© Nikos Thomas / Greenpeace

Η 9η Διεθνής Διάσκεψη “Our Ocean” που διεξήχθη φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα από 15 έως 17 Απριλίου, ολοκληρώθηκε. Πολιτικοί και φορείς από δεκάδες χώρες βρέθηκαν στην Ελλάδα, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας στρατηγικής για την προστασία της θάλασσας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών, οι συμμετέχουσες χώρες έδωσαν 469 δεσμεύσεις συνολικής αξίας 11,3 δις. 

Ιδιαίτερα σημαντικό βρήκαμε το ότι η συζήτηση, σε πλήθος side events, δεν επικεντρώθηκε μόνο στη θάλασσα σαν μέσο οικονομικής ανάπτυξης, αντίθετα η διεθνής κοινότητα ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Σε σχέση με τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η Greenpeace καλωσορίζει τόσο τη δημιουργία νέων θαλάσσιων πάρκων οσο και το χρονοδιάγραμμα απαγόρευσης του ψαρέματος με μηχανότρατα. Το τελευταίο αποτελεί διαχρονικό και πάγιο αίτημα που υποστηρίζεται από εμάς και άλλες οργανώσεις. 

© Nikos Thomas / Greenpeace

Φυσικά, παραμένουμε σε αναμονή για την επικύρωση της Παγκόσμιας Συνθήκης για τους Ωκεανούς, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα επικυρώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Συνολικά, δόθηκαν 21 δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, που αφορούν σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, βιώσιμη αλιεία, απανθρακοποίηση των νησιών, καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης κ.α. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη υλοποίησής τους ελπίζοντας, φυσικά, ότι θα τις δούμε να γίνονται πραγματικότητα και πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Με αφορμή τις δεσμεύσεις αυτές, επαναλαμβάνουμε ότι δεν νοείται προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με δραστηριότητες σεισμικών ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, γι’ αυτό και ζητάμε για άλλη μία φορά την άμεση παύση τους.

© Nikos Thomas / Greenpeace

Εκπρόσωποι της οργάνωσης βρέθηκαν στη Διάσκεψη όλες τις μέρες και όπως τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος της αποστολής μας, “Αυτές οι δύο ημέρες ήταν μια ευκαιρία για τους ηγέτες των χωρών να δείξουν τη γνώση και την αγάπη τους για τον ωκεανό. Πολλές οικονομικές ανακοινώσεις έγιναν, και αρκετές φαίνονται τεράστιες και αποτελεσματικές, όμως χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι υποσχέσεις θα πραγματοποιηθούν. Ενώ οι αποστολές των χωρών και οι συμμετέχοντες φεύγουν από την Αθήνα, η ερώτηση είναι πώς θα γίνουν οι δεσμεύσεις πραγματικότητα πριν την επόμενη Διάσκεψη το 2025 στη Νότια Κορέα”.