מהמקפצה 1: בראש ועידת האקלים הבאה יעמוד מנכ״ל חברת נפט

דרישה מוועידת האקלים: המזהמים צריכים לשלם (תיעוד: גרינפיס)

מן הפח אל הפחת. אם חשבנו שקופ 27 היתה שפל חסר תקדים בוועידות האקלים של האו"ם, כאשר מדינות העולם לא הצליחו להתחייב באופן ברור להפסיק להשתמש בדלקי מאובנים או לעדכן את יעדי צמצום הפליטות של כל מדינה עד לוועידה הבאה, הנה הגיעה נקודת עליבות חדשה. איחוד האמירויות הודיע שמי שיעמוד בראש הקופ הבא הוא לא אחר מסולטאן אחמד אלג'אבר, שר התעשייה והטכנולוגיה של איחוד האמירויות – ומנכ"ל חברת הנפט הלאומית, אחת מ-15 חברות הנפט הגדולות בעולם.

אנחנו בגרינפיס מזועזעים עמוקות ממינויו של מנכ״ל חברת נפט לניהול שיחות האקלים הבינלאומיות באירוע האקלימי החשוב של השנה. זהו תקדים מסוכן. המינוי הזה מגיע בהמשך לנוכחות המטרידה של לוביסטים של חברות נפט בוועידות הקופ, נוכחות שנויה במחלוקת, אשר גדלה מוועידה לוועידה. על ועידת האקלים הקרובה לכלול התחייבות חד-משמעית להפסקה הדרגתית של הקידוח, ההפקה, השינוע והשריפה של כל הדלקים הפוסיליים: גז, פחם ונפט. לחברות הדלקים וללוביסטים מטעמן אין כל מקום סביב שולחן שיחות האקלים העולמיות.

מהמקפצה 2 – למעלה מ-1,000 מטוסים פרטיים מזהמים יפגישו את עשירי העולם לדיונים על אקלים ואי שוויון

הכינוס של הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2023 נפתח השבוע בדאבוס שבשוויץ, אתר סקי, שאמור להיות מושלג בתקופה זו. עם זאת, בשל גל חום חסר תקדים, שפקד את אירופה החודש, אשר כלל טמפרטורות גבוהות ב־8 מעלות צלזיוס מהממוצע העונתי, החל האתר להתכסות בשלג רק בימים האחרונים. השפעות אלה של משבר אקלימי הולך ומחריף מוזכרות בדו"ח הסיכונים של הפורום הכלכלי העולמי כאיום מס׳1 בטווח הארוך. לקראת הכינוס, פרסמו הקולגות שלנו בגרינפיס בינלאומי ניתוח נתונים, לפיו נחתו והמריאו בדאבוס שבשוויץ בשנה שעברה, במהלך כינוס הפורום – 1,040 מטוסים –  פי 4 מאשר בשגרה. העשירים והחזקים נוהרים לדאבוס כדי לדון באקלים ובאי שוויון, בעודם משתמשים בצורת התחבורה האי שוויונית והמזהמת ביותר. הניתוח מצא, שכמחצית מהמטוסים הגיעו אל המפגש, כאשר 53% טסו מרחקים קצרים מתחת ל-750 ק"מ ו-38% טסו מרחקים קצרים מאד, מתחת ל-500 ק"מ, אותם ניתן היה בקלות לנסוע ברכבת או ברכב. מטוסים פרטיים נמצאו בערך פי 5-14 מזהמים יותר ממטוסים מסחריים (פר אדם) ופי 50 יותר מזהמים מרכב. בהקשר זה, חשוב לציין  נתון אירוני: 80% מאוכלוסיית העולם מעולם לא טסו במטוס, אבל סובלים מההשלכות ההרסניות של הזיהום מתעופה. עוד נתון שמדגים את חוסר הצדק ואי השוויון הוא ש-50% מפליטות המטוסים מגיעים רק מ-1% מאוכלוסיית העולם. למרבה הצער, אין סיבה לצפות שהשנה תתבצע ההגעה לכנס בדרכים אחרות.

אני רוצה לעזור

מהמקפצה 3 – ענקית הדלקים חזתה במדויק את שינויי האקלים אבל מעדיפה להטעות את הציבור

בלון צפלין של גרינפיס מעל מטה תאגיד הדלקים המזהמים ״אקסון״ (גרינפיס)

לפני שנתיים, בעקבות טענות של ענקית הדלקים ״אקסון מובייל״ לסיקור לא אוהד בעיתונות, הזמינה חברת הנפט את הציבור הרחב לקרוא מסמכים פנימיים שלה ולהכריע האם ניתן לטעון שהיא הטעתה את הציבור בנוגע למשבר האקלים. חוקר מאוניברסיטת מיאמי החליט להיענות לאתגר, חקר את המסמכים לעומק והגיע למסקנה ש"אקסון מובייל" ידעה כבר בשנות ה-70' על הפוטנציאל ההרסני של המוצרים שהיא מוכרת, אבל ניסתה באופן פעיל להטעות את הציבור הרחב שיחשוב אחרת.

