Want to do more?
Πάτα εδώ ×

Η αλλαγή μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους. Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι απλό, που μεγαλώνει, εξελίσσεται και επηρεάζει θετικά τον κόσμο γύρω του.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρότζεκτ “Στο Ποτήρι Μου”. Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους εθελοντές μας πριν 1,5 χρόνο, ήταν κάτι απλό αλλά αρκετά καινοτόμο, όμως η επιρροή του είναι μεγαλύτερη απ’ ότι είχαμε φανταστεί!

Πλέον, περισσότερες από 450 καφετέριες συμμετέχουν στο πρότζεκτ και δίνουν έκπτωση αν πάρεις το ρόφημά σου στο δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, αντί για πλαστικό. Και απ’ ότι φαίνεται, το πρότζεκτ μπορεί να γίνει μία καλή αρχή για να αλλάξουμε συνήθειες. Η Κατερίνα, ο Χρήστος και η Φιλίτσα μας περιγράφουν πώς σταμάτησαν να παίρνουν πλαστικά ποτήρια αλλά και να μειώσουν κατά πολύ το πλαστικό στη ζωή τους!

Κατερίνα:

Όλα είναι θέμα συνήθειας και εξαρτώνται από το κατά πόσο έχεις συνειδητοποιήσει την ευθύνη σου για τις συνήθειες που επιλέγεις. Καθώς και για τα αποτελέσματά τους στο περιβάλλον ή κατ’ επέκταση σε σένα. © Greenpeace

Είμαι πολύ χαρούμενη που το πρότζεκτ “Στο Ποτήρι Μου” είχε τόσο καλή επίδραση σε μένα και στο να αλλάξω τις συνήθειές μου. Με αφορμή αυτό το πρότζεκτ, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για το πώς μπορώ να αποφύγω τα πλαστικά μίας χρήσης στη ζωή μου και γιατί είναι σημαντικό.

Όταν συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, άρχισα να σκέφτομαι τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Για παράδειγμα, δεν μου φαινόταν πλέον κουραστικό να πλένω το ποτήρι μου κάθε μέρα όπως όλα τα άλλα στο σπίτι, ή να το έχω συνεχώς μαζί μου στη σχολή για να απολαμβάνω εκεί τον καφέ μου. Είδα τελικά ότι όλα είναι θέμα συνήθειας και εξαρτώνται από το κατά πόσο έχεις συνειδητοποιήσει την ευθύνη σου για τις συνήθειες που επιλέγεις. Καθώς και για τα αποτελέσματά τους στο περιβάλλον ή κατ’ επέκταση σε σένα.

Μετά από 2 χρόνια προσπάθειας να μειώσω τα πλαστικά μίας χρήσης στη ζωή μου, τώρα χρησιμοποιώ το ποτήρι μου για να πίνω καφέ στο χέρι, το παγούρι μου κι όχι το πλαστικό μπουκάλι μίας χρήσης για το νερό, μεταλλικά καλαμάκια, πάνινες σακούλες αντί για πλαστικές και τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώ οδοντόβουρτσα από μπαμπού και μπατονέτες από χαρτί κι όχι πλαστικό. Επίσης, στο σούπερ μάρκετ προτιμώ προϊόντα χωρίς πλαστική συσκευασία κι η προσπάθεια για αλλαγή προς πιο φιλικές για το περιβάλλον συνήθειες συνεχίζεται!

Χρήστος:

Το project “Στο ποτήρι μου” ήταν μόνο το ξεκίνημα στη μείωση των πλαστικών, καθώς χρησιμοποιώντας το ποτήρι μου, μου φάνηκε πιο εύκολο να βρίσκω τρόπους να τα αντικαταστήσω και σε άλλους τομείς. © Greenpeace

Μέχρι να γίνω εθελοντής στην Greenpeace δεν είχα ψάξει αρκετά τρόπους με τους οποίους μπορούσα να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα. Όταν έμαθα για το “Στο ποτήρι μου” ενθουσιάστηκα, ήταν η προφανής λύση που δεν είχα σκεφτεί. Ωστόσο, η αρχή δεν ήταν εύκολη, καθώς αγχωνόμουν για την απάντηση που θα έδιναν αν ζητούσα το ρόφημά μου στο ποτήρι μου. 

