Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βγάζει μία απόφαση, το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί. Στην Πολωνία, όμως συμβαίνει το αντίθετο για αυτό και βρίσκομαι εδώ. O Υπουργός Περιβάλλοντος αγνοεί προκλητικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οδηγεί ένα από τα τελευταία αρχέγονα δάση της Ευρώπης στην καταστροφή. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ, ακτιβιστές από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πλέον το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτή την αδικία.

Ο Πολωνός Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Jan Szyszko, αποφάσισε πέρσι να αυξήσει δραματικά την υλοτομία στο δάσος Białowieża, με την δικαιολογία ότι έτσι θα σταματήσει η εισβολή των σκαθαριών. Μετά, άλλαξε τη νομοθεσία ώστε να μην υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος στην υλοτομία σε εθνικά δάση. Ως απάντηση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε όχι μόνο να σταματήσει η υλοτομία στο δάσος, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιοχή Natura 2000, αλλά και να απαγορευτεί η απομάκρυνση δέντρων και ξύλων από το δάσος. Δυστυχώς όμως, και τα δύο συνεχίζουν να συμβαίνουν.

To δάσος Μπιαλοβιέσκα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), είναι ένα αρχαίο, παρθένο δάσος που υπάρχει από το τέλος της εποχής των παγετώνων, δηλαδή εδώ και 12.000 χρόνια. Φιλοξενεί μεταξύ 11.000-25.000 είδη ζώων και φυτών, που πολλά δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, και είναι το καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου άγριου ζώου στην ήπειρό μας. Είναι το τελευταίο κομμάτι που έχει απομείνει από το τεράστιο δίκτυο των φυσικών πεδινών δασών που είχαμε κάποτε στην Ευρώπη και ένα από τα 4 μόνο ευρωπαϊκά δάση που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Την Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, γίνεται ακρόαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ζητάμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Πολωνίας την προστασία του αρχέγονου δάσους Białowieża. Αλλά κάτι ακόμα πιο σημαντικό: να σεβαστεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τους ανθρώπους της χώρας του. Θα μείνουμε ακόμα κι αν κάνει κρύο και βρέχει, ακόμα κι αν μας διώξουν με τη βία.