© Greenpeace

Πολλοί από εμάς ήδη έχουμε εξοικειωθεί με εικόνες καταναλωτικής υστερίας που προκαλεί σε ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday), και πλέον εμφανίζεται πιο έντονα και στη χώρα μας.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι η Μαύρη Παρασκευή συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην καταναλωτισμό (Buy Nothing Day); Η ημέρα δράσης ξεκίνησε το 1992 στον Καναδά και από τότε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι μία μέρα που η πρόκληση για όλους μας είναι να μην αγοράσουμε τίποτα.

Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, η ημέρα μπορεί να γίνει η αφορμή για να αλλάξουμε συνήθειες σχετικά με τις αγορές μας. Έτσι κι αλλιώς η περίοδος της πανδημίας που ζούμε είναι δύσκολη και οι οικονομικές συνθήκες μας πιθανόν μας έχουν αναγκάσει να περιορίσουμε τα έξοδά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με άλλους τρόπους. Παρακάτω μπορείς να βρεις τρόπους για να μειώσεις αυτά που αγοράζεις χωρίς να στερηθείς πράγματα που χρειάζεσαι. Με αυτό τον τρόπο κάνεις οικονομία, χρησιμοποιείς λιγότερους φυσικούς πόρους, πετάς λιγότερα σκουπίδια και γίνεσαι δημιουργικός.

©Thomas Victor / Greenpeace

Αντάλλαξε! Ρούχα, βιβλία και αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι μπορείς να τα ανταλλάξεις με φίλους, γνωστούς και συναδέλφους. Αν στο άμεσο μέλλον αρθεί το lockdown και είναι ασφαλές, οργάνωσε μία συνάντηση ανταλλαγής σε κάποιο σπίτι ή στη δουλειά σου (πάντα με προσοχή στα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν). Αλλιώς, κάνε διαδικτυακή συνάντηση με μία βιντεοκλήση, όπου ο καθένας σας θα μπορέσει να δείξει τα πράγματα που διαθέτει και ταυτόχρονα θα περάσετε χρόνο μαζί, έστω και από μακριά. Μετά, ο καθένας σας μπορεί να ταχυδρομήσει τα αντικείμενα στον άλλον, ή αν μένετε κοντά να βρεθείτε έξω στον δρόμο (με μάσκα και απόσταση) για την ανταλλαγή

Ενδεικτικά, δες και στο διαδίκτυο τη σελίδα αυτή και αυτή

Επιδιόρθωσε! Αν κάποιο ρούχο, αντικείμενο ή συσκευή έχει χαλάσει, πριν το πετάξεις και αναζητήσεις καινούριο, εξακρίβωσε αν μπορεί να επιδιορθωθεί. Μάλιστα με μερικές επιπλέον «πινελιές» τα παλιά ρούχα ή αντικείμενα μπορούν να μοιάσουν σαν καινούρια. Αναζήτησε ιδέες ή ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στην επιδιόρθωση ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς (μπορείς και διαδικτυακά, και να χρησιμοποιήσετε ταχυδρομική αποστολή) ή ψάξε εάν στην περιοχή σου υπάρχει τράπεζα χρόνου. Μέσα από αυτή μπορείς να ανταλλάξεις υπηρεσίες με άλλους ανθρώπους χωρίς κόστος.

Ενδεικτικά, δες και στο διαδίκτυο εδώ

Φτιάξτο μόνος σου! Συνδυάζει δημιουργικότητα και οικονομία. Αν έχεις και παιδιά στο σπίτι, είναι μοναδική ευκαιρία να περάσετε όμορφο χρόνο μαζί. Οδηγίες για να φτιάξεις αντικείμενα μπορείς να βρεις με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και τα περισσότερα υλικά μπορούν πλέον να βρεθούν πολύ πιο εύκολα. Για πιο «δύσκολες» δημιουργίες, όλο και περισσότεροι δήμοι και ομάδες προσφέρουν μαθήματα (και διαδικτυακά) σε χαμηλές τιμές. Πλέξιμο, κεραμική, κοσμήματα, ραπτική και άλλα σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Έτσι θα μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου χειροποίητα δώρα για τους αγαπημένους σου για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν!

