Μπορεί να μην είναι γλυκούλικα όπως τα μωρά χελωνάκια ή τα δελφίνια, όμως αυτά τα 4 θαλάσσια πλάσματα σίγουρα θα σου μείνουν αξέχαστα. Είναι τόσο ιδιαίτερα που θα βρουν τρόπο να μπουν στην καρδιά σου!
Το βατραχόψαρο (anglerfish)
Με κοφτερά δόντια να εξέχουν από ένα μισάνοιχτο στόμα, το βατραχόψαρο έχει γίνει πολύ ικανό στο να κυνηγά ψάρια και οστρακόδερμα στα σκοτεινά βάθη του ωκεανού. Το βατραχόψαρο φαίνεται σαν να έχει… φακό ενσωματωμένο στο κεφάλι του: ένα σφαιρικό δόλωμα, που κρέμεται από το μέτωπό του σαν καλάμι, παράγει μικρές εκρήξεις φωτός που προσελκύουν τα θηράματα. Κι εδώ γίνεται ακόμα πιο περίεργο: το φως αυτό δεν παράγεται από το ίδιο το βατραχόψαρο αλλά από εκατομμύρια βιοφωταυγή βακτήρια (δλδ που παράγουν το φως αυτά τα ίδια) που ζουν σε αυτό. Το πιο συγκλονιστικό fact όμως είναι ότι στην αναπαραγωγή, τα αρσενικά βατραχόψαρα είναι απλά παράσιτα που προσκολλώνται στα θηλυκά. Σταδιακά, τα θηλυκά απορροφούν τα αρσενικά ως ότου το μόνο που απομένει είναι τα αναπαραγωγικά όργανα, τα οποία γονιμοποιούν τα αυγά που παράγουν τα θηλυκά[1].
Το θαλάσσιο σαλιγκάρι (Nudibranch)
Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτά τα εντυπωσιακά, φωσφορίζοντα πλάσματα είναι σαλιγκάρια-κλέφτες. Κι όμως, μην σε ξεγελούν τα όμορφα χρώματα και μοτίβα τους: αυτά τα μικροσκοπικά είδη είναι η αφρόκρεμα της “εγκληματικής ομάδας” του ωκεανού. Έχουν τελειοποιήσει την ικανότητά τους να κλέβουν κύτταρα από τα θηράματά τους, όπως τις θαλάσσιες ανεμώνες, και να τα ενσωματώνουν στον οργανισμό τους ώστε να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα[2]. Περίπου 3.000 είδη θαλάσσιων σαλιγκαριών ζουν στους ωκεανούς, από τον Ειρηνικό ως τον Αρκτικό, και έχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα παρατσούκλια. Αποκαλούνται δράκοι, ή λαγοί της θάλασσας, ή Ισπανοί χορευτές[3].
Οι καραβίδες του βυθού (Sergestes larva)
Αυτές οι καραβίδες, όταν είναι νεαρές, τρέφονται από τα απομεινάρια νεκρών ψαριών για να επιβιώσουν. Μπορούν να κυκλοφορούν άνετα στο νερό χάρη στις εντυπωσιακές “κεραίες” τους (όχι, δεν είναι μουστάκια!). Τα μεγάλα μάτια που έχουν τους δίνουν χαρακτήρα, ενώ τους επιτρέπουν να βλέπουν καλύτερα στα σκοτάδια του βυθού[4]. Οι ενήλικες καραβίδες είναι ειδικές στο να καμουφλάρονται ώστε να αποφεύγουν τα αρπακτικά που περιφέρονται. Έχουν ελαφριά βιοφωταύγεια (αυτοπαραγόμενο φως) ώστε να μην προδίδονται από τη σκιά τους και μπορούν να ρυθμίζουν την ένταση του φωτός ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που έρχεται από πάνω.
Το χταπόδι Dumbo (Grimpoteuthis)
Σωστά μάντεψες: το χταπόδι αυτό πήρε το όνομά του από τον χαρακτήρα του Disney, τον Dumbo, κι όπως το ελεφαντάκι, τινάζει τα πτερύγιά του, που μοιάζουν με αυτιά, για να κινηθεί στον βυθό της θάλασσας. Τα πλοκάμια του χταποδιού αυτού είναι δικτυωτά και όταν τα απλώνει μοιάζουν με ομπρέλα. Ζει τουλάχιστον 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και είναι το είδος του χταποδιού που ζει πιο βαθιά από όλα. Συνήθως, τα χταπόδια αυτά έχουν 20 με 30 εκατοστά μήκος, όμως το μεγαλύτερο που καταγράφηκε ποτέ ζύγιζε σχεδόν 6 κιλά και έφτανε τα 2 μέτρα [5]. Μια χαρά για χταπόδι που επιπλέει!
Αυτά τα ασυνήθιστα, σπάνια είδη, κινδυνεύουν από τα τεράστια μηχανήματα που θα καταστρέψουν τον βυθό αν οι εξορύξεις βαθέων υδάτων προχωρήσουν. Γι’ αυτό, τώρα είναι η στιγμή να πιέσουμε υπέρ της προστασίας της θάλασσας και του θαλάσσιου βυθού. Έλα μαζί μας!
Υ.Γ. Είδες το νέο μας φίλτρο στο Instagram; Εξερεύνησέ το, δες ποιο σπάνιο ζώο είσαι, και βοήθησέ μας να τα προστατεύσουμε.
Πηγές:
[1] Ocean Twilight Zone: Creature Feature Anglerfish
[2] Natural History Museum: Why do sea slugs steal things?
[4] National Oceanic and Atmospheric Administration: Transition to the Deep[5] Oceana: Dumbo Octopus