כך, לדוגמה, בבחינה של מסמכים פנימיים של החברה ומחקרים שנערכו בה, נמצא כי 83% מהם הכירו בעובדה שמשבר האקלים נגרם על ידי האנושות ושהוא אמיתי, אבל רק 12% מהפרסומים בעיתונות, אותם יזמה החברה, שיקפו עמדה זו. 81% מהפרסומים שלה לקהל הרחב הביעו ספק בעמדה שהייתה מקובלת בתוך החברה עצמה. 
בימים אלה נמשכת עבודתה של ועדה מיוחדת של בית הנבחרים האמריקאי, שנועדה לבחון את ההתנהלות של חברות דלקי המאובנים. בבלוג אנחנו סוקרים את עבודת הוועדה החשובה, שחושפת פעם אחר פעם כיצד ענקיות הנפט ידעו איזה נזק הן מסבות לאנושות, אך בחרו להשקיע את מירב מאמציהן בהעמקת המשבר – והגדלת הרווחים שלהם.

לבלוג המלא

אני רוצה לעזור

מהמקפצה 4 – חברות כרייה מסתירות את הנזקים שטכנולוגיה ״חדשה״ גורמת בעומק הים

כרייה בעומק הים היא פרקטיקה חדשה והרסנית, אשר מקודמת בימים אלה, לקראת פעילות מסחרית נרחבת. פעילי גרינפיס חיזקו את החששות מפניה על ידי תיעוד נדיר של בדיקות כרייה, המתרחשות בימים אלה באוקיינוס השקט. בתיעוד ניתן לראות כיצד ספינה של חברת TMC הקנדית ו-Allseas השוויצרית מטילה משקעים ומי ים, שנשאבו מקרקעית האוקיינוס ישירות על פני הים, פעולות המזיקות מאוד לסביבה הימית. החברות לא דיווחו על האירוע הזה, למרות שהן מחויבות לעשות כן.

מעבר לכך, מדענים שעקבו אחר הבדיקות, טענו שהעבודה המדעית של הספינה מלאה בפגמים, החל ממערכת הניטור שלה, דרך אופן נטילת הדגימות וכלה בבעיות בציוד בו נעשה שימוש. לטענת אותם מדענים, אשר ביקשו להישאר בעילום שם, הפגמים הללו גורמים לבדיקות להיות חסרות משמעות ולמעשה, מרוקנים אותן מתוכן. 

ד"ר קתרין קומונס, החברה בארגון העוקב אחר פעולות כרייה במים עמוקים, הוסיפה כי הסרטונים מוכיחים שאין רגולציה אמינה לפעילות בקרקעית הים ושהמנגנון הקיים כיום לוקה מבחינת אמינות ושקיפות. לטענתה, לאירועים אלה תרמה העובדה, שהרשות העניקה את הרישיונות לביצוע בדיקות הכרייה באופן פזיז ומבלי לנקוט בהליכים המקובלים.

אני רוצה לעזור

האם השרה להגנת הסביבה תיפגש עם הפעילים שמפעל נשר מרעיל את האוויר שלהם?

פנינו יחד עם הפורום "תושבים למען אוויר נקי סביב נשר-רמלה", עמותת "שומרי הבית" וחברי "מגמה ירוקה" לשרה להגנת הסביבה הנכנסת, עידית סילמן, בבקשה להיפגש עימה ולדון באופן בו ניתן להפחית את הזיהום הנורא של מפעל המלט "נשר", הסמוך לערים רמלה ולוד. בחצי השנה האחרונה דיווח המפעל על מעל ל-50 אירועים חריגים ואף הושת עליו עיצום כספי בגין אירוע מהעבר. מעבר לכך, להערכת המשרד להגנת הסביבה, המפעל גורם לנזק בריאותי וסביבתי בהיקף של קרוב למיליארד שקלים בשנה. לאף אחד לא מגיע לחיות בסמוך למפעל ששורף צמיגים ומרעיל את הסביבה. השרה סילמן, תמונות לאינסטגרם זה נחמד, אבל זיהום הורג. אנו מצפים להיפגש עם התושבים ולפעול למענם בהקדם.

בזכות הקול שלכם – יש חוק נגד צריכת מוצרים שמקורם בבירוא יערות

בתום שנתיים לערך של לחץ ציבורי נרחב, בו לקחו חלק מעל מיליון איש ברחבי העולם, ובתוכם כ-40 אלף ישראלים, אישר האיחוד האירופי חוק, האוסר על רשתות צרכנות לשים על המדפים מוצרים שמקורם בבירוא יערות.

תודה לכם על התמיכה!!

אני רוצה לעזור

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל