Ένας χρόνος πέρασε από την υπογραφή της ιστορικής Συνθήκης για την προστασία των ωκεανών.
Ας δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε.
Στις 6 Μαρτίου 2023, οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν και υπέγραψαν μια συνθήκη που ορίζει πως χρειάζεται να προστατευθεί το 30% των ωκεανικών εκτάσεων του πλανήτη ως το 2030 με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας ζωής, της αναγέννησης ερημοποιημένων περιοχών και την συνολικότερη υγεία του βυθού.
Η υπογραφή αυτή δεν συνιστά νομική δέσμευση αλλά πρόθεση. Για να υπάρξει η νομική δέσμευση, χρειάζεται επικύρωση. Αυτή τη στιγμή, μόλις δύο χώρες έχουν επικυρώσει την Συνθήκη: η Χιλή και το Παλάου. Για να τεθεί πραγματικά σε εφαρμογή, θα χρειαστεί να την επικυρώσουν 60 χώρες ως το 2025. Ο χρόνος που είναι διαθέσιμος λιγοστεύει.
Και η θέση της Ελλάδας;
Η Ελλάδα είναι μία απ’τις 58 χώρες που χρειάζεται να επικυρώσει την Συνθήκη και το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο αφού τον Απρίλιο, στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως προτεραιότητα της Ελλάδας στη Διάσκεψη είναι η ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της σημασίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.
Eμείς με τη σειρά μας, έχουμε ήδη εκθέσει τα αιτήματα μάς με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και ρωτάμε:
Εφόσον η προστασία της θάλασσας είναι στην ατζέντα, πότε θα επικυρωθεί η Συνθήκη;
Έχει υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα;
Θα υπάρξει δέσμευση στη Διάσκεψη για την επικύρωση της Συνθήκης;
Aν θες να ενημερώνεσαι για ζητήματα που αφορούν το μέλλον σου, σε περιμένουμε και στο Instagram μας.