Want to do more?
Πάτα εδώ ×

Όταν ξεκινήσαμε να στήνουμε το πρότζεκτ “ΣτοΠοτήριΜου”, δεν είχαμε ιδέα τι θα αντιμετωπίζαμε, και αυτό αφορούσε όλους τους τομείς. Δεν γνωρίζαμε δηλαδή αν θα βρούμε ανταπόκριση από τον κόσμο ή αν θα βρούμε αρκετές καφετέριες που να θέλουν πρόθυμα να μπουν στο δίκτυό μας. Δεν ξέραμε καν από πού να αρχίσουμε! Έτσι απευθυνθήκαμε πρώτα σε καφετέριες που λειτουργούσαν δείχνοντας ήδη σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και που φανταστήκαμε πως θα δέχονταν την πρότασή μας. Πρόσφατα, αποφασίσαμε να συζητήσουμε με κάποιους από τους πρώτους ιδιοκτήτες καφετεριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ο Αντώνης Βάρσος, ιδιοκτήτης του καταστήματος Βάρσος Κηφισιά, μας εντυπωσίασε όταν μας έδωσε μία εικόνα της πορείας που έχει κάνει το κατάστημά του στα τόσα χρόνια λειτουργίας του:

“Πιστεύουμε πως το παρελθόν θα μας δείξει πώς θα καταφέρουμε να έχουμε ένα πιο πράσινο μέλλον: απλά αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η καθημερινή διακίνηση των προϊόντων μας την εποχή που δεν υπήρχαν τα πλαστικά μίας χρήσης. Το πρότζεκτ “ΣτοΠοτήριΜου” είναι ένα θετικό βήμα για την ευαισθητοποίηση όλων μας, αλλά και την καλλιέργεια οικολογικών συνηθειών.”

“Η επιχείρησή μας έχει προχωρήσει σε πολλές προσαρμογές, με στόχο να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα. Επενδύσαμε σε ηλιακούς θερμοσίφωνες για ζεστό νερό, τοποθετήσαμε φωτιστικά πολύ χαμηλής κατανάλωσης με ρύθμιση ανάλογη της φωτεινότητας του ήλιου και ανακυκλώνουμε πολύ μεγάλο μέρος των απορριμμάτων μας. Τέλος, όλοι οι καυστήρες και τα κλιματιστικά είναι τελευταίας τεχνολογίας.”

Η Άννα-Πάνυ Κουσιορή, ιδιοκτήτρια του χώρου τέχνης και καφέ Λείριον, που βρίσκεται στον Χολαργό Αττικής, μας είπε πως η ιδέα του “ΣτοΠοτήριΜου” της άρεσε πολύ και για αυτό αποφάσισε να συμμετέχει.

“Είναι μία έξυπνη ιδέα και μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη μείωση του πλαστικού. Καθώς δεν έχουμε καθόλου παιδεία στην προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύω ότι οι νέοι θα την αγκαλιάσουν και σιγά σιγά θα γίνει συνήθεια.”

Η Μένη Χιωτέλλη, ιδιοκτήτρια του Peikerly Coffee & Snacks, του πρώτου καφέ στον Πειραιά που συμμετέχει στο δίκτυο, μας εξήγησε πως στο πλαίσιο της προτίμησής τους για τα αγνά προϊόντα και τη φροντίδα για τους πελάτες τους, αποφάσισαν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλο που το κατάστημα Peikerly είναι καινούργιο, η συμμετοχή του στο δίκτυο “ΣτοΠοτήριΜου” ήταν από τους πρώτους στόχους του.

“Ευχόμαστε ο κόσμος να ανταποκριθεί θερμά σε αυτή την ενέργεια και όλοι μαζί να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να προστατέψουμε ουσιαστικά το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.”

Ο Μελέτης Μπέλεσης, ιδιοκτήτης του καταστήματος Telaro στο κέντρο της Αθήνας, λέει ότι το κατάστημά του είναι “ένας χώρος εστίασης που σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των πελατών του.” Το πρώτο βήμα ήταν να κάνει το Telaro έναν εντελώς άκαπνο χώρο. “Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή μας στο δίκτυο ‘ΣτοΠοτήριΜου’”, όπως δηλώνει και ο ίδιος.

“Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον πρέπει να μας αφορά όλους, και για αυτόν τον λόγο συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του, τόσο μέσω του δικτύου “ΣτοΠοτήριΜου”, όσο και με τις επιλογές μας σε εναλλακτικές συσκευασίες και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε ροφήματα και φαγητά.”

Η Ανθή Χρυσοπούλου, ιδιοκτήτρια του Κουμπί coffee & crafts στην Θεσσαλονίκη, μας είπε πως δέχθηκε την πρότασή μας χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, γιατί έχει εκπλαγεί και ενοχληθεί από το πόσο απερίσκεπτα καταναλώνουμε στην Ελλάδα προϊόντα μίας χρήσης, ειδικά για καφέ, νερό και άλλα ροφήματα. Μας εξέφρασε την ανησυχία της όσον αφορά κάποιες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικό ποτήρι ακόμα και στους πελάτες που κάθονται στον χώρο τους. Μας λέει ότι “πιστεύω πως εκτός από αντιοικολογικό είναι και αντιαισθητικό.”

“Ελπίζω πως η καμπάνια “ΣτοΠοτήριΜου” θα δημιουργήσει μία νέα τάση και θα κάνει τον κόσμο να σκεφτεί λίγο παραπάνω γύρω από την αλόγιστη χρήση του πλαστικού.”

Τελικά, συζητώντας με τους ιδιοκτήτες καφετεριών του προγράμματος, μάθαμε τις σκέψεις τους σχετικά με το πλαστικό μίας χρήσης, τον τρόπο λειτουργίας των καφετεριών τους, αλλά και το πρότζεκτ μας. Έτσι συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται να κάνουν την αλλαγή στον χώρο εργασίας τους και με απλά βήματα να προστατέψουν το περιβάλλον και να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα. Αυτό μας έφερε ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη! Μην περιμένεις, μπες στον χάρτη, δες όλες τις καφετέριες του δικτύου “ΣτοΠοτήριμου”, διάλεξε όποια θέλεις και πήγαινε να απολαύσεις το ρόφημά σου στο δικό σου ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.