הימים הסוערים שבלב

אי אפשר לצלול אל הכתוב בדיוור הזה, העוסק בנושאים הקרובים לליבנו ולליבכם, מבלי להתייחס לימים הטעונים שאנו נמצאים בהם. כולנו בחברה הישראלית, מיטלטלים בשבועות האחרונים בין קצוות רגש קיצוניים: התרגשות, שמחה והקלה על השבים, דאגה איומה והופכת קרביים לאלו שעוד בשבי, וכאב עמוק על אלו ששבים אלינו כשאינם עוד בין החיים.
אחרי יותר מ-500 ימים, נגמרו לנו כבר מזמן המילים, וכמו רבים מכם, אנחנו מחכים בנשימה עצורה למימוש כל חלקי העסקה, ולחזרתם בהקדם האפשרי של כל אחד ואחת מ-63 החטופים והחטופות שעדיין בעזה, הבייתה.
זהו רק הצעד הראשון במלאכת השיקום החיונית של החברה הישראלית – לפנינו עוד דרך ארוכה לריפוי והחלמה. אנו מייחלים לזמנים אחרים, זמנים בהם נפעל יחד – כחברה וכנבחרי ציבור – על מנת לייצר עתיד מקיים עבור כולנו.
5 דברים שחשוב לדעת על האוויר שאנחנו נושמים

בסוף ינואר פירסמו המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות דוח דרמטי, החושף כי מספרם השנתי האמיתי של קורבנות זיהום האוויר בישראל – יותר מכפול ממה שהוערך עד היום. ממצאי הדוח, המעריכים תמותה מוקדמת ואובדן שנות חיים כתוצאה מחשיפה לשלושה מזהמי אוויר עיקריים, מבוססים על הערכה מחודשת על פי המלצות עדכניות של ארגון הבריאות העולמי. על פי המתודולוגיה החדשה, המיושמת לראשונה בישראל לאחר שיושמה במדינות אירופה, נמצא כי בשנת 2023 אירעו כ-5,510 מקרי מוות מוקדם בישראל כתוצאה מחשיפה לחלקיקים נשימים עדינים (2.5PM), חנקן דו-חמצני ואוזון. לדוח החדש משמעויות מרחיקות לכת, על השפעת איכות האוויר על בריאות הציבור במדינה קטנה וצפופה כישראל. ריכזנו עבורכם בבלוג חדש חמישה דברים שחשוב לדעת על האוויר שאנחנו נושמים, היום יותר מתמיד.

שערוריית קצא״א נמשכת

ארגוני המטה לעצירת אסון הנפט של קצא״א פנו השבוע לבכירי המשרד להגנ"ס בדרישה שלא להיות שותפים לקומבינה של הגדלת שינוע הנפט של קצא"א. הפנייה נעשתה על ידי ראשי המטה, לאחר שבימים אלה נודע כי ישנם לחצים אדירים ופסולים על המשרד להגנת הסביבה במטרה לגרום לדרג המקצועי במשרד להגנת הסביבה לפעול נגד עמדתו המקצועית ולהגדיל באופן דרמטי את היקף שינוע הנפט באילת. המטה מגנה מכל וכל את הלחצים והאיומים הללו, על חשבון הבריאות של תושבי אילת, אשקלון, הערבה והנגב ועל חשבון הסביבה והביטחון של כלל הציבור הישראלי. לחצים אלה מונעים מאינטרסים כלכליים של בודדים, שאין להם דבר וחצי דבר עם טובתו של משק האנרגיה הישראלי. עוד הובא לידיעת המטה כי אל המשרד מופנים איומים, כי אם לא יאפשרו את הגדלת שינוע הנפט, יינטלו ממנו סמכויותיו בנושא. דליפות נפט הן לא שאלה של האם, אלא של מתי; על כך נוסיף שקצא״א היא חברה עבריינית סביבתית ונבין שהמשמעות של הגדלת שינוע הנפט היא חורבן והרס של ענף התיירות באילת, של חופי הים התיכון, של מתקני ההתפלה שלנו ושל ערכי טבע בערבה ובנגב — אסון ודאי שידוע מראש.
אנו מחזקים את בכירי המשרד להגנת הסביבה, וקוראים להם שלא להיכנע ללחצים ולהישאר נאמנים למשימה עליה הופקדו – הגנת הסביבה, הגנה על האינטרס הציבורי, בריאות האדם ודאגה לעתידה של ישראל.
היעד הבא של הממשלה: פגיעה בעמותות ובחברה האזרחית

ורדית אלון-קורפל / שתיל סטוק
במקום לעסוק באתגרים הרבים הניצבים בפנינו, כמו החזרת כל החטופים ושיקום החברה ממלחמה ארוכה ועקובה מדם, ממשלת ישראל העבירה השבוע בקריאה טרומית הצעת חוק, שצפויה לפגוע באופן קשה בחברה האזרחית בישראל. הצעת החוק, שהוגשה על ידי אריאל קלנר מהליכוד, תקשה על עמותות, המקבלות מימון ממדינות זרות, לעתור לבתי משפט ואף תטיל מס של 80% על תרומות שיקבלו. המס שקבוע בהצעת החוק יחול רק על ארגונים שלא מקבלים תקציב מהמדינה. מנוסח ההצעה עולה שמטרתה להקשות על כל מי שמבקר ומאתגר את התנהלות הממשלה.
על אף שחקיקה זו אינה משפיעה באופן ישיר על גרינפיס ישראל, שהינו ארגון עצמאי ובלתי תלוי, המבוסס על תמיכה נרחבת של אנשים פרטיים, יש לראות את הצעת החוק כחלק ממכלול הצעדים של הממשלה והקואליציה הנוכחית נגד האיזונים והבלמים המוסדיים והאזרחיים בישראל – מערכת המשפט, שומרי הסף במשרדי הממשלה, מוסדות האקדמיה, תרבות ואמנות וארגוני חברה אזרחית. דיון ציבורי, גם כזה הכולל ביקורת על הממשלה, תורם לדמוקרטיה, ועל כן הוא חיוני בלי קשר לעמדה הפוליטית של הממשלה המכהנת. אנחנו קוראים להסיר את הצעת החוק מסדר יומה של ועדת השרים לחקיקה ולא לקדמה בכנסת, לטובת מדינת ישראל, החברה הישראלית והחברה האזרחית התוססת הפועלת בה.
חג לאילנות?

רגע אחרי שציינו בישראל את ט״ו בשבט, הנה האמת המרה: בישראל בעלת הרחובות הלוהטים – נכרתו בעשור האחרון כ-730 אלף עצים. בשנת 2022 הושקה התוכנית הלאומית לקירור עירוני, בה הממשלה התחייבה לייצר כיסוי צל עצים רציף של 70% בערי ישראל עד 2040 באמצעות שתילה של 450 אלף עצים. למרות הכוונות הטובות, התוכנית מעולם לא תוקצבה, ומשרד האוצר בממשלת נתניהו מקצה לה מאז 0 שקלים בשנה. עצים, שיכולים להוריד את הטמפרטורה בקרבתם בכ-5 מעלות, לא עושים טוב רק לנשמה אלא יכולים להציל חיים. התועלת של עצים למשק נמדדת במיליארדי שקלים ועדיין בישראל לא מהססים וכורתים עשרות אלפי עצים ברישיון בכל שנה, ועוד עשרות אלפים ללא רישיון. עצים הם למעשה טכנולוגיית הקירור היעילה והזולה ביותר, ואנחנו צריכים אותם עכשיו, יותר מתמיד.
לא ישתיקו אותנו

