Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε καινούργιες ιστορίες για το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης και τις σημαντικές επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ενώ όμως το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας, συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση μόνο στις ευθύνες των καταναλωτών.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τον εθισμό των μεγάλων εταιρειών στο πλαστικό μίας χρήσης και να κινηθούμε προς μία διαφορετική και πιο ουσιαστική κατεύθυνση, που θα δίνει βάση στην πρόληψη.

© Will Rose / Greenpeace

Ένα εκατομμύριο πολίτες παγκοσμίως, συνυπογράφοντας κείμενα, βγάζοντας φωτογραφίες σπάταλης χρήσης πλαστικών συσκευασιών ή πιέζοντας καταστήματα λιανικής πώλησης στη γειτονιά του, καλεί εταιρικούς κολοσσούς όπως η Coca-Cola, η Pepsi, η Nestlé, η Unilever, η Procter & Gamble, τα McDonald’s και τα Starbucks να κάνουν κάτι για το γιγαντιαίο πλαστικό αποτύπωμά τους. Στην Ελλάδα, 15.000 κόσμος έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια και υπογράψει τα σχετικά κείμενα που έχει βγάλει η Greenpeace, ενώ παράλληλα μέσα από την ιστοσελίδα stopotirimou.gr συνεχίζει να προωθεί εναλλακτικές λύσεις στο πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης, σε συνεργασία με πρωτοπόρες καφετέριες της χώρας.

Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Όποια επιχείρηση νοιάζεται ουσιαστικά για τον πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις, πέραν της ανακύκλωσης. Το πλαστικό μίας χρήσης εξακολουθεί να καταλήγει και να ρυπαίνει τους ωκεανούς μας, τα ρέματά μας αλλά και τις πόλεις μας, με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Χρειάζεται να κλείσουμε την κάνουλα του πλαστικού και να πατήσουμε αποφασιστικά φρένο στις μη απαραίτητες εφαρμογές αυτού του υλικού. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στη μεγάλη σπατάλη του πλαστικού μίας χρήσης πρέπει να γίνει αντιληπτή από τους πολιτικούς ως ένα σημάδι ότι οι πολίτες του κόσμου θέλουν μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην επέλαση του επιχειρηματικού κόσμου, που παραμένει αφοσιωμένος στο κυνήγι του -όσο μεγαλύτερου δυνατού- δικού του κέρδους σε βάρος του πλανήτη και των ανθρώπων.

Πάτα εδώ