Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 4ο Διακυβερνητικό Συνέδριο του ΟΗΕ για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε ύδατα πέρα από τις εθνικές δικαιοδοσίες. Το Συνέδριο αυτό υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2017.

Στα Συνέδρια αυτά, βασικό θέμα συζήτησης είναι μία Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς, η οποία θα ορίσει τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών σε διεθνή ύδατα, με στόχο την ανάρρωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τις πολλές απειλές που αντιμετωπίζουν, και τελικά την ίδια μας την προστασία από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Για άλλη μία φορά, οι διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη αυτή δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα. Οι κυβερνήσεις των κρατών απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία, την ώρα που οι ωκεανοί μας και τα πλάσματα που τους κατοικούν χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ. 

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που προκαλεί βαθιά απογοήτευση, καθώς ο στόχος της προστασίας του 30% των ωκεανών μας ως το 2030 είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και η Greenpeace διεθνώς εργάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια για να συμβάλλει στην επίτευξή του. Με την έρευνα, την ανάδειξη της κατάστασης των θαλασσών μας, τις επιστημονικές μας αποστολές σε Αρκτική, Ανταρκτική και άλλα εύθραυστα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, έχουμε αναδείξει τις απειλές που υπάρχουν: την καταστροφική βιομηχανική αλιεία, τις εξορύξεις παντός τύπου, το λιώσιμο των πάγων. 

Δεν είμαστε μόνοι μας. Εκτός από τους συμμάχους μας, σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο ζητούν από τις κυβερνήσεις την προστασία των ωκεανών μας και μία ισχυρή, δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη, στη μεγαλύτερη προσπάθεια διατήρησης των οικοσυστημάτων που έγινε ποτέ. 

Η στιγμή είναι κρίσιμη. Στην τελευταία έκθεσή της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), και συγκεκριμένα το Working Group II, είπε την ωμή αλήθεια: βρισκόμαστε πολύ πιο βαθιά στην κλιματική κρίση απ’ό,τι νομίζαμε και για να έχουμε ελπίδες να προλάβουμε τα χειρότερα θέλουμε δραστικές αλλαγές, και τις θέλουμε τώρα. Η αποκατάσταση και προστασία των ωκεανών μας, των δασών και των ειδών είναι απαραίτητη και για τη δική μας προστασία. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρήσουμε τα οικοσυστήματά μας και να προστατέψουμε ουσιαστικά τουλάχιστον του 30% της Γης ως το 2030.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι πόλοι της Γης μας έστειλαν σήμα κινδύνου: πρόσφατα, η θερμοκρασία ήταν 30C πάνω από το κανονικό στην Αρκτική και 40C πάνω από το κανονικό στην Ανταρκτική. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Την ίδια χρονική στιγμή, και οι δύο πόλοι της Γης μας έπιασαν θερμοκρασίες ρεκόρ. Αν αυτό δεν είναι σημάδι ότι τα πράγματα πάνε πολύ λάθος, τότε τι είναι; Οι ωκεανοί μας παίζουν ζωτικό ρόλο στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και στη συγκράτηση των επιπτώσεων της κλιματικής κατάρρευσης, γι’ αυτό και επιβάλλεται να τους προστατέψουμε. 

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε, έχοντας στο πλευρό μας επιστήμονες, προσωπικό, εθελοντές αλλά και 5 εκατομμύρια πολίτες, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μία Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς όσο πιο γρήγορα γίνεται.

MY Arctic Sunrise during Argentine Sea Ship Tour. © Esteban Medina San Martin / Greenpeace Έλα μαζί μας