בשבוע שעבר הגיש גרינפיס בינלאומי תביעה באמסטרדם כנגד חברת האנרגיה האמריקאית אנרג׳י טרנספר, בהתבסס על צו אירופי חדש המגן על ארגוני חברה וסביבה אירופים מפני תביעות השתקה המוגשות נגדם גם מחוץ לגבולות היבשת. כבר מ-2017, סניפי גרינפיס בארה״ב וגרינפיס בינלאומי מתגוננים כנגד תביעות שונות של אנרג׳י טרנספר, בעקבות מעורבות גרינפיס במחאה הילידית הגדולה כנגד הנחת צינור נפט של החברה בשטחים בצפון דקוטה. נכון להיום, כנגד גרינפיס בינלאומי וגרינפיס ארה״ב, עומדת תביעת השתקה בסך 300 מיליון דולר. דיון ראשון בתביעה בנוכחות מושבעים צפוי להיפתח בבית המשפט בצפון דקוטה, לאחר שהתביעה המקורית שהוגשה לבית משפט פדרלי נדחתה בטענה כי הראיות שהוגשו רחוקות מלהוכיח את טענות החברה.
בתביעת הנגד, דורש גרינפיס פיצויים והחזר הוצאות בגין התביעות השונות, שהחברה הגישה כנגד סניפי גרינפיס בשנים האחרונות. מכיוון שבצפון דקוטה אין חוק המגן על ארגוני חברה מפני תביעות השתקה, גרינפיס ארה״ב יתקשה להתאושש כלכלית מהוצאות המשפט גם לאחר ניצחון מלא. התביעה נועדה, בין השאר, להבטיח את התאוששותו הכלכלית של גרינפיס ארה״ב בסיום המשפט, ולאפשר לו להמשיך את פעילותו כסדרה.
הצו האירופי נגד תביעות השתקה הוא תוצר של שימוש הולך וגובר של תאגידים, בכלים משפטיים לצורך השתקת קולות המתנגדים לעסקיהם. בין השנים 2010–2023, הוגשו באירופה 1,049 תביעות השתקה, 166 מהן ב-2023. נגד גרינפיס הוגשו תביעות גם על ידי תאגידי האנרגיה Shell, Eni ו-Total, כששני ניסיונות ההשתקה האחרונים כבר הסתיימו עבור חברות הדלקים בהפסד ובמבוכה. מאבקם של סניפי גרינפיס בתביעות הללו זוכה לתמיכה בינלאומית גורפת: על העצומה חתומים מעל ל-400 ארגוני חברה וסביבה מכל רחבי העולם, וכן ידוענים כג׳יין פונדה ובילי אייליש לצד עשרות אלפי בני אדם.
עכשיו הזמן לעזור לכדור הגדול ב-5 ש"ח לחודש בלבד!

(תיעוד: רועי גליץ, שגריר גרינפיס ישראל)
הרבה דברים קורים אצלנו בתחום המאבקים הסביבתיים, ולך יש הזדמנות לקחת בהם חלק ולעזור לנו להגן על כדור הארץ, הסביבה והבריאות של כולנו – המשימה החשובה ביותר לקיומנו.
מעגלים רבים כבר הצטרפו לשורותינו והם מעתה חברים בארגון גרינפיס. עכשיו זה הזמן להצטרף אליהם!
באמצעות העיגול הקטן של האגורות שלכם לשקל הקרוב, תוכלו לסייע לפעילות שלנו להתקיים ולהתרחב.
לדוגמה: קנית ב-9.80 ₪? שילמת 10 ₪ ותרמת לגרינפיס ישראל 20 אג’! סכום התרומה הממוצע לחודש עומד על 5-3 שקלים בסך הכול.
התרומה שלך תסייע לנו לקיים מחאות ומאבקים פרלמנטריים ומשפטיים, לקדם מחקרים, לחשוף שקרים, להגיש תביעות משפטיות, לבצע פעולות מחאה, אקטיביזם סביבתי ועוד, למען בעלי החיים שלא יכולים להשמיע את קולם ו- למען כולנו.

תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב
לקבלת כל העדכונים שלנו למייל
דיון
בלי מים פשוט נמות כאן כולנו. רוצים שנשתה נפט. רוצים לדלל אותנו ולסכן אותנו בכל דרך אפשרית. זו פעולת הגלובליזם הקפיטליסטי הכלל עולמי.