Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Greenpeace, το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο Κητολογικών ερευνών “Πέλαγος” για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου, και πιο συγκεκριμένα για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης που προορίζονται για την εξόρυξη και παραγωγή ορυκτού αερίου, δημοσιεύεται σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό “Endangered Species Research” με τίτλο “Καλοκαιρινές και χειμερινές έρευνες στα βαθιά νερά της Ελληνικής Τάφρου, Ελλάδα, παρέχουν πληροφορίες για τη χωρική και χρονική κατανομή των Οδοντοκητών”[1].

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη σε 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2021 και μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2022 αντίστοιχα, διαπιστώνει ότι τουλάχιστον τέσσερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών ζουν στα βαθιά νερά της Ελληνικής Τάφρου τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Οι εκτεταμένες ακουστικές καταγραφές που διεξήχθησαν ταυτοποίησαν την παρουσία φυσητήρων, ζιφιών, σταχτοδέλφινων, ζωνοδέλφινων και ενός πιθανού blackfish. 

Διάφορα είδη κητωδών είναι γνωστό ότι κατοικούν στην Ελληνική Τάφρο στα ανοικτά της Ελλάδας το καλοκαίρι, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα ήταν γνωστά για τη χωρική τους κατανομή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η έλλειψη σημαντικής επιστημονικής πληροφορίας έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει και να επιτρέψει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών[2] (οι οποίες μπορεί να βλάψουν φάλαινες και δελφίνια) κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. 

Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη ορυκτού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή” για τους τοπικούς πληθυσμούς κητωδών, που ήδη υφίστανται ανθρωπογενείς πιέσεις και απειλές. 

“Αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει με σαφήνεια ότι οι απειλούμενες φάλαινες και τα δελφίνια ζουν όλο τον χρόνο σε μια περιοχή της Μεσογείου τεράστιας οικολογικής σημασίας” σχολιάζει ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας & κλίματος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. “Η εμμονική επιλογή της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών να ακολουθήσει εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων σε αυτά τα ύδατα δεν θα είναι μόνο επιζήμια για τον συλλογικό μας αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα εμβληματικά αυτά είδη της θαλάσσιας πανίδας”. 

Σε μια περίοδο που μετά από καταστροφικές πυρκαγιές και πρωτοφανείς πλημμύρες, διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά ανοχύρωτη απέναντι στην κλιματική κρίση, η επιλογή για εξορύξεις υδρογονανθράκων θα φέρει ακόμα ένα βαρύ πλήγμα στην πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα της χώρας, και γι’ αυτό δεν είναι μόνο παράλογη αλλά και εγκληματική.

Για πολλοστή φορά, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις δοθείσες άδειες για εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης και στην υπόλοιπη επικράτεια.


Σημειώσεις

[1] “Summer and winter surveys of deep waters of the Hellenic Trench, Greece, provide insights into the spatial and temporal distribution of odontocetes.” 

Δείτε την έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό “Endangered Species Research” εδώ https://doi.org/10.3354/esr01265

Και ολόκληρη την έρευνα στα αγγλικά εδώ
https://www.int-res.com/articles/esr2023/52/n052p163.pdf 

Δείτε το Δελτίο Τύπου από το Πανεπιστήμιο του Exeter εδώ

Δείτε τη σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας στα Ελληνικά εδώ

[2] Οι σεισμικές έρευνες στις 2 θαλάσσιες παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 για λογαριασμό της ΕxxonMobil και της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Με βάση τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥΕΠ, η πρώτη διερευνητική γεώτρηση αναμένεται στις αρχές του 2025. Τα αποτελέσματα της συνδυαστικής έρευνας που διενήργησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022.