Πλέον, αποτελεί συνήθειά μου και φροντίζω να έχω το ποτήρι μου πάντα στο backpack μου. Έτσι, περίπου 4 μήνες τώρα, ο καφές μου διατηρεί τη θερμοκρασία του, δεν χρειάζεται να τον πιω μονομιάς αφού μπορώ να τον αποθηκεύσω χωρίς να λερώσω κάτι και κυρίως, μέσα από το δίκτυο “Στο Ποτήρι Μου”, χαίρομαι να έχω ένα καφέ “δώρο” την εβδομάδα. Μάλιστα, παρατήρησα ότι όσο περισσότερο το χρησιμοποιούσα και το μοιραζόμουν, τόσο περισσότεροι γνωστοί μου άρχισαν να αλλάζουν συνήθειες. Τότε, κατάλαβα πραγματικά πόσο πολύ μπορεί το πρότζεκτ αυτό να συμβάλει στην ελάττωση των πλαστικών μίας χρήσης. 

Και αυτό ήταν μόνο το ξεκίνημα στη μείωση των πλαστικών, καθώς χρησιμοποιώντας το ποτήρι μου, μου φάνηκε πιο εύκολο να βρίσκω τρόπους να τα αντικαταστήσω και σε άλλους τομείς!

Φιλίτσα

Ξεκινώντας την αναζήτησή μου για αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης, έχω αποβάλλει είδη και συνήθειες από τη ζωή μου τόσο απλά και εύκολα που δεν το φανταζομουν καν. © Greenpeace

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με το πρότζεκτ “Στο Ποτήρι Μου” και να μελετάω έρευνες σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης και τις επιπτώσεις τους στο περιβαλλον, δεν περίμενα ότι ενάμιση χρόνο μετά θα έχει αλλάξει τόσο ριζικά ο τρόπος ζωής μου! Πλέον απορώ για τον λόγο που άργησα τόσο να τον ενστερνιστώ! 

Γιατί έχω λοιπόν μαζί μου το δικό μου ποτήρι; Γιατί είναι βολικό, πρακτικό, αισθητικά πιο όμορφο, πιο οικονομικό και φυσικά πιο ασφαλές για τον πλανήτη και κατ’ επέκταση για εμάς τους ίδιους! Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να το διατηρώ καθαρό και να μην το ξεχνάω κάθε φορά που φεύγω από το σπίτι μου, κι έτσι κάθε φορά που θέλω το ρόφημά μου έχω πάντα στην τσάντα μου το δικό μου καθαρό και πολλαπλών χρήσεων ποτήρι και είμαι ήσυχη και σε ετοιμότητα! 

Αλλα δεν είναι μόνο το ποτήρι! Ξεκινώντας την αναζήτησή μου για αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης, έχω αποβάλλει είδη και συνήθειες από τη ζωή μου τόσο απλά και εύκολα που δεν το φανταζομουν καν, όπως είναι τα πλαστικά καλαμάκια και μπουκάλια, οι πλαστικές σακούλες, οι οδοντόβουρτσες, οι μπατονέτες, έχω αντικαταστήσει όλα τα τρόφιμα και είδη υγιεινής με αντίστοιχα οικολογικά, έχω φτάσει μέχρι και στη μείωση κατανάλωσης κρέατος!

Πλέον, η αγορά και το διαδίκτυο έχει γεμίσει με επαναχρησιμοποιούμενα είδη που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και σε βγάζουν από τον προβληματισμό για το πώς θα το πετύχεις. Κάτι τόσο απλό, όπως η αντικατάσταση ενός ποτηριού μίας χρήσης με ένα επαναχρησιμοποιούμενο, με έκανε να ανησυχήσω για το περιβάλλον και να παλεύω να το προστατεύσω με κάθε δυνατό τρόπο! Και είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο το περιβάλλον είναι ασφαλές, είμαστε κι εμείς! 


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας