גרינפיס בפנייה דחופה לוועדת התכנון: ״עצרו את תהליך אישור פרויקט פצלי השמן״

צילום: יאן ברנק, גרינפיס

השבוע העברנו פנייה דחופה לחברי ועדת התכנון מחוז דרום בבקשה לעצור את תהליך אישור פרויקט פצלי השמן ליד ים המלח. בדיון האחרון של הוועדה בנושא הוחלט להורות למשרד להגנת הסביבה להכין הנחיות לתסקיר השפעה על הסביבה, לאפשר לשותפות רא"ם להכין את התסקיר וכן לכנס שוב את חברי הוועדה על מנת לדון בתוכנית. החלטה זו עלולה לסלול את הדרך לאישור אחד הפרויקטים ההרסנים שתדע ישראל בתחום של ניצול משאבי טבע ולכל הפחות תגזול משאבים יקרים  מהמשרד להגנת הסביבה.

הבאנו לידיעת הוועדה מספר פרטים שמחובתה לבחון ולנהל עליהם דיון ציבורי עוד לפני שלב התסקיר הסביבתי של הפרויקט. פרטים הנוגעים לכלכליות הפרויקט ומהות ההסכם בין שותפות רא"ם לחברת רותם אמפרט; פרטים בכל הנוגע להוספת מתקן של תעשייה פטרוכימית במישור רותם בעוד האתר כבר כיום אינו עומד בתנאים של חוק אוויר נקי וישנן הפרות סביבתיות חוזרות אשר אינן מטופלות ועדויות על הנזקים הסביבתיים והבריאותיים להם גורמים פצלי השמן באסטוניה. 

אנו סבורים שעל הוועדה לדון בנושאים אלו לפני התסקיר הסביבתי ושבירור הפרטים יסייע להביא לביטול הפרויקט ההרסני.

לקריאת הפנייה המלאה

פעילי גרינפיס בקריאה לשר שטייניץ: עצור את אסון הנפט באזור ים המלח

פעילי גרינפיס מחוץ למשרד האנרגיה

השבוע, לאחר תקופה ארוכה יצאנו למחות מול משרד האנרגיה נגד ההחלטה להקמת מתקן להפקת נפט מפצלי שמן ושריפת פלסטיק על ידי שותפות רא״ם במישור רותם.

זוהי רק יריית הפתיחה במאבק נגד אישור אחד מהפרויקטים הגרועים ביותר בהם נתקלנו. אישור התכנית להפקת נפט מפצלי שמן ושריפת פלסטיק למשך שלושים שנה באתר כי״ל במישור רותם תגרום לאסון אקולוגי באזור ים המלח.

עלינו לעשות ככל יכולתנו על מנת לעצור את התכנית ההרסנית שהיא ככל הנראה רק ההתחלה בדרך להפוך את אזור ים המלח לאתר פטרוכימי ענק.

ים המלח זקוק לתוכנית שיקום לאומית ולא לעוד מיזם נצלני.

תגובת גרינפיס לקריסת מבנה בז״ן: אות לקראת סיום עידן הדלקים המזהמים

לקריסת המבנה של בזן ישנה בעיקר משמעות סמלית: הרס של מקומות אייקונים בתרבות בדרך כלל מצער מאוד, אבל כאן נדמה שהתחושה היא דווקא של תקווה.

הציבור הישראלי מאחל לסגירה ופינוי התעשייה המזהמת ממפרץ חיפה ושל בתי הזיקוק במיוחד בשל הנזק האדיר שהם גורמים לבריאות תושבי האזור, לסביבה ולאקלים.

קריסת המבנה, גם אם היא סמלית בלבד היא עוד אות לקראת סיום עידן הדלקים המזהמים – תעשייה שאבד עליה הכלח וזמנה עבר. חשוב להזכיר שכמחצית מהדלקים שבז"ן מזקקת נועדו לייצוא וההרעלה של האזור נעשית לרווחת משפחה אחת בלבד.

חזרה לעסקים כרגיל מסוכנת לאקלים

קרולין ואגנר / גרינפיס

״משבר הקורונה יצר הזדמנות, שספק אם תחזור, לסיים את התלות שלנו בדלקים הפוסיליים ולעבור למקורות אנרגיה מתחדשים ונקיים ולכלכלה ירוקה וצודקת. בתרחיש של חזרה ל"עסקים כרגיל", משבר האקלים יכה בנו בעוצמה גדולה בהרבה ממגפת הקורונה".

קרוליין ואגנר מיחידת המחקר שלנו, בדקה אילו תכניות סיוע כלכלי מציעות המדינות השונות (כולל ישראל), כיצד נראה שיקום כלכלי ״ירוק וצודק״ ואיך כולנו נרוויח ממנו.

מוזמנים לקרוא את המאמר המלא בנושא שפורסם השבוע בדה מרקר.

