Arctic Sunrise Open Boat in Volos, Greece. © Constantinos Stathias / Greenpeace
Tο Arctic Sunrise, το εμβληματικό πλοίο της Greenpeace, βρέθηκε στο λιμάνι του Βόλου, υποδέχτηκε τους πολίτες της περιοχής και έγινε πλατφόρμα σημαντικών συζητήσεων και συναντήσεων. © Constantinos Stathias / Greenpeace

Στις 19 και 20 Ιουλίου, το Arctic Sunrise, το εμβληματικό πλοίο της Greenpeace, βρέθηκε στο λιμάνι του Βόλου, υποδέχτηκε τους πολίτες της περιοχής και έγινε πλατφόρμα σημαντικών συζητήσεων και συναντήσεων. Το πλοίο επισκέφτηκαν περίπου 600 άτομα, ξεναγήθηκαν σε αυτό, έμαθαν για την ιστορία και τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει, ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις της εξόρυξης, επαναεριοποίησης και χρήσης ορυκτού αερίου και τις λύσεις για την προστασία του κλίματος, και συμμετείχαν σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. 

Το πλοίο επισκέφθηκαν και οικονομικοί υποστηρικτές της οργάνωσης σε μια αποκλειστική ξενάγηση και συζήτηση με τον υπεύθυνο της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια, Κώστα Καλούδη, και μέλη του πληρώματος. Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ειδική ξενάγηση στο Arctic Sunrise για τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Επίσης στις 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε επάνω στο πλοίο προβολή του ντοκιμαντέρ “Black Ice”, σχετικά με την ειρηνική δράση των ακτιβιστών μας “Arctic 30” κατά της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική και την παράνομη κράτηση του Arctic Sunrise και των ακτιβιστών από τις ρωσικές αρχές.⁣ 

Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εντός του πλοίου συνάντηση με φορείς της Μαγνησίας[1], με κύριο θέμα την ακύρωση του σχεδίου εγκατάστασης μονάδας επαναεριοποίησης ορυκτού αερίου (LNG) στον Παγασητικό Κόλπο. Υπήρξε μεγάλη προσέλευση από εκπροσώπους πληθώρας φορέων και έλαβε χώρα μία πολύ χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση, στην οποία οι παριστάμενοι τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους που θα μπορούσε να ενισχυθεί και να επεκταθεί η τοπική εκστρατεία σε συνεργασία και με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κάποιες από τις υπάρχουσες λύσεις που οδηγούν σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Αναφέρθηκε το γεγονός ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και ειδικά οι δήμοι μπορούν να κάνουν σημαντικό έργο προς άμεσο όφελος των πολιτών τους. Τέλος, έγινε παρουσίαση για τις ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) με παραδείγματα από την Αθήνα (Υπερίων), την ΕΚΟΙΝ Καρδίτσας, και άλλες, ενώ συζητήθηκαν και οι δυσκολίες που ο θεσμός αντιμετωπίζει, λόγω της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής. Οι παριστάμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη που προκύπτουν από τον κοινωνικό χαρακτήρα των γνήσιων ενεργειακών κοινοτήτων. 

Arctic Sunrise Open Boat in Volos, Greece. © Constantinos Stathias / Greenpeace
Πραγματοποιήθηκε εντός του πλοίου συνάντηση με φορείς της Μαγνησίας, με κύριο θέμα την ακύρωση του σχεδίου εγκατάστασης μονάδας LNG στον Παγασητικό . Ήταν μία πολύ παραγωγική συζήτηση σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να ενισχυθεί και να επεκταθεί η τοπική εκστρατεία σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. © Constantinos Stathias / Greenpeace

Ο σπόρος της συνεργασίας που είχε ήδη φυτευτεί από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και τους περιβαλλοντικούς συλλόγους της Μαγνησίας έχει μεγαλώσει και ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε μία καρποφόρα συνεργασία για την προστασία του οικοσυστήματος του Παγασητικού Κόλπου, του κλίματος, των πολιτών και της οικονομίας της Μαγνησίας. Η συνάντηση οργανώθηκε σε συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς συλλόγους “Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας”, “Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον”, “Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού”. 

Ο Βόλος και οι άνθρωποί του πρέπει να έχουν ένα καλύτερο μέλλον μέσω μίας δίκαιης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης, και μπορούν να το διεκδικήσουν. Με την περιοδεία του πλοίου, στόχος μας ήταν να κινητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους στον αγώνα ενάντια στην παγίδα του αερίου και την απεξάρτηση της Ελλάδας και της ΕΕ από αυτό. Ταυτόχρονα, πιέζουμε για την απαγόρευση των νέων έργων ορυκτών καυσίμων σε Ελλάδα και ΕΕ, αλλά και για την πλήρη κατάργηση της χρήσης ορυκτού αερίου μέχρι το 2035. 

Σημειώσεις προς συντάκτες

[1] Εκπροσωπήθηκαν οι φορείς: Περιφέρεια Θεσσαλίας (αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης), παράταξη Συμμαχία για τον Βόλο (δημοτικό συμβούλιο Βόλου), Δικηγορικός Σύλλογος Μαγνησίας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Γεωπονικός Σύλλογος Βόλου, Σύλλογος Αγίου Στεφάνου, Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαράθου, Κέντρο Μελέτης και Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λίμνη Κάρλα, Σύλλογος Κριθαριάς ‘ο Νέος Απόστολος’, Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ» Μαμιδάκη Αγχιάλου Βόλου.