Ενδεικτικά δες μερικές σελίδες: www.ftiaxto.gr, www.diyself.gr, www.ftiaxno.gr

Χάρισε! Αυτό που εσύ δεν χρειάζεσαι πια μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που ψάχνει κάποιος άλλος. Πλέον υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές σελίδες που μπορείς να βάλεις αγγελία για να χαρίσεις, να ανταλλάξεις ή να πουλήσεις αντικείμενα που πλέον δεν χρειάζεσαι. Ακόμα καλύτερα, και ειδικά αυτές τις μέρες, αναζήτησε οργανώσεις που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες (άστεγους, πρόσφυγες κλπ.). Για αυτούς τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Συνήθως, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, πολλές ομάδες οργανώνουν μπαζάρ για συλλογή χρημάτων. Τα αντικείμενα που θα τους προσφέρεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ενδεικτικά πάτα εδώ: www.xariseto.gr

Ψάξε τα μεταχειρισμένα! Πολύ συχνά είναι σε άριστη κατάσταση και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα καινούρια: όπως κι εσύ μπορεί να έχεις εκείνο το φόρεμα ή το σακάκι που φόρεσες μόνο μία φορά, έτσι συμβαίνει πολύ συχνά σε πολύ κόσμο! Αναζήτησε καταστήματα με μεταχειρισμένα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και να μην τα γνωρίζεις.

© Michael Loewa / Greenpeace

Δανείσου! Σου λείπει ένα αντικείμενο που δεν θα χρησιμοποιήσεις παρά μόνο μία ή δύο φορές; Δεν υπάρχει λόγος να το αγοράσεις εάν μπορείς να το δανειστείς από έναν φίλο. Σε περιόδους κρίσης, η αλληλοβοήθεια είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό δάνεισε ή δανείσου κάτι. Φτάνει βέβαια ό,τι πάρεις να φροντίσεις να το επιστρέψεις όπως ακριβώς ήταν.

Όταν πια είναι ξανά ασφαλές και μπορείς να κάνεις σχέδια, αναζήτησε πρωτοβουλίες για να μοιραστείς αντικείμενα και υπηρεσίες με άλλους ανθρώπους, όπως το carpooling για μετακινήσεις, το couch surfing για διαμονή χωρίς κόστος στις διακοπές και άλλα.

Όταν αγοράζεις κάτι, δώσε βάρος στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Ένα ποιοτικό προϊόν θα κρατήσει περισσότερο, επομένως θα αξίζει ακόμα και αν κοστίζει λίγο παραπάνω. Δώσε επίσης βάρος σε δύο ακόμα σημαντικούς παράγοντες: πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι η διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς του; Και πόσο δίκαιη είναι η εργασία για τον άνθρωπο που το παρήγαγε από άποψη ασφάλειας και απολαβών;

Μοιράσου ιδέες και εμπειρίες μαζί μας! Στείλε μας φωτογραφίες από αντικείμενα που απέκτησες με οποιονδήποτε άλλον τρόπο εκτός από την αγορά. Γράψε μας για σχετικές πρωτοβουλίες που γνωρίζεις ή έχεις πάρει μέρος.

Κάνε ό,τι μπορείς ώστε να μην πετάς κάτι μόνο και μόνο για να αγοράσεις κάτι καινούριο αμέσως μετά. Ό,τι έχεις, ξαναχρησιμοποίησέ το, επισκεύασε το, διόρθωσέ το, αντάλλαξέ το, πούλησέ το. Να θυμάσαι: η πραγματική ευτυχία δεν αγοράζεται! Δες εδώ μερικές συμβουλές ακόμα.


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών.
Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ ×