Στις 23 Μαρτίου 2021, 70 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Σκυλακάκη, για την έλλειψη συμμετοχής και διαφάνειας κατά τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία σχετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και την ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RECOVER).

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2021 και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στις 31 Μαρτίου, ενώ αναμένεται η κατάθεσή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας. Η παρουσίαση και δημοσιοποίηση του κειμένου του Σχεδίου λίγες μόλις μέρες πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αφήνει περιθώριο ούτε στους Έλληνες βουλευτές ούτε στην κοινωνία των πολιτών να τοποθετηθούν επί της ουσίας ως προς το περιεχόμενο και τις στρατηγικές του κατευθύνσεις. 

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι δράσεις του σχεδίου αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας. Οι υπογράφουσες οργανώσεις επιμένουμε ότι η υποστήριξη του σχεδίου από τους πολίτες και το μέγιστο όφελος από τις δράσεις του, θα διασφαλιστούν μόνο από την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίησή του. Χωρίς αυτές, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι πολύ πιθανό να αφήσει εκτός των προβλέψεών του μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας και να παραβλέψει σημαντικούς τομείς που χρήζουν υποστήριξης, προκειμένου να ανακάμψουμε από την παρούσα και να θωρακιστούμε από μελλοντικές κρίσεις.

Η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης επομένως από εδώ και πέρα είναι, εκτός από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της ενεργής και έγκαιρης συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών κατά την εφαρμογή των δράσεων του σχεδίου, αλλά και κάθε άλλης δράσης σχετικής με την ανάκαμψη. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η διαφάνεια και λογοδοσία κατά την εφαρμογή των δράσεων του Σχεδίου. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει τόσο την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη διαφάνεια κατά την εφαρμογή των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η συνυπογραφή της επιστολής της 23ης Μαρτίου 2021 από 70 οργανώσεις (στις οποίες έχουν προστεθεί άλλες 13, σύνολο δηλαδή 83) με διαφορετικό αντικείμενο ενασχόλησης, τονίζει την αγωνία μεγάλης μερίδας της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την πανδημία, και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο μέλλον. Η ευκαιρία για την αξιοποίηση των πόρων για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο είναι μοναδική και δεν πρέπει να πάει χαμένη. 

Λίστα οργανώσεων που υπογράφουν την ανακοίνωση:

 1. ActionAid 
 2. Αλληλεγγύη Λέσβου 
 3. ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” 
 4. Άνεμος Ανανέωσης
 5. ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία  
 6. Αρίων
 7. ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων  
 8. Αρχιπέλαγος
 9. Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας 
 10. Common Ground Greece 
 11. Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες 
 12. Διαβάζω για τους άλλους
 13. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού 
 14. Δράση για την Άγρια Ζωή
 15. ECHO100PLUS 
 16. Ecocity
 17. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
 18. Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία 
 19. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών 
 20. Emfasis Foundation
 21. Ethelon 
 22. Food On
 23. Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity
 24. GIVMED
 25. Greenpeace Ελλάδα 
 26. HIGGS
 27. HumanRights360 
 28. Θάλασσα Αλληλεγγύης 
 29. InCommOn 
 30. International Rescue Committee (IRC)
 31. Ithaca Laundry
 32. Καλλιστώ
 33. Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – Διοτίμα 
 34. Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας
 35. Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
 36. Medasset
 37. Μέλισσα: Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα 
 38. Νηρέας
 39. Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
 40. Οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης 
 41. Οικολογική Κίνηση Πάτρας
 42. Περιοδικό δρόμου “Σχεδία” 
 43. People Behind
 44. Samos Volunteers 
 45. Σ.Κ.Ε.Π. – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ 
 46. Steps
 47. Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” 
 48. Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών Αττικής (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα)
 49. Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ), Society for the Care of Minors and Youth 
 50. Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
 51. Τerre des hommes Hellas 
 52.  Τουλίπα Γουλιμή
 53. The HOME Project 
 54. Φίλοι της Φύσης
 55. Φίλοι του Μόντε
 56. WWF Ελλάς