Η θάλασσα ερημώνει από ψάρια. Οι παραλίες είναι γεμάτες πλαστικό και πάσης φύσης σκουπίδια. Ολοένα και περισσότερες χώρες ορέγονται τον ορυκτό πλούτο που βρίσκεται στα βάθη των θαλασσών και προσπαθούν να περάσουν νόμους που θα τους επιτρέψουν εξορύξεις σε μεγάλα βάθη. Η υποβάθμιση της θάλασσας συνδέεται άρρηκτα με αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζουμε “κλιματική αλλαγή”. Η Ελλάδα της ψαροταβέρνας και της παραλίας, της χαλαρής κατάδυσης και του μπάνιου σε κρυστάλλινα νερά, χρειάζεται την προστασία σου για να συνεχίσει να υπάρχει.
Τι είναι το “30*30”;
Το “30*30” είναι μια πρωτοβουλία διττής ταυτότητας: ξεκίνησε απ’ τον στόχο που όρισαν τα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία του 30% των παγκόσμιων θαλασσών μέχρι το 2030. Στη συνέχεια, ο στόχος αυτός ενέπνευσε μία πρόταση που αφορά τα ελληνικά ύδατα: η Greenpeace και το WWF ζητάμε να κηρυχθεί το 30% των υδάτων ως “προστατευόμενη περιοχή” και το ⅓ εξ’ αυτών να κηρυχθούν περιοχές απόλυτης προστασίας.
Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νόμους που μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας και παράλληλα, χρειαζόμαστε τρόπους πραγματικής εφαρμογής τους. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο νομικών ρυθμίσεων που μας επιτρέπουν να προστατεύσουμε τη θάλασσα από τέσσερις σοβαρούς κινδύνους: την υπεραλίευση, την καταστροφή της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και τις μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
Ναι, αλλά τι είναι προστατευόμενη περιοχή;
Ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή (θππ) ορίζεται η περιοχή εκείνη που υπόκειται σε διαχείριση μέσω νομικών ή άλλων αποτελεσματικών μέσων, ώστε να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση και προστασία της φύσης με τις συναφείς οικοσυστημικές υπηρεσίες και πολιτιστικές αξίες. Είναι μέρη με σημαντική βιοποικιλότητα τα οποία θέλουμε να διατηρήσουμε υγιή και ζωντανά.
“Εγώ τι μπορώ να κάνω;”
Πρώτα, το σημαντικότερο είναι η ενημέρωση. Μπορείς να μαθαίνεις τις εξελίξεις στο σάιτ και τα social μας.
Μετά ακολουθεί η δράση. Έλα στα events μας, ενώσου με τους εθελοντές μας, ζήτα μας τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Ακολούθησέ μας στο Instagram, πατώντας εδώ.