אם גם אתם מעוניינים שכספי המיסים שלכם יושקעו בעתיד טוב יותר – חיתמו על העצומה.

ראיון מיוחד עם ג׳ניפר מורגן מנכ״לית גרינפיס העולמי לקהל הישראלי

ג׳ניפר מורגן, המנכ״לית של גרינפיס העולמי התארחה ביום שני לשיחה מרתקת עם העיתונאית נטע אחיטוב במסגרת פרויקט מקוון מיוחד: ״היום שאחרי? אדם וסביבה״. אירוע משותף של סינמטק ירושלים, הארץ ומכון ון ליר שנערך כל השבוע ויכלול סדרת ראיונות עם מובילי דעת קהל עולמיים וסרטים בצפייה חופשית. 

במוקד השיחה השתיים דנו על השינויים שיצר המשבר הנוכחי וכיצד אפשר בכל זאת לחשוב מחדש על הקשר בין בני האדם לטבע ולהפחית את ההרס שלו גם אחרי שנצא מהמשבר. אנחנו שמחים מאוד על ההזדמנות שהייתה לנו לשמוע את ג׳ניפר ובמקרה שפספסתם אתם מוזמנים לצפות. היה מרתק!

במסגרת האירועים ניתן לצפות בימים הקרובים בסרט המצוין "פרשת המים" שמתאר את ההרס והטיוח המחריד של תאגיד דופונט כימיקלים וגם בסרט ״הפורום״ המתאר את המתרחש במפגש השנתי של ההון והשלטון העולמי בפגישה השנתית בדאבוס הפורום הכלכלי העולמי ואת הביקורת על הפורום הזה, בין היתר גם מצד גרינפיס.

אסונות אקלים מכים באפריקה ומסכנים מיליוני בני אדם

באי הקופים, הממוקם באמצע נהר אובאנגי בין הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לרפובליקה המרכז אפריקאית, כמעט כל הבתים נפלו, כיוון שהם היו עשויים לבני בוץ. אנשים ברחו במהלך הלילה לחוף הנהר וכעת הם חיים כעקורים באתר סוקדה.

בזמן שהסתגרנו בארץ ועקבנו אחרי נתוני ההידבקות בוירוס הקורונה ובנתוני האבטלה העולים, מיליוני בני אדם הושפעו משטפונות ענק באפריקה.

לפחות תשע מדינות חוו הרס במימדים המתוארים כחסרי תקדים מצד התושבים החיים בהן. השטפונות בחודשים האחרונים הם המשך לגל השטפונות שהכה לפחות ב-16 מדינות ביבשת בנובמבר-דצמבר, אשר השפיעו על יותר משני מיליון בני אדם. על כך התווספה מכת ארבה חזקה במזרחה היבשת.

השיטפונות הקשים מגיעים לעתים עד עשרה מטרים בנהרות ובאגמים ולשלושה מטרים בערים שכנות. הם גורמים לנזק אדיר: הם גובים חיי אדם, מזהמים מקורות מים, משמידים יבולי שדות, כפרים, שווקים, בתי ספר ומחנות פליטים (רוב מבקשי המקלט מאפריקה מוצאים מקלט במדינות אפריקאיות). 

גרינפיס באפריקה תיעד חלק מהנזקים שנגרמו בקניה וברפובליקה המרכז אפריקאית.

חדשות טובות מהעולם

סנגל – ״הזדמנות אמיתית לשינוי אמיתי עבור האוקיינוסים״

ביום האוקיינוסים הבינ״ל התקבלו החלטות היסטורית על ידי הממשלה של המדינה במערב אפריקה:

קודם כל לאסור על מתן רישיונות דיג חדשים ל-52 ספינות בינלאומיות

ולהכריז על הצטרפות ליוזמת 30×30 הקוראת ל-30% שמורות טבע ימיות עד לשנת 2030. 

הקריאה יצאה לאחר חשיפה של גרינפיס על המעורבות של ספינות דיג אלו בדיג נרחב ובלתי חוקי הפוגע בסביבה הימית ובביטחון התזונתי של הקהילות המקומיות.

דרום קוריאה – ההכרזה הגדולה ביותר על מצב חירום אקלימי

226 ממשלות מקומיות, מתוך 228 הכריזו על מצב חירום אקלימי מה שיצר את אחת ההכרזות הגדולות ביותר בעולם על משבר האקלים!

כל הכבוד! ידעתם שישראל היא אחת מהנפגעות העיקריות של משבר האקלים?

ישראל מתחממת פי 2 מהממוצע העולמי – ולמרות זאת ישראל לא מכריזה על מצב חירום אקלימי.

בחנו את עצמכם: מה אתם יודעים על החיים באזור ים המלח?

הכנו לכם חידון שיבדוק עד כמה אתם מכירים את איזור ים המלח והחיים שבו.תהנו ושתפו עם חברים!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל