Ποια είναι η συνταγή για να ξεπεράσει η πραγματικότητα τις προσδοκίες σου και να σε εκπλήξει ευχάριστα; Σίγουρα η απάντηση δεν είναι μία, αλλά πρόσφατα έμαθα ότι όταν τα υλικά σου είναι 300 ενθουσιώδεις νέοι άνθρωποι, αποφασισμένοι να αλλάξουν αυτά που δεν τους αρέσουν σε αυτό τον κόσμο, τότε το αποτέλεσμα μόνο εντυπωσιακό μπορεί να είναι.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Δράση που διοργάνωσαν μαζί η Greenpeace και η οργάνωση Civil Rights Defenders. Σε ένα δάσος λίγο έξω από τη Βαρσοβία, νέοι άνθρωποι με καταγωγή από περισσότερες από 20 χώρες, συναντήθηκαν και μίλησαν σε μία κοινή γλώσσα: τη γλώσσα της δράσης που ζητάει κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και έναν κόσμο πιο δίκαιο, ανοιχτό, συμμετοχικό και φιλόξενο για κάθε μορφή ζωής.

Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία εποχή που βλέπουμε τον δημοκρατικό χώρο να συρρικνώνεται, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κλίμα του πλανήτη βρίσκονται υπό διαρκώς αυξανόμενη απειλή.

Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία εποχή που βλέπουμε τον δημοκρατικό χώρο να συρρικνώνεται, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κλίμα του πλανήτη βρίσκονται υπό διαρκώς αυξανόμενη απειλή. Απέναντι σε αυτή τη συγκυρία, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να συγκρατήσει αυτή την καθοδική πορεία είναι μία ενδυναμωμένη και ισχυρή κοινωνία των πολιτών που θα υπερασπιστεί αυτές τις οικουμενικές αξίες, από τις οποίες εξαρτάται η ποιότητα ζωής μας και το μέλλον μας.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν ακριβώς αυτός: να δώσει σε νέους από όλη την Ευρώπη εργαλεία για να αναλάβουν δράση και την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, να κάνουν την αρχή για νέες συνεργασίες και νέες δράσεις που θα θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία μίας μεγάλης κοινότητας ενεργών πολιτών.

Οι τρεις μέρες που διήρκησε η συνάντηση ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτες, ώστε να χωρέσουν εργαστήρια και σεμινάρια πάνω σε μία σειρά από θέματα: σχεδιασμός και εκτέλεση εκστρατειών, τρόποι μη βίαιης διαμαρτυρίας και δράσης, η τέχνη ως εργαλείο διαμαρτυρίας, επικοινωνία και σχηματισμός ομάδων δράσης. Από τις πιο όμορφες στιγμές όμως ήταν οι ανοιχτοί χώροι όπου οι ίδιοι οι συμμετέχοντες πρότειναν θεματικές, πάνω στις οποίες έγινε συλλογική δουλειά για τον σχεδιασμό και την προώθησή τους.

Η ανάγκη ανάληψης δράσης και πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους πολίτες ενάντια στην αδικία και την καταστροφή του περιβάλλοντος ήταν το κεντρικό στοιχείο όλων των θεματικών αλλά και η βαθιά επιθυμία και απόφαση των συμμετεχόντων. Ανάμεσά τους, ήταν και 14 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται σε μία σειρά από θέματα σε σχέση με το περιβάλλον, όπως τα σκουπίδια και οι εξορύξεις, αλλά και κοινωνικά, όπως ο ρατσισμός και οι πρόσφυγες.

Η συνάντηση στην Πολωνία δεν ήταν παρά η αρχή μίας μεγαλύτερης προσπάθειας. Η Greenpeace και η Civil Rights Defenders ετοιμάζουν αυτό το διάστημα τα επόμενα βήματα, που περιλαμβάνουν ιστοσελίδες με εργαλεία δράσης, διαδικτυακά μαθήματα, εργαστήρια και συναντήσεις. Μέσα από αυτά θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στην κοινωνία των πολιτών αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες που έχουν τοπικές ομάδες, σύλλογοι κλπ που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Η πρώτη μας δράση μας έχει γεμίσει ελπίδα για τη συνέχεια. Μείνε μαζί μας γιατί ακολουθούν πολύ περισσότερες: σύντομα θα εχουμε να μοιραστούμε μαζί σας χρήσιμα εργαλεία, γιατί η αλλαγή μπορεί να έρθει από όλους μας!