματα. Επόμενο να γεννηθεί η απορία για το ποιος ψεύδεται από τις 2 πλευρές: η εταιρεία προς το Υπουργείο ή το Υπουργείο προς τους πολίτες; Οι οποίοι πολίτες, και αυτοί μπορούσαν να δουν τη διαδρομή του ερευνητικού πλοίου στο σύστημα εντοπισμού Marine Traffic και να διαπιστώσουν απομακρυσμένα ότι συνέχιζε κανονικά. Όπως και στο περιστατικό του Μαρτίου, όπου διαβεβαίωναν ότι έχει διακοπεί η έρευνα χωρίς να ίσχυε.

Σιγή ιχθύος και πλασματική διαβούλευση

Το κερασάκι στην τούρτα όμως (ή καλύτερα το “πορτοκαλάκι”, για να σεβόμαστε την εποχικότητα των φρούτων) είναι το ιστορικό της επικοινωνίας με τα ΕΛΠΕ για την όλη κατάσταση στο Ιόνιο. Στείλαμε επιστολές, συντάξαμε επίσημο αίτημα ακύρωσης των σεισμικών ερευνών μαζί με άλλες 14 οργανώσεις, δημοσιεύσαμε 3-4 Δελτία Τύπου, καλέσαμε στο γραφείο τους ύστερα από τους εκβρασμούς των ζιφιών και ήμασταν κοντά στο SW COOK με το Rainbow Warrior για λίγες εβδομάδες, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε τον ασύρματο για συνομιλία. Ήμασταν ένα βήμα πριν την αποστολή ταχυδρομικού περιστεριού, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των προσπαθειών για επαφή έμεινε αναπάντητη ή στην καλύτερη λαμβάναμε μια πολύ γενική τυπική απάντηση που κυμαινόταν στο φάσμα “Θα σας απαντήσει η εταιρεία εν καιρώ” και “Δεν γνωρίζουμε τίποτα” -η τελευταία ερχόταν κυρίως από την απευθείας συνομιλία των 2 καραβιών. Η μόνη στιγμή που από μόνη της η εταιρεία μας προσέγγισε, αφορούσε κάτι εντελώς άσχετο και μας άφησε άφωνους. Αναφέρομαι στην εικόνα που ακολουθεί: 

Στις 17 Φεβρουαρίου, και ενώ εγώ προσωπικά μαζί με μια ομάδα 23 ακόμα ανθρώπων θαλασσοδερνόμασταν, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace μάς προώθησε το παραπάνω μήνυμα όπως το έλαβε. Τα ΕΛΠΕ, που μέχρι πρότινος – αλλά και ύστερα – απέφυγαν τη συνομιλία για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μοιράστηκαν ένα ερωτηματολόγιο για θέματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης (ESG), τονίζοντας πόσο σημαντική είναι υποτίθεται η συμμετοχή όλων σε διαδικασίες διαβούλευσης. Μύρισε πράσινο ξέπλυμα ή έχω ξεχάσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό; Ακόμη και το ίδιο το ερωτηματολόγιο είχε σχεδιαστεί με τρόπο που δεν ευνοεί τον διάλογο (απουσία ερωτήσεων ανάπτυξης, καμία αναφορά στις δραστηριότητες γύρω από ορυκτά καύσιμα, που αποτελούν τον κεντρικό τους κορμό) και φάνηκε πως ήταν ακόμη μία κίνηση εντυπωσιασμού ή ανάγκης για να μπορεί να ισχυριστεί ότι έλαβε υπόψη τη γνώμη του κόσμου και των οργανώσεων. Ταυτόχρονα, μια οργάνωση προσπαθούσε με κάθε μέσο ήδη επί έναν μήνα να συζητήσει μαζί τους για μια πολύ συγκεκριμένη δραστηριότητά τους, η οποία ούτε ένα ESG πλάνο υπηρετεί, ούτε ακολουθεί τις επιστημονικές επιταγές για την κλιματική δράση. 

Στην υγειά μας! 

ΣΣ: Από τον Οκτώβριο του 2021 έχουμε ξεκινήσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με αίτημα την απαγόρευση των διαφημίσεων και χορηγιών από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σε μια προσπάθεια να τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα να παραπλανούν τον κόσμο και να εξαλείψουμε φαινόμενα όπως αυτά που περιγράφονται στο κείμενο. Γίνε μία από τις 1.000.000 φωνές που χρειαζόμαστε

Απαγόρευση διαφημίσεων των ορυκτών καυσίμων

Το πράσινο “ξέπλυμα” καθυστερεί την κλιματική δράση που τόσο χρειαζόμαστε. Πρέπει να απαγορέψουμε αυτή την προπαγάνδα.

Πάτα εδώ